Jest to zapieczona razowa bułeczka z ziarnami, lub chlebek, z salsą i sadzonym jajkiem

JAJKO NA GRZANCE Z SALSĄ POMIDOROWĄ
* duży pomidor
* połówka avocado
* ząbek czosnku
* kawałeczek ostrej papryczki
* oliwa z suszonych pomidorków, lub oliwa wymieszana z sokiem z cytryny
* sól , pieprz
Warzywa pokroić w kosteczkę, wymieszać, doprawić .
* 2 jajka - usmażyć sadzone - najfajniejsze wychodzą na dużej ilości oleju i w czasie smażenia łyżką narzucamy olej na jajko, ale mogą być i zwyczajnie usmażone klasyczne sadzone.
* 2 kromki chleba razowego lub bułki z ziarnami - zapiec w tosterze
Na pieczywo nakładamy grubą warstwę salsy, na to gorące jajko, solimy, pieprzymy.... i gotowe.... pycha

Ja czasami zamiast avocado, do pomidorków dodaję sałatę porwaną w drobne kawałeczki, też pyszne

Eluniu bardzo namawiam na powidła. To , że nie wolno ich mieszać, to naprawdę wielkie ułatwienie, bo jak wiemy, śliweczki lubią się przypalać i jeśli robimy te klasyczne, to trzeba je bardzo pilnować. A tu mamy spokojną głowę

Ogórków perskich nie znam, muszę o nich oczytać

Malagenio, myślę, że ocet ma kluczowe znaczenie właśnie w tym, że można później nie mieszać powideł. Z niego i soku ze śliwek musi się tworzyć jakiś taki sosik, który zabezpiecza śliwki przed przypaleniem..... tak myślę.... Ja też octu raczej w kuchni nie używam, zastępuję go sokiem z cytryny, ale do tego przepisu bałabym się ryzykować.... Może spróbuj na mniejszej ilości i podziel się z nami, czy to zadziała....
Prawda Mariolu, że wcale go nie czuć

Bogusiu ciesze się, że skusiłaś się na papryczkę, pyszna jest prawda??? u mnie już kończą się zrobione na zimę słoiczki

Na powidełka namawiam, jeśli się skusisz, to podziel się wrażeniami

Ewa cieszę się bardzo, że przepisy przypadły Ci do gustu i zapraszam