Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mikrobia pisze:współczuję....a co dokładnie dodałeś do tej gnojówki "roślinnej"?
Nie kontroluję zbyt dokładnie składu nastawu. Walę do beczki wszelkie chwasty,
które mam pod ręką. I wyskubane z grządek przy plewieniu, i pędy pomidorów
wyłamane.Jest miejsce w beczce, to uzupełniam.Zapach jak należy, prawdziwej
gnojowicy.Licząc na zmniejszenie smrodu, wlałem 5 litrów berbeluchy zrobionej
a bokashi i jakiegoś starego słoika z sokiem.Berbelucha była jadalna, trochę kwaśna.
Po wlaniu do beczki, przykryłem workim foliowym,czyli szczelne nie było.Wyszedł
zapach jak przy fermentacji beztlenowej,jakaś kiszonka.
Wykopałem dołek, wlałem całą zawartość, razem ze stałymi częściami, przykryłem
ziemią i posadziłem na tym pomidory.Rośliny są w dobrym stanie, już chyba sięgają
korzeniami do...tego co mi wyszło.Ważne,że przeżyły.Na samym bokashi nasiona
nie wschodzą.
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Od: 24 maja 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

No nieźle

Post »

Genialnie to sobie wymyśliłeś..brawo... myślałam, że tylko ja mam takie zwariowane pomysły....oraz Wisienka i Alicja oczywiście:):):):)
Swoją drogą takie komposty, gnojówki i wyciągi roślinne w początkowej fazie fermentacji mogą nieco śmierdzieć (nie owijając w bawełnę), ale jeżeli proces przebiega prawidłowo, to o smrodzie nie powinno być mowy. Czasem niektóre rośliny o silnych bakteriobójczych właściwościach mogą zmienić kierunek fermentacji (mam tu na myśli np. czosnek, cebulę...), ale zdarza się to tylko przy ich nadmiarze. Typowy zapach dla tego typu produktów to zapach fermentacyjny, który udało Ci się w końcu uzyskać. Przykrycie workiem foliowym powinno w zupełności wystarczyć, nie można stosować zbyt szczelnych pojemników, chyba, że kilka razy dziennie ktoś wypuszcza gazy ( z pojemnika oczywiście).
Nasiona na bokashi nie wzejdą jeżeli nie zachowałeś 14 dniowego odstępu pomiędzy zapodaniem bokashi do gleby a wysianiem nasion ( zbyt duża ilość bokashi też nie jest wskazana).

Na mojej gnojowicy w końcu pojawiły się muszki owocówki!!! To jest najlepszy dowód tego, że procesy przebiegają w dobrym kierunku.
UWAGA !!! Osoby "wrażliwe" proszone są o nie oglądanie poniższych fotografii)

Gnojowica. Trzeba się dobrze przyjrzeć, aby zobaczyć muszki (widzę jedną ok 1cm nad środkiem zdjęcia) Obrazek
A to już fermentujące królicze bobki (też są muszki, często widać wydobywające się pęcherzyki CO2, dwie muszki są koło słomki )
Obrazek
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

byłam , przeczytałam, analizuje.......

dziekuje Mikrobio :)
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Kontakt:

Post »

nie żartuj, że przeczytałaś to wszystko? :D :D :D

Pozdrawiam serdecznie :D
EM-Foto-Album/mikrobia/
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Poniższe zdjęcie prezentują etapy przywracania do życia palemki zaatakowanej przez grzyba.
1. Palma przywieziona z ciepłych krajów przez moją ciocię...po kilku dniach uwidoczniły się białe plamki.

