CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
Re: Problem z kaktusami... pomocy
Najprawdopodobniej wełnowce, pokaż zdjęcie jak możesz wtedy zidentyfikuje się na 100%. 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W chwili obecnej opryski prewencyjne są standardem wśród profesjonalnych kaktusiarzy niezależnie od postępu i jakości nowych środków ochrony roślin. Znam wielu, którzy do dziś plują sobie w brodę, że nie stosowali się do tego typu zaleceń. Moim skromnym zdaniem lepiej opryskać i podlać o jedne raz za dużo niż o jeden raz za mało. Zwłaszcza wełnowce korzeniowe są wyjątkowo paskudne w usuwaniu z kolekcji.Czarodziej_ pisze: Literatura jaka podałeś i cytat odnoszą się do opinii i wiedzy autora, każdy ma swoją zauważ, kto będzie chciał wykorzystać w praktyce mój sposób może go zastosować.
Na pocieszenie napiszę, że rośliny w naturze także nie są wolne od tego problemu:

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Wcale nie neguję tego co napisałeś, mam po prostu inny pogląd co do stosowania insektycydów. Fakt w naturze (zależy od regionu) nie zawsze występują naturalni wrogowie wełnowców. 

-
- 50p
- Od: 22 paź 2009, o 13:55
Ja mam właśnie kaktusy z różnych źródeł, jeszcze nigdy nie wysiewałem sam. Gdy je przyniosłem do domu ze sklepu wyglądały zdrowiutko! Dopiero po paru tygodniach / miesiącach pojawiły się na nich wełnowce ( chociaż nigdy wcześniej na żadnych kaktusach nie miałem wełnowców). Dlatego będę musiał na wiosne opryskać wszystkie kaktusy. na razie wszelkie oznaki wełnowców usuwam patyczkiem.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Wełnowce lubią żerować nie tylko na pedzie roślinki ale również na szyjce korzeniowej. Dlatego tylko mechaniczne ich usuwanie może być nieskuteczne.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 50p
a czy w ziemi mogą być wełnowce ? tzn. kupie worek ziemi a w niej będą jakieś zalążki ?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Chaba jaja - zwierzęta nie rozmnażają się z zalążków.Kaktusiarz pisze:a czy w ziemi mogą być wełnowce ? tzn. kupie worek ziemi a w niej będą jakieś zalążki ?
Generalnie są dwa gatunki wełnowców: pędowe i korzeniowe. Jedne żerują na pędach drugie w podłożu na korzeniach. Łatwiejsze do usunięcia są te pędowe bo łatwiej rzucają się w oczy. O wełnowcach korzeniowych dowiadujemy się najczęściej podczas przesadzania lub gdy rośliny zaczynają umierać.
Kupna ziemia powinna być wolna od robactwa - tak przynajmniej chwalą się wszyscy producenci. Problemem najczęściej nie jest podłoże tylko rośliny. To one bywają zakażone i przenoszą robactwo. Sama wymiana podłoża dużo nie pomoże jeśli do niego posadzić kaktusa z wełnowcami.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- czerwionka
- 10p - Początkujący
- Od: 5 lip 2009, o 10:41
Oto zdjecia prosze o pomoc nie wiem co to za choroba czy to te wełnowce? ale mam to na trzech kaktusach z dwóch je usunołem patyczkiem jak sie ich pozbyć?czy ta choroba może mi zniszczyć te kaktusy?i czy to może sie przenieść na inne kaktusy? dla pewności postawiłem je osobno
URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/413 ... 6c7b7.html]
[/URL]

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Wszystkie zdjęcia są nieostre. Mogą być to wełnowce. Jak sobie z nimi radzić napisane jest kilka postów wcześniej.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 50p
Dziś odwiedziłem kolejny sklep w poszukiwaniu actelica a był nim LeroyMerlin. Zapytałem panią która zajmowała się ogrodniczą czescią sklepu o actelic, powiedziała że to środek profsjonalistyczny i nie znajde go w takich sklepach. Za to poleciła mi taki środek (z droższych): Magus 200 sc firmy Target http://www.target.com.pl/produkty/125.html - cena w LM około 29zł a z tańszych Mospilan 20 SP f. Bayer http://www.agroflora.pl/product/1199,mo ... -2,4g.html Oczywiscie jak zwykle niezdecydowany, nie wziałem żadnego(wsumie mam czas do wiosny a do LM mogę pojechać w każdej chwili). Są to dobre środki ? wolałbym actelica ale nie potrafię go znaleść:/
- czerwionka
- 10p - Początkujący
witam ja znalazłem Actelica500ec w naj zyklejszej kwiaciarni:)tylko teraz mam pytanko czy można go teraz używac w czasie wegetacji?czy kaktusikom nic sie nie stanie?prosze o instruktarz co i jak i w jakich ilościach najlepiej:)
- banditoo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
nic się nie stanie jeżeli je spryskasz ( nie podlewać, bo kaktusów w okresie spoczynku niczym nie powinno się podlewać, chyba że zaryzykujesz że ci zgnije), ale podziała to tylko na te co siedzą na kaktusie. Na korzeniowe niestety nie. kaktusy mają teraz fajrant i nie pobierają żadnych płynów, wiec środek nie będzie krążył w roślinie i te małe gnojki siedzące w ziemi nie będą mogły go skosztować.
Pozdrowionka
Pozdrowionka
czerwionka na poprzedniej stronie tematu opisałem wszystko dokładnie. Zobacz w moje posty jakie napisałem.
Kaktusiarz jeśli nie znajdziesz Actellic możesz wziąć Magusa 200 SC również jest skuteczny (polecany co prawda na przędziorki), radzi sobie również dobrze z wełnowcem w zwiększonym stężeniu podany.

Kaktusiarz jeśli nie znajdziesz Actellic możesz wziąć Magusa 200 SC również jest skuteczny (polecany co prawda na przędziorki), radzi sobie również dobrze z wełnowcem w zwiększonym stężeniu podany.

- czerwionka
- 10p - Początkujący
Oki pisze o podlewaniu i spryskiwaniu letnim,wiosennym,jesiennym ale teraz już nie wiem czy można je spryskać w stanie spoczynku czy im bardziej nie zaszkodzę:(
Jeśli masz szkodnika oprysk możesz wykonać a nawet powinieneś, nie podlewaj natomiast jeśli je zimujesz, możesz zastosować metodę gazowania o jakiej również pisałem o ile masz wełnowca korzeniowego.