Moje zielone malenstwa

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tonica
100p
100p
Od: 21 wrz 2014, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje zielone malenstwa

Post »

Tryamour, mam taka nadzieje. ;:108 Pozdrawiam
Ludzie to nie rośli­ny, z czubków już nic nie wyrośnie?
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

Witam Cie kochana ;:196
Nie wiem jak to się stało,że dopiero teraz odwiedzam Twój wątek :oops:
Masz piękne zadbane roślinki ;:167
Senecio jest świetne no i Sit (który podobno ciężki w utrzymaniu). :)
Pierwszy raz widziałam jak wygląda Niecierpek papuzi no i muszę napisać,że bardzo mi się podoba ;:167
Awatar użytkownika
Tonica
100p
100p

Post »

Witaj gapapl. :wit Dziekuje za odwiedziny i ciesze sie, ze podobaja Ci sie moje roslinki. :) Musze przyznac, ze sit faktycznie jest dosc wymagajacy i zachowuje sie jak jakas diwa. ;:108 Niecierpka papuziego posiadam po raz pierwszy, ale uwielbiam go, wdzieczna roslinka, szybko rosnie i dlugo utrzymuje kwiaty. ;:138 Jeden z moich ulubiencow. ;:215
Awatar użytkownika
Tonica
100p
100p

Post »

Pelargonie :)
Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Tryamour
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo ładne pelargonie :) A co to za cudeńko na ostatnim zdjęciu?
Awatar użytkownika
Tonica
100p
100p

Post »

Tryamour ostatnie cudo to cotyledon tomentosa. Niestety nie znam polskiej nazwy, mam nadzieje ze sobie znajdziesz jakos o nim informacje. ;:108
Awatar użytkownika
Tryamour
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Już sobie poczytałam i pooglądałam :D Piękna roślinka :wit
Awatar użytkownika
Tonica
100p
100p

Post »

Dziekuje Tryamour. ;:cm
cza_rna7
200p
200p
Od: 19 maja 2015, o 10:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Antonino :wit.

Trafiłam dzisiaj do Ciebie i muszę pochwalić kilka roślinek ;:333.
Piękne storczyki, fajnie, że masz kolorowe Dendrobia, a nie tylko białe :D.
Super sit, fajnie poczochrane loczki ma ;:306.
Piękne i słoneczne hibiskusy, bardzo kolorowe koleusy, fajnie zakręcony Aeschynanthus twister, ciekawy ten Senecio.
Niesamowita kolekcja kaktusów i sukulentów ;:215. Najbardziej wpadł mi w oko Cotyledon tomentosa, wygląda jakby z doniczki wyrastały niedźwiedzie łapy :;230.
Jednak moimi ulubieńcami zostały: niecierpek papuzi (nie miałam pojęcia, że coś takiego istnieje ;:180) i kwiaty passiflory ;:167. Możesz coś więcej napisać o tej ostatniej?

A z ogrodowych: fajne kolorowe liście pelargonii i super tulipany. Nie widziałam u nas w Polsce chyba takich fajnych soczyście fioletowych. Czy one naprawdę mają taki kolor, czy tak wyszło na zdjęciu?

Pozdrawiam i życzę kwitnących snów ;:168.
Awatar użytkownika
Tonica
100p
100p

Post »

Witaj cza-rna7. :wit
Dziekuje za mile slowa i pochwaly. ;:cm ;:109. Bialo- rozowe dendobrium wlasnie rozwinelo kwiatuchy. ;:138
Cotyledon tomentosa czesto jest nazywany kaktusem niedzwiedziej lapy. ;:108 Wiadomo dlaczego. :wink:
Niecierpek papuzi byl w moim domku nowoscia, ale wiedzialam o nim od dawna, tak wiec pewnego pieknego dnia, kiedy bylam w sklepie ogrodniczym i zobaczylam te slicznosc po okazyjnej cenie, kupilam go. :heja
Co chcialabys wiedziec o passiflorze?
Tulipany owszem sa takie soczyscie fioletowe ( a nawet bardziej w naturze, niz na zdjeciu ). ;:108
Ja rowniez pozdrawiam ;:3 i czekam na rozwiniecie i dalsze pytania. ;:108
cza_rna7
200p
200p

Post »

A jak często podlewasz Dendrobium? Ja niedawno kupiłam pierwsze (niestety białe...) i się zastanawiam jak je podlewać najlepiej. Też się zanurza jak Phalenopsis?
To z tym Cotyledon tomentosa skojarzenia mam prawidłowe ;:306. Muszę takiego upolować kiedyś bo mi się spodobał 8-).
A o passiflorze, nie wiem, napisz co chcesz. Skąd masz, jak to się hoduje, gdzie rośnie itp. Możesz też wstawić zdjęcie całego okazu :wink:.
A tulipany naprawdę super w takim kolorze. Ogólnie nie przepadam za tulipanami, zraziłam się na Walentynki, bo u nas zawsze wtedy na każdym rogu stoją i sprzedają takie w celofanie i jak je widzę aż mi ciarki przechodzą. I jak widzę tych wszystkich facetów co je kupują, to myślę sobie: "Jezu, nie stać was na coś bardziej oryginalnego???" Mojemu partnerowi dawno zapowiedziałam, że jak mi na Walentynki takiego tulipana przyniesie to... no źle będzie, no :twisted:. Ale bukiet z takich jak Twoje to chętnie bym przygarnęła ;:215.

