Tulipany cz.2
- _Kasia_
- 100p
- Od: 26 lip 2012, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Tulipany cz.2
Łommmattkooo jedyna...Samsu pisze:Kasiu to balkon

- Rennni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Loki i _fox_ dziękuję
.
Więcej pasuje do Zurela, v Czechy sprzedawane Lukon Glads:
http://www.lukonglads.cz/tulipan-shirley-p-983
http://www.lukonglads.cz/zurel-p-1064
Shirley i Zurel piszę na zakupy jesienią....znowu będzie to kosztować sporo pieniędzy
Dlaczego nemuhu miała taniej rozrywki

Więcej pasuje do Zurela, v Czechy sprzedawane Lukon Glads:
http://www.lukonglads.cz/tulipan-shirley-p-983
http://www.lukonglads.cz/zurel-p-1064
Shirley i Zurel piszę na zakupy jesienią....znowu będzie to kosztować sporo pieniędzy

Dlaczego nemuhu miała taniej rozrywki

Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- Myszoskoczek
- 200p
- Od: 17 lut 2013, o 16:11
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
_fox_ , Abu Hassan ma bardzo piękny kolor
Gavotu chyba mam w ogrodzie....bezimienny tulipan, (u nas teraz słońce nie świeciło i długo nie będzie świecić)....nie rozwijać sobie.
Jest to Gavota?
http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... tusim.jpg/

Gavotu chyba mam w ogrodzie....bezimienny tulipan, (u nas teraz słońce nie świeciło i długo nie będzie świecić)....nie rozwijać sobie.
Jest to Gavota?
http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... tusim.jpg/
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
Mam pytanie do znawców tulipanów. Część (niestety całkiem spora) kwitnie u mnie w taki sposób:

po czym te niby płatki wybarwiają się (na przykład tak):

Wiem tylko tyle, iż nie jest to właściwa forma jaką wsadziłem do ziemi. Cebule niestety nie były niczym zaprawiane, ale obok tej kępki rosną i kwitną jak należy inne. Czy jest to zatem kwestia zawirusowania, szkodnika, czy może jakiejś innej chole....?
Wiem tylko tyle, iż nie jest to właściwa forma jaką wsadziłem do ziemi. Cebule niestety nie były niczym zaprawiane, ale obok tej kępki rosną i kwitną jak należy inne. Czy jest to zatem kwestia zawirusowania, szkodnika, czy może jakiejś innej chole....?
Fox, tu.ja, Magdalen pięknie
Locutus mamy prawie to samo
wrzucę fotki w weekend,
Samsu, Magdallena zima nas postraszyła, ale jednak natura głupia nie jest
czekam na Wasze kwitnące...
Zmoderowano. Regulamin. /Iwona

Locutus mamy prawie to samo

Samsu, Magdallena zima nas postraszyła, ale jednak natura głupia nie jest

Zmoderowano. Regulamin. /Iwona
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem czy jestem znawcą tulipanów ale mogę powiedzieć ci jak ja sobie radzę w niejasnych sytuacjach. Jeśli kwiat wykazuje cechy wirusa sprawdzam liście, jeśli są mozaikowe to jest to na sto procent wirus. Jeśli liście są jednolite ścinam sam kwiat i niszczę go, jednocześnie cebulę sadzę odosobnioną i obserwuję bo często zdarza się, że mozaika liści występuje dopiero w następnym roku. Nie widziałam nigdy takich objawów u siebie w ogrodzie. Gdybyś mógł zrób zdjęcie pojedynczego kwiatu a nie grupy.Mam pytanie do znawców tulipanów. Część (niestety całkiem spora) kwitnie u mnie w taki sposób:
Obrazek
Obrazek

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Amster moja kępka tulipanów wygląda identycznie,może to tak ma być. Ilona
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Czytałam w majowym numerze "Przepisu na ogród", że wirus objawia się paskami na kwiatach i liściach. A na Twoich tych pasków nie widzę. Więcej nic nie wniosę do dyskusji
bo uprawiam tulipany dopiero od roku i moje doświadczenie jest znikome.

- amster
- 500p
Ok, postaram się jutro zrobić ujęcie innej sztuki takiej jeszcze nie wybarwionej.
Co robię nie tak z tulipanami?
Witam,
Jestem nowy na tym forum, w związku z czym chciałem wszystkich bardzo serdecznie przywitać i jednocześnie proszę o wyrozumiałość jeżeli zamieściłem ten wątek w nieodpowiednim dziale.
W tym roku na jesieni planuję posadzić cebule tulipanów w doniczce (jestem wielbicielem tulipanów z rodziny Apeldoorn - Apeldoorn, Golden Apeldoorn oraz Apeldoorn's Elite). Robiłem to już 2 razy, ale jeszcze nigdy kwiaty nie zakwitły
Kupowałem cebule w sklepie ogrodniczym i przechowywałem w domu do czasu sadzenia (koniec października). Sadziłem do normalnej doniczki, podlewałem jeden raz obficie, po czym zanosiłem do piwnicy i ustawiałem przy okienku, gdzie jest najchłodniej (zimą ok. 10-15 stopni). Na wiosnę przenosiłem do mieszkania (temp. 20 stopni), były ok. 5 centymetrowe grube pędy z kwiatami, ale blade... Mimo regularnego podlewania pędy nie rozwijały się i zaczynały gnić. Wcześniej niektóre z nich tak jakby rozsadziło od środka. Nie potrafię zrozumieć co jest tego przyczyną i co robię nie tak przy sadzeniu/przechowywaniu/podlewaniu, że tulipany nie zakwitają. Proszę o pomoc, chciałbym w końcu kiedyś ujrzeć w swoim domu piękne kwiaty.
Pozdrawiam
Jestem nowy na tym forum, w związku z czym chciałem wszystkich bardzo serdecznie przywitać i jednocześnie proszę o wyrozumiałość jeżeli zamieściłem ten wątek w nieodpowiednim dziale.
W tym roku na jesieni planuję posadzić cebule tulipanów w doniczce (jestem wielbicielem tulipanów z rodziny Apeldoorn - Apeldoorn, Golden Apeldoorn oraz Apeldoorn's Elite). Robiłem to już 2 razy, ale jeszcze nigdy kwiaty nie zakwitły

Pozdrawiam
- magdalen
- 200p
- Od: 26 cze 2010, o 11:22
Amster a jaką odmianą miały być te twoje tulipany, moje wyglądają identycznie a sadziłam jako Texas Flame.
Pozdrawiam Magda
- amster
- 500p
Może to i Texas Flame, bo tego miałem sporo. Ale nie oznaczałem miejsca. Z pewnością Texas Flame nie wygląda tak jak te kikutki 
Dostrzegłem jednak dzisiaj, że obok rosnąca korona cesarska też ma podobnie zdeformowane kwiaty. Coś jest więc na rzeczy.

Dostrzegłem jednak dzisiaj, że obok rosnąca korona cesarska też ma podobnie zdeformowane kwiaty. Coś jest więc na rzeczy.