Kawon ( arbuz ) - część 4
Re: Kawon ( arbuz ) - część 4
Zerwałem dzisiaj kolejnego janosika 3,75kg i był przejrzały
Niespodziwałem się że ta odmiana jest tak wczesna!

Pozdrawiam Radek 

O kurde, nie strasz, kiedy ci wiązały? U mnie koło 5 lipca, nie wiem czy już zbierać czy nie...Ogonki zielone, dźwięk przy ostukiwaniu dudniący, jakbym w belkę stukał, nie wiem czy dojrzały tak gra?
Opukiwanie to ślepy zaułek. Ściśnij, jak usłyszysz trzask to dojrzały, jak syczenie to niedojrzały. Jutro będę ściskał wszystkie swoje arbuzy, aby nie powtórzyła się ta sytuacja. Człowiek cały czas się uczy 

Pozdrawiam Radek 

- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przed chwilą skonsumowałem pierwszego arbuza. Waga - 3,6 kg. Słodziutki, kruchy, soczysty.. Mmmmniam !
Stukałem, pukałem, nic z tego nie wiedząc, aż wreszcie się wkurzyłem i mówię: Ile on będzie tam leżał ?! Poszedłem, zerwałem, dałem do wody - po której dryfował
No i wziąłem nóż.. Ciach.. I wszedł jak w masełko. Nawet sam sie rozłamał do końca

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Byłby jeszcze słodszy gdybyś jednak poczekał, powinien być krwisto czerwony nie różowy... Ale lepszy lekko niedojrzały niż przejrzały.
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Dla mnie, jak na pierwszego w życiu swojego arbuza, był boski !
Wiem, że powinien jeszcze poleżeć.. Ale, że ja niecierpliwy jestem to jakoś tak samo to z siebie wyszło, zupełnie przypadkowo

Wiem, że powinien jeszcze poleżeć.. Ale, że ja niecierpliwy jestem to jakoś tak samo to z siebie wyszło, zupełnie przypadkowo

Pozdrawiam Marek
- Prazyn
- 200p
- Od: 30 lip 2012, o 16:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jutro będę stukał, pukał może topił moje arbuzy.
Mój rosario ma ponad 6 kg a janosik coś koło 2,5 kg.
Pozdrawiam upalnie

Pozdrawiam upalnie

Karol
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 sie 2013, o 21:36
Witam
Jestem tu nowa bo po raz pierwszy na swoim ogródku mam hodowle arbuzów
Niestety mam pewien dylemat ponieważ wiem już że za blisko posadziłam sadzonki arbuzów obok siebie i niestety mam wrażenie że przestały mi rosnąć największe okazy
czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć co mogę zrobić aby na nowo ruszyły ich średnica to 50cm co w porównaniu do waszych chyba mało. Mam problem również z oszacowaniem dojrzałego bo nie słychać ani trzasku ani syczenia
. Postaram sie jutro włożyć fotki. Może ma kupić jakiś nawóz albo coś z pędami zrobić?? Jestem w tym "zielona" wiec z góry dzięki za pomoc
Jestem tu nowa bo po raz pierwszy na swoim ogródku mam hodowle arbuzów

Aby usłyszeć te odgłosy musisz przyłożyć ucho do arbuza i użyć dość dużo siły, nie bać się to nie jajko 

Pozdrawiam Radek 

-
- 0p - Nowonarodzony
no właśnie tak robiłam i nawet w nocy szłam sprawdzić żeby było dookoła mnie cicho i nic:( dwa że z zdjęć waszych widać że macie jaśniejsze skórki a moje mają taką ostrą ciemną zieleń może to kwestia odmiany. na pewno ten suchy ogonek już spadł ale wydaje mi się że objętościowo jest mały
na nawozy już za późno, z ciasnotą nic nie zrobisz, masz nauczke na przyszły rok.
Nawozy daje się wcześniej zeby poszło w masę liściową, duże liście w dużej ilości=duże arbuzy. Podstawa to dobra gleba+pogoda. Pół metra średnicy to mało?
Chyba 5cm...

-
- 0p - Nowonarodzony
liści i nowych pędów to jest bardzo dużo i są dość spore tak w przybliżeniu wygląda jak tunel z ogórkami
może nie jest mało pół metra ale nie ma takiej masy jak wy piszecie o 3kg i wiecej

- Prazyn
- 200p
- Od: 30 lip 2012, o 16:31
Jak przestały rosnąć to znaczy że zaczęły dojrzewac. Nic nie zrobisz 

Karol
Kolejny arbuz zjedzony
Tym razem 4,5kg "noname" z nasion ze zjedzonego sklepowego arbuza, nazwałem go "okrągły słodki" bo jest tak słodki jakby go cukrem ktoś posłodził!
Chyba najsłodszy arbuz jakiego w życiu jadłem, szkoda że przez internet nie można poczuć smaku i zapachu, bo z chęcią bym się podzielił
Oto zdjęcia:

Pozdrawiam Radek 

- fabianos13366
- 50p
- Od: 18 maja 2013, o 11:27
Patrząc na ten kolor miąższu, wyobrażam sobie jaki musiał być słodki.