Obrazek Obrazek

2. Pierwszy zabieg EMa...w akcji mój synek:) (06.07.2008)

Obrazek Obrazek

3. Palma po 2 tygodniach od oprysku EMa została spryskana EM5. Choroba powoli cofała się, ale jednocześnie zasychały liście...moim zdaniem jest to naturalny proces, roślina "uśmierciła" liście, które były żywicielem grzyba. Jeszcze wtedy tak o tym nie myślałam i chciałam wyrzucić palemkę, ale...po dwóch miesiącach od pierwszego zabiegu roślina wypuściła zielony listek:foto1-12.09.2008, foto2 - 16.10.2008)

Obrazek Obrazek
EM-Foto-Album/mikrobia/
Awatar użytkownika
kocicy_Lwisko
50p
50p
Od: 12 wrz 2008, o 08:57

Post »

No to ja mam pytanie. Skoro produkty EM są takie rewelacyjne i z gnojowicy robią złoto, to moje pytanie jest tylko krokiem dalej: co z szambem? Czytałem gdzieś, że można dodać produkty EM i uzyskać produkt nadający się do podlewania roślin niejadalnych (ozdobnych).

Byłoby to rozwiązanie dla osób, które mają szambo i ogród roślinny a nie chcą płacić za wodę i drugi raz za wywóz nieczystości.

Czy takie rozwiązanie jest możliwe? :twisted:
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nie wystarczy tylko dodać EM,
Szambo bezpieczne, to szambo "przefermentowane"... a jak wiadomo to się nie dzieje "od zaraz". W zasadzie dla każdego szamba i przy danych warunkach temperaturowych czas biologicznego oczyszczania ustala się indywidualnie. Przy wysokim obciążeniu ścieków (dużej zawartości zanieczyszczeń) i w okresach zimowych czas oczyszczania wynosić może nawet 3-4 miesiące. W przypadku szamb, do których trafiają ścieki np. z pralni przemysłowych okres ten może być jeszcze dłuższy i może zachodzić potrzeba powtórnego szczepienia, ewentualnie doszczepienia ścieków.
Przy szambach standardowych, średnim obciążeniu i w miesiącach letnich oczyszczanie może trwać krócej (około miesiąca).

Jak widać takie rozwiązanie jest możliwe w przypadku szamb składających się z co najmniej dwóch komór (komora wstępnego oczyszczania + komora oczyszczania zasadniczego, o pojemności gwarantującej miesięczne składowanie ścieków). Jest to w zasadzie wymóg konieczny, ponieważ nie należy dopuścić do tego, aby "świeże" ścieki trafiły do tych, które mają być już odebrane...to może grozić wtórnym skażeniem ścieków).

Wykorzystanie EM w celu oczyszczania ścieków nie jest czymś "niesamowitym" czy "niespotykanym", ponieważ większość oczyszczalni ścieków działa na zasadzie oczyszczania biologicznego przy udziale (głównie) mikroorganizmów. W zasadzie nie ma tańszego i prostszego sposobu na oczyszczanie i dezynfekcję ścieków. Obecnie odchodzi się od dezynfekcji wapnem, ponieważ po oczyszczaniu zawsze pozostają tzw. osady ściekowe, które po wapnie nie chcą się "rozkładać", strasznie śmierdzą i oczyszczalnie mają z nimi problem. Natomiast zastosowanie naturalnego "dezynfekatora" (EM) nie wpływa ujemnie na dalsze procesy rozkładu osadów, wręcz przeciwnie: przyspiesza je i eliminuje przykre zapachy osadów.
EM-Foto-Album/mikrobia/
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dodam tylko, że prowadzimy szereg badań (z udziałem jednostek naukowych) w kierunku oczyszczania ścieków przydomowych z zastosowaniem EM-Farming.
Zajmuje się tym min. Laboratorium Analityki Wód i Ścieków (UP w Lublinie, dr Krzysztof Jóźwiakowski).

