Ogródek Robaczka cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 4

Post »

Glicynia to mój tegoroczny nabytek i jestem ciekawa po ilu latach zakwitnie ;:224 Ucieszyłabym się nawet z jednego kwiatka a Ty miałaś aż pięć :;230 Twoje powojniki są niesamowite :shock: ja mam osiem różnych sztuk i teraz żaden już nie kwitnie :( chociaż są to tez odmiany późno kwitnące.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Aguniu, możemy, oczywiście ze możemy. Jestem w piątek dostępna, dopiero wieczorem wracam z Torunia. Kaśku sorki ze tak u ciebie we wątku ;:196
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Dzień dobry! Ale dzisiaj ziąb od rana... ;:202 Czuć jesień w powietrzu, choć ogród wciąż zielony i tryskający kolorami...słonko jednak podgrzewa, może po południu się ociepli ;:3

Martuś, ta pietrucha fajna jest, bo gęsto rośnie i nie traci kolorku całe lato, zrobię z niej obwodkę przy tarasie, żeby mieć ją pod ręką z kuchni ;-))
Dorciu, białe fiołki o które pytasz, to alpejska odmiana, nie zimują w gruncie. Wkopuję je do ziemii w kwietniu i kwitną aż do późnej jesieni.Potem wykopuję do donicy i zdobią parapet. W ubiegłym roku zostawiłem jednego w ziemii, w ciepłym miejscu, przy ścianie domu, okryłam i przezimował, ale bardzo powoli startował na wiosnę. 
Maddy, wiata będzie ażurowa, z metalowych rur i prętów. Na początku pewnie nie będzie to zbyt ładnie wyglądać, ale posadzę przy niej 2 glicynie żeby ją obrosły. 
Reniu, pietrucha była wysiana na wiosnę, zobaczę jak się sprawdzi taka obwódka. 
Kulki bukszpanowe są bardzo wdzięczne, bo wymaganie małe a komponują się prawie ze wszystkim. Dziękuje za miłe słowa!
Małgosiu, te fiołki niestety nie zimują..
Iza, pietruszkę siałam wprost do gruntu, na wiosnę. 
Beatko, lawenda przy ścieżce i na rabatach różanych była sadzona wiosna, gdy powstawały te rabaty, więc to młode krzaczki, zasilana jest wtedy co róże, 2 razy w sezonie. Ubiegłoroczną lawendę mocno przycięlam w marcu i ładnie się zagęsciła. W lipcu ścięłam wszystkie kwiaty i od tego czasu wypuściła masę kolejnych. Nie okrywam jej na zimę, nawet ta francuska zimowała bez problemu, mimo ostrych mrozów. Ziemię mam gliniastą, choć one lubią piaski. Może przytnij swoją i daj jej czas na zagęszczenie?
Krysiu, moja glicynia była sadzona w ubiegłym roku, ale to kilkuletnie drzewo. Postaram się okryć jej koronę na zimę, żeby ochronić pąki kwiatowe. Liczę w maju kiedyś obsypie się burzą kwiatów... ;:170
Aguś, mój ognik schowany koło murku i zapomniany tak jak pisałam, może to mu służy? ;-)) Barbule to wdzięczne krzewy max. do 1 metra wysokości i szerokości. Od sierpnia kwitnie do późnej jesieni. Wiosną ścinasz nisko, zakwita na pędach jednorocznych. Sadzonki kupiłam wiosną, były dosyć tanie i ładnie się rozrosły :uszy
Ps. Przykre wieści z tą Pashminą :-(
Madziu, dziękuję za serdeczny komentarz i uznanie dla poczynionych zmian ;:180 Większych rewolucji nie planuję, roślin nie będę już przesadzać. Dotychczas tego nie robiłam , pierwszy raz coś było przesadzane w ogrodzie i oby ostatni, szkoda roślin. W przyszłym roku pewnie kolejne poszerzanie rabat i kolejne róże, ale poważniejszych zmian nie planuję. 
Lulka, dzięki! Ja też się cieszę z glicynii, oby po zimie też była taka dzielna ;-)) bukszpany na nóżce to ubiegłoroczny nabytek, w tym miejscu powinno być mu dobrze.
April, wiata będzie metalowa, już kilka razy o niej pisałam.  Konstrukcja raczej ażurowa, bez typowego dachu czy ścian. W zasadzie to będzie podpora na glicynie, tyle ze postawiona na miejscu parkingowym w ogrodzie ;-)) O barbulach pisałam wyżej, a doświadczeń wielkich nie mam, bo są u mnie od wiosny..jak dotąd bezproblemowe :-D
Jule, mi ten ognik średnio kolorem pasuje..ale irgi tez mają kulki, czerwone wiec jesienna kompozycja udana. Powinnam tam dosadzić moje pięknotki Bodinera, byłyby też fioletowe kulki do kompletu ;-))
Kasiu, moja barbula też ma takie wybarwione liście a la Variegata ;-)) W donicach na stojakach, bo rozumiem ze o tych mówisz, nie było róż tylko laurencje. Teraz jest nieco bardziej jesienna zmiana dekoracji ;-)) róże ciagle siedzą w donicach. Wciąż kwitną, poczekam z nimi do października.
LaViol, dziękuje! Miło mi, że widzisz w tym szaleństwie jakiś zamysł i konsekwencję ;-))
Aniu, u mnie kwitnie jeszcze sporo powojników, wieczorem wrzucę fotki. Mam ich ponad 50 więc zawsze coś kwitnie ;-)) 
Miłego dnia Kochani! 
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

