Kawon ( arbuz ) - część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Batman
50p
50p
Od: 22 mar 2011, o 12:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 4

Post »

Zerwałem dzisiaj kolejnego janosika 3,75kg i był przejrzały ;:145 Niespodziwałem się że ta odmiana jest tak wczesna!
Pozdrawiam Radek :wink:
kored
100p
100p
Od: 31 maja 2013, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O kurde, nie strasz, kiedy ci wiązały? U mnie koło 5 lipca, nie wiem czy już zbierać czy nie...Ogonki zielone, dźwięk przy ostukiwaniu dudniący, jakbym w belkę stukał, nie wiem czy dojrzały tak gra?
Awatar użytkownika
Batman
50p
50p

Post »

Opukiwanie to ślepy zaułek. Ściśnij, jak usłyszysz trzask to dojrzały, jak syczenie to niedojrzały. Jutro będę ściskał wszystkie swoje arbuzy, aby nie powtórzyła się ta sytuacja. Człowiek cały czas się uczy ;:173
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Przed chwilą skonsumowałem pierwszego arbuza. Waga - 3,6 kg. Słodziutki, kruchy, soczysty.. Mmmmniam ! ;:167 ;:173 Stukałem, pukałem, nic z tego nie wiedząc, aż wreszcie się wkurzyłem i mówię: Ile on będzie tam leżał ?! Poszedłem, zerwałem, dałem do wody - po której dryfował :lol: No i wziąłem nóż.. Ciach.. I wszedł jak w masełko. Nawet sam sie rozłamał do końca :wink:
Obrazek
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
kored
100p
100p

Post »

Byłby jeszcze słodszy gdybyś jednak poczekał, powinien być krwisto czerwony nie różowy... Ale lepszy lekko niedojrzały niż przejrzały.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Dla mnie, jak na pierwszego w życiu swojego arbuza, był boski ! :roll:
Wiem, że powinien jeszcze poleżeć.. Ale, że ja niecierpliwy jestem to jakoś tak samo to z siebie wyszło, zupełnie przypadkowo :lol:
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
Prazyn
200p
200p
Od: 30 lip 2012, o 16:31

Post »

Jutro będę stukał, pukał może topił moje arbuzy. :D Mój rosario ma ponad 6 kg a janosik coś koło 2,5 kg. :wit
Pozdrawiam upalnie ;:215
Karol
justysiaaa1988
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 sie 2013, o 21:36

Post »

Witam
Jestem tu nowa bo po raz pierwszy na swoim ogródku mam hodowle arbuzów :D Niestety mam pewien dylemat ponieważ wiem już że za blisko posadziłam sadzonki arbuzów obok siebie i niestety mam wrażenie że przestały mi rosnąć największe okazy :( czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć co mogę zrobić aby na nowo ruszyły ich średnica to 50cm co w porównaniu do waszych chyba mało. Mam problem również z oszacowaniem dojrzałego bo nie słychać ani trzasku ani syczenia :(. Postaram sie jutro włożyć fotki. Może ma kupić jakiś nawóz albo coś z pędami zrobić?? Jestem w tym "zielona" wiec z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Batman
50p
50p

Post »

Aby usłyszeć te odgłosy musisz przyłożyć ucho do arbuza i użyć dość dużo siły, nie bać się to nie jajko :wink:
justysiaaa1988
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

no właśnie tak robiłam i nawet w nocy szłam sprawdzić żeby było dookoła mnie cicho i nic:( dwa że z zdjęć waszych widać że macie jaśniejsze skórki a moje mają taką ostrą ciemną zieleń może to kwestia odmiany. na pewno ten suchy ogonek już spadł ale wydaje mi się że objętościowo jest mały
kored
100p
100p

Post »

na nawozy już za późno, z ciasnotą nic nie zrobisz, masz nauczke na przyszły rok. ;:124 Nawozy daje się wcześniej zeby poszło w masę liściową, duże liście w dużej ilości=duże arbuzy. Podstawa to dobra gleba+pogoda. Pół metra średnicy to mało? ;:202 Chyba 5cm...
justysiaaa1988
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

liści i nowych pędów to jest bardzo dużo i są dość spore tak w przybliżeniu wygląda jak tunel z ogórkami :) może nie jest mało pół metra ale nie ma takiej masy jak wy piszecie o 3kg i wiecej
Awatar użytkownika
Prazyn
200p
200p
Od: 30 lip 2012, o 16:31

Post »

Jak przestały rosnąć to znaczy że zaczęły dojrzewac. Nic nie zrobisz :roll:
Karol
Awatar użytkownika
Batman
50p
50p

Post »

Kolejny arbuz zjedzony :D Tym razem 4,5kg "noname" z nasion ze zjedzonego sklepowego arbuza, nazwałem go "okrągły słodki" bo jest tak słodki jakby go cukrem ktoś posłodził! ;:oj Chyba najsłodszy arbuz jakiego w życiu jadłem, szkoda że przez internet nie można poczuć smaku i zapachu, bo z chęcią bym się podzielił :) Oto zdjęcia:
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
fabianos13366
50p
50p
Od: 18 maja 2013, o 11:27

Post »

Patrząc na ten kolor miąższu, wyobrażam sobie jaki musiał być słodki.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”