Mam nadzieję, że Pan dr nie będzie miał mi za złe, że zaprezentuję kilka danych z jego prezentacji (prezentacja przedstawiona na tegorocznej konferencji w Licheniu pt.: "Biotechnologia EM-Farming w życiu Ziemi i jej Mieszkańców"))

Obrazek
Foto 1 prezentuje "Efekty usuwania zanieczyszczeń w osadniku wstępnym (!!! czyli nie całościowy efekt oczyszczania, tylko etap początkowy) przydomowej oczyszczalni ścieków"
żółta kolumna - przed zastosowaniem EMa
zielona kolumna - po zastosowaniu EMa
może dobrze nie widać, ale np. redukcja zawiesin ogólnych w roku 2006 bez EMa wynosiła 30%, a w następnym roku z zastosowaniem EMa wynosiła 77,4%
Obrazek
Foto 2 prezentuje "Stężenie azotu amonowego w wodzie ze stawu przy oczyszczalni"
kolumna po lewej - przed zastosowaniem EMa klasa czystości wód " IV"(czwarta - zła), po zastosowaniu EMa - klasa czystości wód "I" (pierwsza - najlepsza)

Nadmienię tylko, że nie mamy tutaj danych odnoszących się do stanu sanitarnego ścieków. Tym niemniej wiadomo mi, że ścieki oczyszczane metodami biologicznymi są bezpieczne pod względem sanitarno - epidemiologicznym (taką informację można znaleźć w każdej książce z tego zakresu).
EM-Foto-Album/mikrobia/
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Tutaj schemat takiej przydomowej oczyszczalni ze złożem gruntowo roślinnym ( czyli np. trzcina lub wierzba energetyczna)
Obrazek

Tutaj wyniki oczyszczania w dwóch oczyszczalniach przydomowych, gdzie zastosowano EMa.
Efekt oczyszczenia dochodzi do 98,4% (przy dwóch złożach z trzciną i wierzbą)
Obrazek
EM-Foto-Album/mikrobia/
jagac1
50p
50p
Od: 8 wrz 2008, o 13:22

Post »

Witam
Przeczytałam cały temat. W zasadzie nie jestem jakoś szczególnie zaskoczona, może jedynie brakiem większego zainteresowania. Sama jestem zwolenniczką medycyny naturalnej więc nie dziwię się wdrożeniem jej do ogrodnictwa. Ponieważ jestem zupełnym laikiem w kwestii uprawy roślin pozwolę sobie zadać parę pytań. Od niedawna jestem posiadaczką 18 arowego ogrodu częściowo zagospodarowanego(kącik na warzywniak, trochę starych drzew i krzewów, również nowych - moich, głównie kwitnących krzewów) ale i mocno zaniedbanego, wkomponowanego w stary las sosnowy. Ziemia tu uboga - piaski. Tu pojawia się moje pytanie czy teraz mogłabym wykorzystać to cudo aby przez zimę ziemię troszkę oczyścić i wzbogacić. Własnego kompostu się jeszcze nie dorobiłam na razie mam trzy pryzmy i czekam aż się dokona. Mam też starą studnię z rdzawą trochę mętną wodą(raczej nie z powodu żelaza). Kupiłam wywrotkę czarnoziemu na warzywniak ale jak dotąd jeszcze nie rozsypałam. Proszę o radę jak mogę wykorzystać przed zimą EM i ile należałoby go zakupić. Jak już się uczyć "ogrodniczenia" to lepiej tego poprawnego.
Z góry dziękuję, a swoją drogą ciekawe czy w moich okolicach ktoś ma doświadczenie w tej materii.
Pozdrawiam Agata
Awatar użytkownika
kocicy_Lwisko
50p
50p
Od: 12 wrz 2008, o 08:57

Post »

mikrobia
To w takim razie informacja umieszczona pod linkiem:
http://www.muratordom.pl/instalacje/ins ... 23_634.htm
jest wprowadzeniem w błąd :?:
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Artykuł jest "skromny" w treść, tym niemniej autor pisze prawdę...zapomniał tylko dodać jak długo trwa to "zjadanie" nieczystości. Nie trudno się dziwić: dokładne opisanie zagadnienia wymaga fachowej wiedzy, której nie zdobędzie się czytając tylko etykiety na opakowaniu...(bez obrazy dla autora, zapewne musiał się zmieścić w kilku zdaniach i nie był w stanie dogłębnie opisać tematu).
W zasadzie do sklarowania ścieków dochodzi dość szybko, co jednak nie oznacza, że woda znad osadu jest już sanitarnie bezpieczna...trochę się pośpieszył z tym stwierdzeniem :D :D :D
[/b]
EM-Foto-Album/mikrobia/
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Kontakt:

