Mój kawałeczek ziemi - MagdalenaKCh nr 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p
Od: 11 maja 2012, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój kawałeczek ziemi - MagdalenaKCh nr 2

Post »

Madziu ;:196 Fajnie, że zdjęcia udało Ci się cyknąć. A o której tam warto jechać w sobotę albo niedziele i do której jest co kupić :;230

Pozdrawiam serdecznie ;:196
MagdalenaKCh
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie Elu i Anetko!
Anetko na giełdę jeżdżę mniej więcej na siódmą bo później juz sie zbierają. Warto w tym czasie jechac bo często można spotkac wyprzedaże.
U mnie dalszy ciąg tworzenia ścieżek, altanki i hustawki. Az wiory lecą. Trochę remont w mieszkaniu odciaga mnie od ogródka. Od 5 lipca zaczynam urlop na razie nigdzie sie nie wybieram to trochę nadgonie pracy w ogródku, tym bardziej że lipiec zapowiada sie upalnie.
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p

Post »

Madziu to praca wre nie tylko na działce ;:168 A mi się marzy huśtawka ;:oj Jak zdrówko ;:196

Pozdrawiam serdecznie ;:168
MagdalenaKCh
500p
500p

Post »

M będzie robił tą chuśtawkę ze stempli budowlannych więc koszt konstrukcji to będzie około 80zł ;:oj + ławeczka.
już wymyśliłam że nogi chustawki obsadzę trzmieliną pnacą Emerald Gaiety :) niech obrośnie
:heja
A w mieszkaniu tapetowanie :evil: ............. oczywiście samodzielnie.
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

:wit Madziunia, zasuwasz chyba w ogródku?
MagdalenaKCh
500p
500p

Post »

Elu, dziękuję Ci ze o mnie pamiętasz. ;:168

W ostatnia niedzielę spełniło się moje marzenie o wyprawie do Wojsławic, do arboretum. Trafiłam na kwitnienie liliowców, po prostu raj dla każdego liliowcomaniaka....
Pomimo ponad 200 km jakie zrobiliśmy w jedną stronę, warto było i każdemu polecam. Wizyta w ogrodzie botanicznym była zainspirowana opowieściami Wiewióreczki, za co dziękuję.
A teraz fotorelacja :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p

Post »

Madziu bardzo mi miło że byłam inspiracją, polecam się na przyszłość ;:196 Widzę że pogoda Wam dopisała i piękne zdjęcia :heja Przy następnej wizycie polecam pojechać kawałek dalej do Kłodzka. Właśnie trochę wrzuciłam ale i dorzucę jeszcze. Wojsławice są boskie bez dwóch zdań ;:167 Na wekend teraz wyruszamy do zachodniopomorskiego na ogród Przelewice (45ha) i Stargard Szczeciński (dla M średniowieczne) :heja Do kawy 2 właśnie pooglądałam Twoje Wojsławice i sam uśmiech ;:196

Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p

Post »

:wit Madziu, świetną miałaś wycieczkę, czy tam można od razu kupić coś z tych cudeniek?
MagdalenaKCh
500p
500p

Post »

Tak Elu. Przy wejściu jest sklepik, ceny porównywalne.
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p

Post »

:wit Madziu, a co kupiłaś w Wojsławicach? Co tam na Twojej działeczce?
MagdalenaKCh
500p
500p

Post »

Witaj Elu ;:168
Witajcie wszyscy odwiedzający mój skromny wątek,
No cóż dziś ostatni dzień mojego urlopu :( cały urlop upłynął bardzo pracowicie, oczywiście przy zmianach na działce przekopywaniu plewieniu, przesadzaniu..... i wszystko co się dało by było pięknie.

