Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Dziś pokażę fajny pomysł na sobotnie , czy niedzielne śniadanko, gdy możemy spędzić z rodzinką sporo czasu przy stole , bez pośpiechu , delektując się pysznym jedzonkiem :D
Jest to zapieczona razowa bułeczka z ziarnami, lub chlebek, z salsą i sadzonym jajkiem :D

JAJKO NA GRZANCE Z SALSĄ POMIDOROWĄ

Obrazek

Obrazek

* duży pomidor
* połówka avocado
* ząbek czosnku
* kawałeczek ostrej papryczki
* oliwa z suszonych pomidorków, lub oliwa wymieszana z sokiem z cytryny
* sól , pieprz
Warzywa pokroić w kosteczkę, wymieszać, doprawić .

* 2 jajka - usmażyć sadzone - najfajniejsze wychodzą na dużej ilości oleju i w czasie smażenia łyżką narzucamy olej na jajko, ale mogą być i zwyczajnie usmażone klasyczne sadzone.

* 2 kromki chleba razowego lub bułki z ziarnami - zapiec w tosterze

Na pieczywo nakładamy grubą warstwę salsy, na to gorące jajko, solimy, pieprzymy.... i gotowe.... pycha ;:167

Ja czasami zamiast avocado, do pomidorków dodaję sałatę porwaną w drobne kawałeczki, też pyszne :D

Eluniu bardzo namawiam na powidła. To , że nie wolno ich mieszać, to naprawdę wielkie ułatwienie, bo jak wiemy, śliweczki lubią się przypalać i jeśli robimy te klasyczne, to trzeba je bardzo pilnować. A tu mamy spokojną głowę :D
Ogórków perskich nie znam, muszę o nich oczytać ;:oj

Malagenio, myślę, że ocet ma kluczowe znaczenie właśnie w tym, że można później nie mieszać powideł. Z niego i soku ze śliwek musi się tworzyć jakiś taki sosik, który zabezpiecza śliwki przed przypaleniem..... tak myślę.... Ja też octu raczej w kuchni nie używam, zastępuję go sokiem z cytryny, ale do tego przepisu bałabym się ryzykować.... Może spróbuj na mniejszej ilości i podziel się z nami, czy to zadziała....

Prawda Mariolu, że wcale go nie czuć :D A i myślę, że 3 łyżki octu na 3 kg śliwek, to nie jest jakaś duża dawka....

Bogusiu ciesze się, że skusiłaś się na papryczkę, pyszna jest prawda??? u mnie już kończą się zrobione na zimę słoiczki ;:223 :;230 ale w przyszłym tygodniu robię kolejną porcję i to z 15 kg 8-) :lol: Nie tylko nam bardzo smakuje, od kiedy jest to i wędlinka i sery przestały mieć powodzenie na chlebku z masełkiem :lol: ale i znajomi mają wielką ochotę dostać taki słoiczek w prezencie :lol:
Na powidełka namawiam, jeśli się skusisz, to podziel się wrażeniami :D

Ewa cieszę się bardzo, że przepisy przypadły Ci do gustu i zapraszam :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

FASZEROWANA PAPRYKA

Obrazek

* kilka papryk ( najlepsze czerwone )
* ok 0,5 kg mielonego mięsa ( wieprzowe, drobiowe, lub mieszane)
* 2 cebule - pokroić w półplasterki i podsmażyć
* puszka kukurydzy ( niekoniecznie )
* pokrojona w kostkę niewielka cukinia
* kilka ząbków czosnku - obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa
* 3/4 szklanki ryżu - ugotować ( niekoniecznie, czasami robię z samym mięskiem, ale wtedy musi być go więcej)
* sól, pieprz, bazylia, oregano

Z papryki odciąć wierzch z ogonkiem, wydrążyć, posolić w środku.
Do mięska dodać pozostałe produkty, dokładnie wymieszać.
Nadziewać paprykę farszem. Układać na blasze , piec w 180* przez około 60 min.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agniecha

Jajko na grzance pycha, ale ja robię inaczej i zdrowiej :
Gruby płat wędzonego boczku podsmażony , na to sadzone jajko i mam jajko na wieprzowej grzance.