Post »

odp. dla jagac1:
Oczywiście, że `można` ...a nawet `należy` stosować preparaty mikrobiologiczne właśnie jesienią. Wokół jeszcze sporo żółtych i zielonych liści, traw, resztek roślinnych, z którymi mikroorganizmy będą musiały "zrobić częściowy porządek", by wiosną dokończyć pracę, wzbogacając glebę w składniki potrzebne dla rozwoju "nowych" roślin.

Nie wskazane jest, by stosować preparat EMa, gdy temperatura w glebie spadnie poniżej 8st.C, o czym już w temacie była mowa (tylko przypominam). Nie wiem, jak tam z pogodą "za Bugiem", ale u nas jest jeszcze pięknie, nie jest jeszcze bardzo zimno, gleba wilgotna a dni trochę pochmurne, trochę słoneczne, więc wymarzona pogoda dla mikroorganizmów.

Przy niewielkich obszarach, z jakimi z reguły mamy do czynienia w ogrodnictwie, najlepiej sprawdza się uproszczony system aplikacji EMa.

:D Jesienią zaszczepiamy glebę dawką 0,5-1,5 litra EMa/ar (rozcieńczone z niechlorowaną wodą w stosunku zapewniającym dogodną aplikację - przeważnie 1: 20), preparat wymieszać z glebą.
:D Wiosną doszczepić glebę dawką 0,2-0,5 litra/ar
:D W okresie wegetacji zastosować oprysk pogłówny (najlepiej 3-4 opryski, ale obowiązkowo przynajmniej raz!) dawka 0,2 litra/ar (do oprysku dodać EM5 w ilości 0,01litra/ar)

Jesienią przy doborze dawki należy kierować się przede wszystkim ilością resztek pożniwnych/roślinnych (im więcej resztek, tym więcej preparatu, zazwyczaj jest to 0,8 litra EMa/ar). Na mojej stronie em-farming.pl w dziale uprawy ogrodnicze można znaleźć więcej szczegółów dotyczących konkretnych upraw, ale w zasadzie wystarczy zastosować się do podanego przeze mnie wyżej schematu i będzie dobrze.
EM-Foto-Album/mikrobia/
jagac1
50p
50p

Post »

Dzięki. W takim razie przymierzę się do zakupów. Mam jeszcze jeden problem z którym nie bardzo mogę sobie poradzić a przy pomocy Ema może być to proste. Jak już wspominałam działka była zaniedbana i na dość dużym kawałku mocno rozrósł się bez, częściowo go wykarczowałam ale to tylko część i trzy miesiące ciężkiego kopania, Obecnie wszystko jest już ścięte i pomyślałam, że mogłabym grubą warstwą zgrabionych liści przykryć korzenie (a są prawie same korzenie) dodać trochę EMa i przykryć cały obszar czarną włókniną. Czy jest szansa, że powiedzmy po roku po odkryciu włókniny bez przestanie odrastać? Dodam jeszcze, że spory kawałek jest z dwóch stron otoczony murkiem więc ma niewielkie możliwości penetracji, ale nawet lanie na niego wrzątku nie pomogło i tak rósł, korzenie są chyba nie do zniszczenia bez chemii.
Pozdrawiam Agata
jagac1
50p
50p

Post »

Mam jeszcze jedno pytanie, gdzieś wcześniej pisałaś, że należy właśnie jesienią podlać ziemię gnojówką z pokrzyw, wprawdzie mam taką bez mikrobów, ale zamierzałam ją wylać na kompost - to ponoć bomba azotowa a azot to na wiosnę nie jesienią więc jak ją mogę wykorzystać?
Pozdrawiam Agata
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”