Oleander pięlegnacja ,wymagania, zdjęcia cz.1
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
hanka55 nie mam pojęcia kiedy się pobiera gałązki, wszystkie które dostałam na jesień nie przetrwały
Dzięki na namiary, na e-ogrody
jeszcze tam widze, że mają jakarande ciekawa jestem czy z wysiewu z nasion
no i datury pełne fioletowe

Dzięki na namiary, na e-ogrody

no i datury pełne fioletowe

Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- JSZFRED
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 18:02
Witam Wszystkich miłosników "Olków", kilka dni temu sciełam duży czubek ok. 60 cm na takim kilkuletnim
trochę wybujałym olku i wsadziłam do wody sama jestem ciekawa czy sie ukorzeni, tak samo zrobiłam w zeszłym roku z innym okliem i bardziej mi się rozkrzewił i tak tez bedę teraz robiła na przemian u róznych olków co roku będe ścinała nawiększy wybujał pęd , natomiast nie powiodło mi sie ukorzenianie , jeśli sie teraz uda to tak zrobie jak proponowała Stokrotka mała sadzonke trzy razy ściąć, mam dwie odmiany różowe pojedyńczą ciemniejszą i półpełne róźyczki jasno różowe, choruję od lat na dubeltowy biały no i teraz oczywiście na ten żółty, wczoraj pokazały mi sie jakies białe robaczki na końcówkach co zrobić,
Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie,
PS.
Stokrotko gratulacje za takie okazy super

Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie,
PS.
Stokrotko gratulacje za takie okazy super

- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
A pod spodem liści nie ma np.pajęczynki, świadczyłaby o przędziorkach, albo ewentualnie mszyc?.promanal stosuję do cytryny , a nawet olej parafinowy z apteki, oleander też ma twarde liście to nie powinien się pogniewać, jeśli ma jakieś robactwo?hanka55 pisze:Dziękuję miwio
Ja, jestem słabeuszem w uprawie doniczkowych, z tendencją do zalewania ich na śmierć.
Pisze o Promanalu, bo to olej parafinowy 60%, który z powodzeniem stosowałam do roślin ogrodowych ( Coniki lubia przedziorki i vice versa), więc...może ten ekologiczny preparat się sprawdzi na fikusie.
Ale co gnębi Olka? Drugi Oli, który stoi obok, (jeszcze nie był łaskaw zakwitnąć), ale liście ma szersze i zdrowe jak rydz, tzn. ciemnozielone i bez mozaiek
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- muminek
- 200p
- Od: 26 mar 2008, o 15:22
- Kontakt:
Tu znajdziesz wiele informacji-> http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... t=oleander
Ja w swoich oleandrach obrywam kwiaty;) A w tym roku przycięłam je, żeby się zagęściły..
Ja w swoich oleandrach obrywam kwiaty;) A w tym roku przycięłam je, żeby się zagęściły..
ciąć tylko wtedy, gdy chcemy zagęścić czy uformować roślinę. Nie obcinać pędów kwiatostanowych, kwitnie wtedy wcześniej i dłużej. Trzeba natomiast usuwać przekwitłe kwiaty, bo szybko łapie je szara pleśń. Najlepiej nie wystawiać na deszcz. Podlewać latem obficie, zimą oszczędnie.. Zimą trzymać w chłodzie (ok.10 st.C)
pozdrawiam
tarnovitz
tarnovitz
- sacro
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 gru 2006, o 22:27
Oleander lubi ciepło, zaczeł mi kwitnąć zimą! w domu. Miałem je blisko kaloryfera. W Francji o rodziców kwitły jak dziekie, ale tam nad rivierą miały warunki śródziemnomorskie.
Posadziłem je teraz na działce, i uciełem wierchołek po przekwitniętych kwiatach. Teraz kolejne liście wypuszcza. Ale ciepło i słoneczko to chyba klucz do sukcesu.
Pozdrawiam
Posadziłem je teraz na działce, i uciełem wierchołek po przekwitniętych kwiatach. Teraz kolejne liście wypuszcza. Ale ciepło i słoneczko to chyba klucz do sukcesu.
Pozdrawiam
...jesteśmy tylko tu przez chwile...