:D
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotrku, czemu zdrowiej? Bo na tłuszczu zwierzęcym?
Mój eM kocha Twoją wersję i często mu ją robię 8-) :lol: ja preferuję na grzance :wink:
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

AGNESS pisze:Piotrku, czemu zdrowiej?
Twój M , mądry Chłopak, przekaż Mu, bo bez węgli jest najzdrowiej, a jak mówi mój Kolega Informatyk : ziarna są dobre dla ptaków.
Ja uwielbiam domowy chleb, ograniczam go do minimum, ale jem. ;:173
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotrku zgadzam się z Tobą , że węgle nie należą do najzdrowszych produktów, ale zawsze najlepszy jest złoty środek i brak przesady w żadną stronę :D Myślę, że organizmowi wychodzi na dobre pewna dawka węgli, szczególnie rano, na rozruch . Chociaż ja tak kocham pieczywo..... pod każdą postacią, poza białą pszenną, że dla mnie czas, kiedy je ograniczam jest prawdziwą karą ;:223 :;230
A swój chlebek piekę już od dawna, chociaż czasami chce mi się odmiany i kupuję 8-)
A eMa tak nie chwal, bo On do tego jajeczka na boczusiu smaży sobie makaron :;230
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Aguś, prawda. Przepis też mam kilka lat, ale dopiero teraz go wypróbowałam - bomba.
Robiłam z 5kg, dziś smażę z 6kg. Mój się dziwi, po co mi tak dużo powideł, a ja że będę rogaliki i pączki piec ;:oj :wink: :wink:
Buziaki.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko to ja jadę do Ciebie na te pączki, bo uwielbiam swojskie, a nigdy nie robię...... daj tylko znać, kiedy będziesz robić, żebym zdążyła dojechać :;230 ;:196
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Na pewno w tłusty czwartek, więc zdążysz :;230 Zapraszam.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

:wit Mam ogromną ochotę na tą pieczoną paprykę,będę miała 2 dni wolnego to zrobię troszeczkę,bo pewnie tylko ja ją będę jadła.A jutro będę piekła twój placek,bo cukinie dostałam.
Przy okazji zapraszam do mnie do świeżutkiego wątku :wink:
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko ;:196

Kasiu na paprykę bardzo namawiam, u nas to co było zrobione na zimę, już zostało pożarte :;230 Nie jedliśmy ani wędlin, ani serów, tylko tę paprykę i suszone pomidorki na chlebku z masłem. Na słoiczki z pomidorami już szlaban postawiłam rodzince i zabroniłam dotykać, bo robić już nie będę ( chyba :roll: ) zrobiłam dosyć dużo, ale paprykę znów kupuję, tym razem 20 kg i w przyszłym tygodniu robię :D
Daj znać proszę jak smakuje ciasto z cukinią :D
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

Aguś w dobrym momencie przeczytałam o papryce i przepis już w zeszycie,bo dopiero zamierzam kupić papryke.Więc wypróbuje na pewno.
A na te pomidory suszone gdzie znajde przepis bo ja jeszcze nie robiłam.A można je w suszarce do grzybów suszyć,czy tylko w piecyku?

A robicie dziewczyny seler konserwowy ,taki co sie daje do sałatki,starty na tarce?
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aguś a ja pochwalę Cię za przepisy które spróbowałam
Nadziewane cukinie - pycha, robiłam wcześniej z innego przepisu z kaszą jaglaną i rodzynkami , reszta podobnie ale Twoja wersja po prostu rewelacja.
Zupę porową - miałaś rację naprawdę warto było spóbować, choć z pewnymi obawami, zachwyciła mnie, męża i gości którzy akturat się zjechali. Szkoda że tak mało zrobiłam bo mi się tylko łyżka zupki została ;:145 . PYCHA . Dla niezdecydowanych polecam .
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

Nie mogłam juz edytować postu,czy do pieczenia tej papryki podlewa sie trochę oleju?
I ile ziół tak mniej wiecej sypie sie do słoika?Bo nie chce przesadzić.
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniś fajnie, że chcesz zrobić papryczkę, bo jest naprawdę pyszna i bardzo zdrowa :D
Ja zioła sypię ,,na oko,, nawet trudno mi określić ich liczbę, to też zależy od preferencji smakowych, ale myślę, że tak pół płaskiej łyżeczki na słoiczek będzie dobrze.... można też do pierwszej partii dać mniej, taką szczyptę, wtedy sami ocenimy jaka ilość najbardziej nam smakuje. Ja bardzo lubię zioła i dosyć nasycone ziołowo smaki :D
Paprykę układa się na suchą blachę, nie trzeba jej natłuszczać, papryka i tak puści sok i nic się nie przyklei . Układamy skórkami do góry.
A tu przepis z którego robię pomidorki, podawała go Kasia Labka , bardzo mi pasuje, pomidorki naprawdę są pyszne :D
Jak najbardziej można suszyć i w suszarce, jak widać na fotce, te są w suszarce. Ale jednak w piekarniku suszą się nieco szybciej i więcej się mieści. Ja suszyłam równocześnie na 4 blachach :D

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p4179289

a tak wyglądały gdy zrobiłam :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorotko bardzo się cieszę, że potrawy z przepisów, które podałam smakowały Twojej rodzince :D Zawsze podaję te nasze ulubione i cieszę się, że również innym osobom smakują :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”