Mieszczka na wsi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
ameliar
500p
500p
Od: 8 mar 2014, o 14:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mieszczka na wsi

Post »

a w Twojej biedrze nie ma wiciokrzewów? bo ja czytałam, że ona mają przyrost od1,5 do 2 metrów rocznie!
Amelia :)
Wielka działkowa metamorfoza! http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=74326
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem. Nie patrzyłam. Ale wiciokrzewy chyba są wieloletnie? U mnie w grę wchodzą tylko rośliny jednoroczne, bo ogrodzenie mamy na razie prowizoryczne. Szkoda sadzić wieloletnie, jeśli za jakiś czas wszystko trzeba będzie rozkopać przy robieniu podmurówki pod ogrodzenie.
ameliar
500p
500p
Od: 8 mar 2014, o 14:30

Post »

Dorfi pisze:Nie wiem. Nie patrzyłam. Ale wiciokrzewy chyba są wieloletnie? U mnie w grę wchodzą tylko rośliny jednoroczne, bo ogrodzenie mamy na razie prowizoryczne. Szkoda sadzić wieloletnie, jeśli za jakiś czas wszystko trzeba będzie rozkopać przy robieniu podmurówki pod ogrodzenie.
no chyba wieloletnie o ile zimę przeżyją ;:224
to ja Ci przetestuje wiciokrzew zanim zrobisz ogrodzenie ;:306
ja też posiałam nasturcję pnącą ale coś roBaczki nie chce wzejsć :(
Amelia :)
Wielka działkowa metamorfoza! http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=74326
zakrzew
100p
100p
Od: 4 kwie 2014, o 10:23

Post »

Też mam problem z siatką. W tamtym roku posiałam wilec purpurowy świetnie się nadaje. A w tym roku zakupiłam na all 5 nasionek glicynii zobaczymy co z tego będzie :roll:
Świat bez roślin nie istnieje
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p

Post »

Kupiłam tylko jedną paczkę wilca i wysiałam z boku, od strony śmietnika sąsiada, ale nic mi jeszcze nie wzeszło. Muszę kupić nowe nasionka. Najgorsze tylko, że nie mam kiedy po nie pojechać. Może w sobotę się uda, chociaż akurat na sobotę zapowiadają u nas deszcz, więc i tak z prac ogródkowych nic nie wyjdzie.

Wiecie co, zasuszyłam sobie część pomidorów. Część miałam w kubeczkach po jogurtach i te mają się świetnie, a część w pojemniczkach torfowych - i te mi padły. Fakt, że wczoraj po powrocie z pracy byłam tak zakręcona, że ich nie podlałam, ale poszłam je podlać dzisiaj rano. No i doznałam lekkiego szoku. Wniosek - roślinki w doniczkach torfowych potrzebują być obficiej podlewane.
Podlałam je rano porządnie, ale nie wiem czy odbiją.
Pocieszam się myślą, że i tak mi tych sadzonek wystarczy.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

A może jednoroczna kobea? Gorąco polecam ale na tym etapie to już kupić sadzonkę a nie nasiona. Rośnie jak szalona, szczególnie ta o fioletowych kwiatach, biała rośnie wolniej. Ona dosłownie rośnie w oczach! Po kilkanaście cm na dzień! Jedna roślina spokojnie na 1,5 m starczy.
Naprawdę nie będziesz żałować posadzenia kobei. Wiem to z własnego doświadczenia. :D
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p

Post »

Kobeę miałam zawsze na balkonie i bardzo ją lubię. Teraz też wysiałam nasionka (na 28 wysianych wzeszło 6) i planuję ją puścić na kratce koło ganku.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

W takim razie pozostaje czekać na wilca. :lol:
Ja na balkonie standardowo kobeę mieć będę. Uwielbiam tego szatana!
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p

Post »

Na balkonie jeszcze tunbergię miałam, ale nie wiem czy nie jest za delikatna na działkę (no i w tym roku mi nasionka w ręce nie wpadły).
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p

Post »

Wracając z pracy do domu podjechałam do sklepu na B po coś na kolację. No i kupiłam jaśminowiec i śnieguliczkę różową. No jak było nie kupić jak po 4,99 były?
Fakt, że roślinki małe, ale przecież urosną. Już je sadzić czy poczekać do 15-go?
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślę,że już śmiało sadzić :)
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p

Post »

Witaj Betino i zaglądaj kiedy tylko masz ochotę :wit
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p

Post »

Wiecie co, załamałam się. Poszłam posadzić krzaczki na nowej rabatce, którą mi mąż w weekend zrobił. I nic z tego nie będzie. Sam piach wymieszany z kamieniami. Nic w tym nie urośnie. Co prawda dwa krzaczki wsadziłam, ale w tym piachu wykopałam dół i wsypałam resztę ziemi, którą miałam do roślin doniczkowych. I albo pod każdą sadzoną roślinkę będę kopać dół i inną ziemię sypać (ale wtedy sianie z nasionek odpada) albo trzeba całą ziemię wywieźć i nowej ziemi nawieźć. Drugi wariant ze względów finansowych aktualnie odpada. Nie bardzo wiem co teraz robić, żeby potem nie żałować.
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 15:12

Post »

To może próbuj dosypywać ziemi w dołek i dopiero sadź albo może poszukaj albo popytaj o rośliny, które lubią tereny piaszczyste ;:131
lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p

Post »

Ale ja już sobie zaplanowałam co na niej posadzę i nie bardzo chcę zmieniać. To rabata frontowa, pod oknami do salonu.
Spróbuję jeszcze trochę inaczej pokombinować. Za domem mamy stertę ziemi, tyle, że zielskiem porośniętą. Chyba powolutku zacznę tę piaszczystą taczkami wywozić za dom a tamtą ziemię przywiozę przed dom. Ale najpierw trzeba ją odchwaścić. Robota głupiego. Musiałabym do pracy nie chodzić, żeby to robić. Wieczorami trochę za mało czasu. No nic, będę intensywnie myśleć jak z tego wybrnąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”