Ogród Ignis05 część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 6

Post »

No proszę całe życie się człowiek czegoś dowiaduje :lol:
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ale kielichowiec powiem śliczny ma kwiat,też jeszcze go nigdy nie spotkałam w żadnym ogrodzie ;:138
I co nie jest wymagający-dobrze rośnie?
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

Piękne masz piwonie i różyczki. Miłej niedzieli. :wit ;:3
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witam wszystkich buszujących w ogrodach. :uszy

Teraz mamy chyba najbogatszy w kwitnienie miesiąc. Ogrody pełne kwiatów i zapachów wciągają tak bardzo, że nawet kapryśna pogoda nie jest w stanie nas od nich odciągnąć. Wprawdzie tu , na północy trzeba mieć dużo cierpliwości czekając na kwiaty , ale i tak dają dużo radości.

Asiu asma :wink: masz jakiś sposób na mączniaka z wykorzystaniem skrzypu ?
Tego u mnie dostatek, może i ja mogłabym coś zrobić. Dzisiaj zauważyłam mączniaka na miodunce. ;:202

Celinko :) i tak w tym roku piwonie kwitną u mnie wyjątkowo wcześnie i ...szybko , niestety.
W poprzednim sezonie miałam kwiaty piwonii jeszcze w lipcu.

Justynko :) wprawdzie widzę, że u Ciebie kwiaty róż jakby wcześniej już pokazały się w całej krasie, ale i ja też mam wrażenie, że czas kwiatów w ogrodzie szybko mija i też mam obawy, czy zdążę się nimi dość nacieszyć.
Dziwne te deszcze, takie intensywne i przelotne . Po takim, tylko po wierzchu rośliny skropione a pod nimi ziemia pozostaje sucha.
To , co spada na kostkę na podjeździe natychmiast wiatr osusza.

Karola :) pokazałaś piękne rośliny ze swojego ogrodu. Taki kielichowiec to pewnie delikatna roślina. Chyba tylko w klimacie okolic Wrocławia ma szansę się uchować. Jak widzisz spodobał się dziewczynom i mnie również.

Asiu, Celinko i Ewa drewutnia :wink: w ogrodzie Karoli , oprócz tych roślin, mnie zachwyciły jej wielkie, sadzone przy starych jabłoniach pnącza i róże.

Ewa ewamaj66 :wink: postanowiłam , przynajmniej na razie nie kupować już więcej roślin. Tak też i sprawa Russeliany , jak widać , jest rozwiązana. ;:145

Kasiu 123katex :) dziękuję w imieniu piwonii i róż. Miłej niedzieli a raczej wieczoru niedzielnego ;:196

:wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkie piwonie kwitną niemal naraz i już rozpędzają się róże. Jednak postanowiłam oddać piwoniom , co im się należy, czyli zaległe zdjęcia. :lol:

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek [url=http://www.fotosik.plObrazek[/url]

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na mojej liście po zeszłorocznej prezentacji była Władysława i Ursyn Niemcewicz teraz zachwycam się Eweliną. Kupujesz tak ciekawe okazy internetowo?
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz róże. :tan
Na początek angielskie siostrzyczki. :lol:

Następni w kolejności różni hierarchowie w purpurach i fioletach. :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicjo :wink: piwonie te kupowałam przez internet, ale niestety mam kilka takich , które okazały się nie tyle pomyłką, co zwykłym oszustwem. Kilka mam takich, które jeszcze nie kwitły. Jest kilka sprawdzonych miejsc, ale i tam zdarzają się pomyłki.
Tylko, że ja kocham piwonie i nawet te nie zamawiane mi nie przeszkadzają. :lol:
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Ależ plejada różanych gwiazd ;:oj .
U mnie CH i RdV jeszcze w pąkach.
;:196
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Przepiękne piwonie,róże zachwycają,a kardynał ujął mnie wyjątkowo za serce ;:215
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Kardynał coraz bardziej wpada mi w oko, a jeszcze nie mam. Na szczęście zbliża się jesień i coś na pewno zamówię, choć nie dam sobie ręki uciąć, że akurat tę różę :roll:
Piwonie powoli się kończą :( Najbardziej spodobała mi się Ewelina :D W tym roku wszystkie kwitnienia nakładają się na siebie-w pewnym momencie miałam róże, piwonie i różanecznik.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Krysiu!
Te różane fiolety są bardzo ekscytujące ;:224. Widziałam Kardynała na żywo u Justynki, naprawdę robi wrażenie, choć ponurawy nieco.
Ale za mną dziwnie chodzi Mme Isaac Pereire. Ciekawi mnie czy nie przypala jej słońce, choć Ty masz chyba sporo półcienia w ogrodzie. U mnie miałaby miejsce bardzo nasłonecznione i boję się, bo tyle moich róż mdlało w upale ;:218.

Serdeczności i ;:196 - Jagoda
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko :) dziwnym trafem kwitną mi tylko wielkie róże, za wyjątkiem Comte kupionej ostatnio już z pączkami.
Maluchy czają się w ukryciu, na szczęście zapączkowane. Czekają na swoją kolej, nie robiąc konkurencji olbrzymkom. :lol:

Obrazek

Asiu :wink: Cardinal Richelieu kwitnie tylko raz w sezonie. Pewnie do swojego ogrodu wolałabyś różę powtarzającą kwitnienie. Do tego wielka rośnie i chętnie łapie mączniaka. Już dwa razy porządnie opryskiwałam profilaktycznie i zobaczę, na ile to pomogło. Kolor kwiatów jest rzeczywiście taki fioletowy a dla uzupełnienia kwitnienia jest podsadzony powojnikiem.

Poniżej róża, którą kupowałam dawno temu z takim podpisem Flamentanz/Sympatia. :roll:
Obrazek

Ewa :D , na temat kardynała odpisywałam powyżej . Masz tyle miejsca, że możesz pozwolić sobie na taką różę.
Ciekawe, jak sobie poradzi w Twoim klimacie. U mnie też kwitło w pewnym momencie wszystko naraz i nie nadążałam ze wstawianiem zdjęć.
Obrazek

Jagódko :) mam wrażenie, że Mme I.Pereire lubi słońce.
U mnie rośnie na rabacie od wschodniej strony domu ale na samym rogu. Ma słońce, o ile oczywiście świeci, od rana do późnego popołudnia . Miejsce jest przewiewne, czasami za bardzo. Przy niej rośnie sporo innych roślin, też żarłocznych.
W tym tłoku i w tym miejscu daje radę. Nie zauważyłam, żeby kwiaty jej mdlały. Chętnie otwierają się do słońca.
Dość długo utrzymują się na krzewie a do tego pięknie pachną. Trzeba zadbać o jej zdrówko, bo chętnie łapie plamistości.
Myślę, że u Ciebie może będzie lepiej rosła.
I jak już tak za Tobą chodzi i masz dla niej miejsce, to zabierz ją do swojego ogrodu. :lol:
Buziaczki ;:196
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może jeszcze trochę róż ? :uszy

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Krysiu zachwycający różany pokaz. Ależ kwiatów, ależ pąków.... coś niesamowitego ;:oj
Nie ma szansy wybrać tej najpiękniejszej, bo wszystkie pretendują do tego tytułu ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”