brrrrrr rano było diabelnie zimno...jak wychodziłam z domu o 5:30 - co za barbarzyńska godzina - to było zaledwie.......7 stopni ;:219 a pomysleć, że to ostatnie dni lata i zaraz jesień..... ;:185
niech tylko weekend będzie ładny bo musze posadzić moje zdobycze ;:224
a dziś dokupiłam cebulki - białe tulipki, niebieskie krokusy i niebieskie śnieżniki ;:224
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Kasiu dawno mnie u Ciebie nie było a Ty tak pędzisz :;230
Widzę nowości kute - pięknie to wejście wygląda
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Ciekawe kiedy dasz spokój i spodoba Ci się tak jak jest ;:7
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu ale mi uciekłaś ,ale dzięki Bogu Cie dogoniłam ;:138 Uwielbiam Twój ogród każdy zakamarek ...piękne aranżacje ozdzwierciedlajace Twoją piekną duszę ;:167
Podziwiam Twój zapał ...jak byłam młodsza to też mi się paliło w rękach a teraz nie żebym osiadła zupełnie ,ale juz nie mam takiej werwy i sił :?
Pozdrawiam wieczorkiem ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Gdzie dziś nie wejdę to wszędzie barbulki widzę, noooo... ;:219
Bo zaraz kupie sobie przez internet końcu ;:202
x-S-l
---

Post »

ha! mam rodusia, mam rodusia ;:138 ;:138
w Auchan mieli rodusie za 23 zł i ta akurat ten co mi się marzył....Nova Zembla! ;:oj
jest duży i śliczny....no sięga mi powyżej kolan - z doniczką ;:224
ale i tak się cieszę! :tan
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Po przeczytaniu,że masz w tych donicach chryzantemy (zwykłymi bym ich nie nazwała bo wyglądają zjawiskowo) to zaczęłam się im bardziej szczegółowo przyglądać. Mam prośbę czy możesz pokazać fotkę z bliska. U nas nie widziałam takich, lub nie zwróciłam uwagi.
Doszłam do wniosku, że za mało lawendy mam w ogrodzie a Ciebie tworzy taki romantyczny klimat.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Martuś, rano był straszny ziąb, nie chciałam wychylać nosa spod kołdry... ;:19 A po południu wcale nie cieplej..i tak szybko robi się ciemno.. ;:219 Gratuluję zakupu upragnionego rodusia :D
Ilonko, witaj :wit Miło mi, że pergole Ci się podobają :D Pozdrawiam!
Elu, ogród mi się podoba, świetnie się w nim czuję i lubię pracować aby wyglądał jeszcze lepiej. To nie jest tak, że robi zmiany bo ciągle mi się coś nie podoba..owszem, mankamenty dostrzegam, ale lubię go jako całość. Ogród jest młodziutki, ma dopiero 2 latka więc wydaje mi się to naturalne, że jeszcze coś zmieniam.... ;:131
Danusiu, aż się zarumieniłam od tych komplementów ;:131 Bardzo dziękuję ;:196
Aniu, nie wiedziałam, że barbulki takie trendy, posadziłam je na wiosnę i czekałam co z tych patyczków wyrośnie..i wyrosło :lol:
Monika, lawendę uwielbiam, mam jej w ogrodzie kilkadziesiąt krzaczków i już wiem, że będą następne... ;:170 Obwódki wszystkich rabat różanych obsadziłam lawendą bo uwielbiam jej zapach i jest świetnym towarzystwem dla róż ;:333 Te chryzantemy kupiłam...po 10 zł, więc wydawały mi się nadzwyczajniejsze :wink: W sobotę zrobię fotkę z bliska dla Ciebie :uszy

Ognik
Obrazek

Obrazek

Irga pozioma
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Liriope
Obrazek

Kobea
Obrazek

Obrazek

Barbula
Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-S-l
---

Post »

brrrrrr a jeszcze jutro idę znowu na 6 czyli pobudka o godzinie 5 ;:219
no nadgodziny bo jeszcze jedna z dziewczyn nie wróciła to robimy wszystkie nadgodziny i jutro padło na mnie ;:202 siedze od 6 do 15 ;:219
ale potem lece na działkę zobaczyć co i jak zaś w weekend wieeeelkie sadzenie :heja

jejku ta barbula ma niesamowity kolorek! ;:oj zaś ognik.... ;:173
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ślicznie Ci kwitnie liriope ;:138
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kusisz mnie tym ognikiem, Kasiu! ;:167
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Pewnie to Twój ogród i Ty musisz się w nim dobrze czuć ,tylko dziwię się ,że Tak szybko zmieniasz i tyle ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”