Oleander pięlegnacja ,wymagania, zdjęcia cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dla poszukujących ; znalazłam żóltego oleandra za 12.98 na e-ogrody.com :)
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

hanka55 nie mam pojęcia kiedy się pobiera gałązki, wszystkie które dostałam na jesień nie przetrwały :(

Dzięki na namiary, na e-ogrody :D jeszcze tam widze, że mają jakarande ciekawa jestem czy z wysiewu z nasion :roll:
no i datury pełne fioletowe :wink:
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Dzięki piękne fox-ie!
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Witam Wszystkich miłosników "Olków", kilka dni temu sciełam duży czubek ok. 60 cm na takim kilkuletnim :oops: trochę wybujałym olku i wsadziłam do wody sama jestem ciekawa czy sie ukorzeni, tak samo zrobiłam w zeszłym roku z innym okliem i bardziej mi się rozkrzewił i tak tez bedę teraz robiła na przemian u róznych olków co roku będe ścinała nawiększy wybujał pęd , natomiast nie powiodło mi sie ukorzenianie , jeśli sie teraz uda to tak zrobie jak proponowała Stokrotka mała sadzonke trzy razy ściąć, mam dwie odmiany różowe pojedyńczą ciemniejszą i półpełne róźyczki jasno różowe, choruję od lat na dubeltowy biały no i teraz oczywiście na ten żółty, wczoraj pokazały mi sie jakies białe robaczki na końcówkach co zrobić,
Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie,
PS.
Stokrotko gratulacje za takie okazy super
:oops: :oops: :oops:
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Evva
50p
50p
Od: 1 cze 2007, o 21:59

Post »

Mam nasiona oleandra różowego (sama zebrałam z mojego krzaczka). Czy jest sens siać je do doniczek czy też raczej dać sobie z tym spokój?
Pozdrawiam Ewa
KOCHAM BIEDRONKI ;-)
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

hanka55 pisze:Dziękuję miwio :D
Ja, jestem słabeuszem w uprawie doniczkowych, z tendencją do zalewania ich na śmierć.
Pisze o Promanalu, bo to olej parafinowy 60%, który z powodzeniem stosowałam do roślin ogrodowych ( Coniki lubia przedziorki i vice versa :D), więc...może ten ekologiczny preparat się sprawdzi na fikusie.
Ale co gnębi Olka? Drugi Oli, który stoi obok, (jeszcze nie był łaskaw zakwitnąć), ale liście ma szersze i zdrowe jak rydz, tzn. ciemnozielone i bez mozaiek :roll:
A pod spodem liści nie ma np.pajęczynki, świadczyłaby o przędziorkach, albo ewentualnie mszyc?.promanal stosuję do cytryny , a nawet olej parafinowy z apteki, oleander też ma twarde liście to nie powinien się pogniewać, jeśli ma jakieś robactwo?
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Evva
50p
50p
Od: 1 cze 2007, o 21:59

Post »

Evva pisze:Mam nasiona oleandra różowego (sama zebrałam z mojego krzaczka). Czy jest sens siać je do doniczek czy też raczej dać sobie z tym spokój?
Oj przepraszam! Z tym sianiem oleandra to nie w tym wątku! Sorki :oops:
Pozdrawiam Ewa
KOCHAM BIEDRONKI ;-)
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Kontakt:

Post »

Mam ponad metrowy krzew oleandra i cały czas się zastanawiam,czy wynieść go na dwór..Czy to nie za szybko?
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Kontakt:

Post »

Niestety, u mnie miał zawsze około 10stopni... więc zacznę go przyzwyczajać a właściwie już zaczęłam ;) Dziś cały dzionek stał na dworze..
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Myślę, że spokojnie możecie wystawiać "olesie" :D

Moje stoją na tarasie już od 2 tygodni i mają się dobrze. Zbyt długie przechowywanie w pomieszczeniu moze spowodować atak przędziorków :(
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
sacro
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 gru 2006, o 22:27

Oleander

Post »

Czy należy ścinać Oleander czy pozostawić końcówki? Nawet jeśli one już przekwitły? Obrazek
...jesteśmy tylko tu przez chwile...
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Kontakt:

Post »

Tu znajdziesz wiele informacji-> http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... t=oleander

Ja w swoich oleandrach obrywam kwiaty;) A w tym roku przycięłam je, żeby się zagęściły..
Gaba
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 lut 2008, o 16:58

Post »

Mam ok 60 cm oleandra. Co mam z nim teraz zrobić??? Pierwszy raz jestem posiadaczką tej rośliny. Co z nią robić?? Należy obciąć wierzchołek?? Nie puszcza żadnych bocznych pędów. :(
tarnovitz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 maja 2008, o 21:43

Post »

ciąć tylko wtedy, gdy chcemy zagęścić czy uformować roślinę. Nie obcinać pędów kwiatostanowych, kwitnie wtedy wcześniej i dłużej. Trzeba natomiast usuwać przekwitłe kwiaty, bo szybko łapie je szara pleśń. Najlepiej nie wystawiać na deszcz. Podlewać latem obficie, zimą oszczędnie.. Zimą trzymać w chłodzie (ok.10 st.C)
pozdrawiam

tarnovitz
Awatar użytkownika
sacro
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 gru 2006, o 22:27

Post »

Oleander lubi ciepło, zaczeł mi kwitnąć zimą! w domu. Miałem je blisko kaloryfera. W Francji o rodziców kwitły jak dziekie, ale tam nad rivierą miały warunki śródziemnomorskie.

Posadziłem je teraz na działce, i uciełem wierchołek po przekwitniętych kwiatach. Teraz kolejne liście wypuszcza. Ale ciepło i słoneczko to chyba klucz do sukcesu.

Pozdrawiam
...jesteśmy tylko tu przez chwile...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”