Zapraszam na spacer po moim kawałeczku ziemi (chodź dzierżawionym :))

Marzył nam się kącik, zadaszony na paru słupach z ławeczką nad stawem gdzie pływają bajecznie kolorowe koje, dostęp do wymarzonej altanki zapewniał by mostek, drewniana kładka na solidnej stalowej podstawie... już widzę jak siedząc na mostku moczę nogi :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy oczku przebiegać będzie kamienna ścieżka, wijąca się dalej pomiędzy uniesionymi rabatami..... idąc na prawo przy murku okalającym ścieżkę znajdować się będzie miejsce grillowe, a może bardziej ogniskowe (mamy już przygotowane widełki) z wiszącym rusztem z regulowaną wysokością. Na jednej z uniesionych rabat będzie huśtawka (konstrukcja już gotowa, czekam tylko na ławkę ;:333 )
Ściany stawu wykonane zostaną z kamieni rzecznych i otoczaków (otoczaki mam na głębokości 80cm pod powierzchnia terenu, ponieważ kiedyś przed powstaniem ogrodu działkowego był tutaj staw). Tak więc warstwa humusu ma około 35cm, czysty żółty piasek 25cm, a następnie piasek z otoczakami 10cm, a następnie glina szaro-biała, żółta i pomarańczowa, wpadająca w rudy kolor, po prostu ;:173 ;:219 . W związku z tym ze u mnie nic się nie marnuje wszystkie chwasty, po wydobyciu żółtego piasku na potrzeby budowlane ( a takich jest sporo) i otoczaków na potrzeby oczka, umieszczam w wykopanym dole (śmieją się ze to biedaszyb),

Obrazek

Obrazek

przykrywam warstwą gliny i przysypuję humusem i po robocie i po chwastach ;:224 . Sposób przetestowany i żaden chwast nie wydostanie się przez glinę tylko zagniwa :D .
MagdalenaKCh
500p
500p

Post »

;:145
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p

Post »

Madziu czemu się smucisz ;:168 Praca wrę, podziwiam Was ;:138 Ścieżka będzie bajkowa już super się zapowiada ;:oj Tez bym chciała mieć kamyczki a nie piasek ciemny i żółty wszystko bezkamyczkowe ;:224 Za 2 tygodnie mam wolne i jedziemy na kilka dni do Kłodzka i przy okazji mała objazdówa po Dolnym Śląsku :heja Sucho jest i skwar ;:130

Pozdrawiam serdecznie, udanego tygodnia ;:196
MagdalenaKCh
500p
500p

Post »

Witaj Anetko,
i wszystkich odwiedzających
Jestem zrozpaczona :( po raz kolejny część roślin tj, jeżówki, hosty, trytoma, perowskia, ostrózki, nawet słoneczniczek szorski zostały kompletnie zniszczone, :twisted: :twisted: wygladają jakby ktoś się wylegiwał, główki jeżówek i pysznogłówek pourywane i połamane, :evil: już tak cieszyłam sie na kwitnienie trytom, czekałam trzy lata :( wygląda jagby ktoś usiadł i się wiercił, połamane ma stożki wzrostu, ostróżki które przyciełam na 15cm żeby wznowić kwitnienie, również zdeptane, ;:161 no już brak mi sił. ;:223 ;:223
Nawet ustawianie małych pniaczków na rabatach nic nie daje . na pewno to nie człowiek bo ogrodzenie wysokie, podejrzewam koty. ;:145
Proszę pomóżcie co mam zrobić aby coś nie niszczyło mi roslin, może jakieś pułapki, nie wiem ;:145 ;:163
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p

Post »

Madziu bardzo mi przykro, też bym się wkurzyła ;:161 A te rośliny masz jakoś blisko ogrodzenia?? Nasze działki są blisko siebie, a dokładnie po środku jest działka mojej cioci... i ona ma dużo zniszczeń. Hosty wygniecione poszarpane, połamane słoneczniczki szorskie, sąsiad ciotki ma połamane maliny. Wszystkie zniszczone rośliny są obok siatki ale nie od strony alejki. Ciocia dokarmia jakiegoś kota znaczy kotke, do mnie ona nie chodzi. Ciocia mówi że to ta kotka jej te szkody zrobiła :shock: Taka ciemno szara jest, w ciemne czarne paski. Niestety ciocia nie ma pomysłu jak zabezpieczyć rośliny :oops: Mam patent tylko na sikające po żywopłocie od strony alejki psy, sypie cynamon i psy już nie sikają. Podobno cynamon je odstrasza, nie wiem czy na odstraszenie kota by się to sprawdziło. W końcu wczoraj trochę popadało, bo bardzo sucho było :heja

Pozdrawiam serdecznie ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”