Mikoryza. Szczepionka mikoryzowa

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
eowinka
50p
50p
Od: 16 sie 2007, o 15:02

Post »

Geo pisze:Mam pytanie do znawców.
Zakupiłam szczepionkę mikoryzową z "Zielonego Domu" w postaci tuby (jak silikon). Przechowywałam ją w lodówce, jak należy (8 st). Po dwóch miesiącach rozpakowałam w celu użycia i stwierdziłam, że jest ona w stanie całkowicie płynnym. Dam sobie rękę uciąć, że w dniu zakupu przypominała pastę a nie płyn.
Moje pytanie brzmi: czy moja szczepionka straciła swoje właściwości, czy to normalne zjawisko?
Szczepionka jest w postaci płynnej, nie pasty. Tak więc ręka do ucięcia jest ;)
Pozdrawiam serdecznie
Ilona
Awatar użytkownika
PiVi
100p
100p
Od: 21 lip 2008, o 12:42
Kontakt:

Mikoryza a środki ochrony roślin (grzybobójcze)

Post »

Witam,

wzięło mnie na przemyślenie pod tytułem: "Grzyby mikoryzowe a grzybobójcze środki ochrony roślin".

Aktualnie jedna z moich roślinek (z mikoryzą) choruje-
zalecono oprysk ze środków grzybobójczych (Amistar/Rovlar).
Pytanie co się stanie z tymi "pożytecznymi" grzybkami po tym
jak potraktuję roślinę i podłoże owym środkiem celem wykończenia
ich niegrzecznych krewnych (innych grzybów).
Nie chce mi się wierzyć, żeby te środki oszczędziły mikoryzę,
prawdopodobnie nie zostanie grzyb na grzybie.

W tym momencie rodzi się pytanie o sensowność zabawy z mikoryzą.
Jaką mamy szansę, że rośliny którym zapodaliśmy te grzyby (za parę złotych)
za rok czy dwa nie będą wymagały oprysku grzybobójczego ?
Szczególnie, że część stosuje także opryski profilaktyczne...

PiVi
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Jeśli tylko opryskasz roślinę to nie powinno zadziałać zabójczo na grzybka mikoryzowego, bo to nie była endomikoryza, prawda?
A na jaką chorobę zlecono Amistar?
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
PiVi
100p
100p
Od: 21 lip 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

MariaTeresa pisze:Jeśli tylko opryskasz roślinę to nie powinno zadziałać zabójczo na grzybka mikoryzowego, bo to nie była endomikoryza, prawda?
Nie jestem biologiem :)
Jeżeli jest tak jak mówisz i preparaty antygrzybowe działają selektywnie
to mikoryza ma sens- co bardzo mnie cieszy.
MariaTeresa pisze:A na jaką chorobę zlecono Amistar?
Tutaj masz parę słów:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=15407

Oprysk Amistarem zalecił ogrodnik gdzie kupiłem tę jodełkę.

PiVi
Hania B
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 paź 2008, o 17:38

Post »

Geo zakładam że twoja mikoryza nie straciła swoich właściwości, przecież zwróć uwagę wiele wiodących producentów produkuje ektomikoryze i endomikoryze w postaci sproszkowanej, przykład
grzyby mikoryzowe i Trichoderma zawarta w produkcie Piranha http://www.zaawansowanenawozy.pl/produc ... cts_id=659
Geo
50p
50p
Od: 15 lut 2008, o 14:19

Post »

Mam nadzieję, że już w przyszłym sezonie zacznę obserwować jej dobroczynny wpływ... 8)
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam zamiar kupić tą szczepionkę ale najpierw sprawdzam wszystkie dostępne informacje na ten temat. Na stronie producenta mikoryzy można poczytać nie tylko ulotki reklamowe ale też zapoznać się z opiniami naukowców. http://www.mikoryza.com/aktualnosci.html
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Popieram Alicje46,ja też mam zamiar zastosować grzybnie mikoryzową i dlatego śledzę temat.Doczytałem się że lepiej zastosować grzybnie żywą czyli w forie żelu a nie granulatu.Dla zastosowania w moim ogrodzie to spory wydatek dlatego muszę być przekonany do jej zastosowania,szkoda by było moich azalii. zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Bożi
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 18:03

Post »

3 lata temu dałam szczepionkę mikoryzową pod róże. Była to szczepionka w takich specjalnych aplikatorach jak strzykawki. Robiło się szpiczastym drewienkiem dołek przy korzeniach rośliny i tam aplikowało szczepionkę. No i na drugi rok po zaszczepieniu zauważyłam bardzo duży przyrost róż i obfite kwitnienie. Mam róże na stronie południowej i ziemia mocno wysycha. Dzięki mikoryzie róże nie odczuwały po raz pierwszy suszy. Polecam szczepionkę mikoryzową mimo iż nie jest tania. I jeszcze jedno. Jeżeli przesadza się taką zaszczepioną różę to szybciej się przyjmuje.
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuje Bożi,właśnie i pod róże mam zamiar zaaplikować szczepionke.Pozdrawiam
snupi222
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 kwie 2009, o 11:13

Post »

Włodzimierz Szałański pisze:Witam Forumowiczów. Wiele osob zastosowało lubzastanawia się nad zastosowaniem szczepionki mikoryzowej. Pragnę w tym miejscu zwrócić uwagę ,że w ubiegłym roku pokazałosie w opakowaniach BIOPON "MIKORYZA'. Chcialbym w tym miejscu prosić tych co zastosowali preparat o podawanie producenta, gdyż tylko szczepionki z logo MYKOFLOR (na opakowaniach Zielony Dom z boku) pochodzą z tego Laboratorium. Resztę sami Państwo zauważycie, ale rzadko wcześniej niż w następnym sezonie, gdyż mikoryza to nie nawóz, działa wolno ale skutecznie w przeciwieństwie do nawozów. Niedowiarków zapraszam do wypowiedzi po kilkunastu miesiącach od zastosowania. Przyroda ma czas. A co do artykułu Janusza to polecam jednak bardziej profesjonalne informacje o mikoryzie. W.S.
Witam,
nie bardzo rozumiem, czy Mykoflor i Zielony Dom to to samo? Różnica w cenie jest jednak ok 10 zł.
Dopiero zaczynam. Mam nadzieję, że pomożecie mi popełniać jak najmniej błędów
michał82
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 mar 2007, o 21:54

Post »

Uwaga klienci!

7 kwietnia 2009

Od początku 2009 roku MYKOFLOR® nie zaopatruje firmy Zielony Dom® w grzybnie mikoryzowe.
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p
Od: 7 maja 2009, o 14:18

Post »

Ja pod moje wrzosowate dałam ziemi z wrzosowiska, dopiero w tym roku sadzone to na efekty trzeba zaczekać.
ewka0207
50p
50p
Od: 25 wrz 2008, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,chcę kupić mikoryzę do iglaków i borówki.Opakowanie starcza na 25 roślinek,ja mam cztery borówki,czy pozostałą część szczepionki mogę jeszcze gdzieś zastosować?
Ewka
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p
Od: 7 maja 2009, o 14:18

Post »

pewnie pod wszystkie iglaki i wrzosowate - azalie, różaneczniki,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”