Ty mnie lepiej nie zachęcaj, bo jak Ci wygarnę pytania to będziesz odpisywać przez najbliższy miesiąc ;:306 :;230 ;:306.

Aha, i bardzo fajny ten obrazek - avatar. To chyba nie jest Twoja córka?
Awatar użytkownika
Tonica
100p
100p

Post »

Szczerze dendrobium podlewam jak kazda swoja roslinke, czyli wtedy kiedy uwazam, ze potrzeba. :) Falek tez nie zanurzam, tylk opodlewam i wylewam co scieknie....
Ja cotyledona upolowalam jakis miesiac temu, wydaje sie ze to wolno rosnaca roslinka. Ulamala mu sie lapka wiec polozylam na komposcie z piaskiem i czekam, az sie ukorzeni. :roll:
Passiflore kupilam kilka lat temu w angielskim supermarkecie, byla wtedy duzo mniejsza oczywiscie. Kwitnie jak na razie co roku. W tym roku ciut pozniej sie zebrala, ale jakie lato takie kwiatki... ;:222 Juz ma paki, ale jeszcze chwila zanim je rozwinie w pelni. Rosnie sobie na dworze w duzej donicy i pozostaje na zewnatrz caly rok, chociaz slyszalam ze niektorzy chowaja je na zime do szopy albo garazu. Nigdy jej nie chowalam na zime i wydaje mi sie ze dlatego troche dluzej schodzi jej zeby odrosnac i zakwitnac co rou... Clematisa tez powinno sie chowac, ale jakos co roku tez 'odbija' wiec nie robie tego.
Ja mojemu mezowi juz dawno zapowiedzialam, ze wole dostac kwiatka w doniczce ( juz wie ktore lubie a ktore nie :P ). Oczywiscie zdarza sie, ze dostaje bukiety kwiatow, ale raczej nie tulipanow. Nasz ogrodowe tulipany wschodza, kwitna i umieraja w ogrodzie, nie scinamy ich.
Zadawaj pytania, mi nie przeszkadza :) Roslinki to jeden z moich ulubionych tematow. ;:108
Fajnie, ze obrazek Ci sie podoba. Nie, nie jest to moja corka :) To zdjecie z filmu 'Pelna chata' ( nie wiem czy o nim slyszalas ) i jest na nim uwieczniona jedna z blizniaczek Olsen i jedna z jej najbardziej znanych kwestii ( ' You are in big trouble mister' ). Dzieci nie posiadam.
Musze pogrzebac za zdjeciem calej roslinki. Daj mi chwilke.

-- 25 cze 2015, o 21:39 --

To zdjecie z poczatku roku, teraz jest dwa razy dluzsza i pelniejsza. Po lewej stronie passiflora, po prawej stronie clematis ;:108 Obrazek
cza_rna7
200p
200p

Post »

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź ;:196. Czyli z tego wniosek, że passiflora się nie nadaje na balkon na trzecim piętrze ;:222. Chyba żeby zrobić z niej bonsai ;:306.
Niedźwiedzich łapek jeszcze u nas nigdzie nie widziałam, ale będę szukać ;:333.
Coś kojarzę o tym filmie, pewnie nawet kiedyś go widziałam :D. Ale to chyba było daaawno temu 8-).
Jak Ci pytanie nie przeszkadza to sobie popytam u Ciebie od czasu do czasu ;:306.
Awatar użytkownika
Tonica
100p
100p

Post »

Nie ma za co. :) Passiflora nadaje sie na balkon, jak najbardziej :). Musialabys ja tylko przycinac i nasadzac w tej samej doniczce, zeby byla bardziej gesta i krotsza. Niedzwiedzie lapki mam az dwie, nie wiem co z nimi zrobie jak w koncu podrosna, chociaz nie rosna zbyt wielkie z tego co wiem :lol: . Tak, ten serial to ja ogladalam jak bylam w podstawowce. ;:173
Pytania mi nie przeszkadzaja, wiec pytaj ile chcesz. :uszy
Awatar użytkownika
Tonica
100p
100p

Post »

Moje ogrodowe malenstwa : kwiaty orlikow
Obrazek Obrazek
Moja ulubiona fuksja Winston Churchill :
Obrazek Obrazek
Kilka gozdzikow :
Obrazek Obrazek Obrazek
Clematis :
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”