Fiołki afrykańskie i ja
Re: Fiołki afrykańskie i ja
Witam Cię serdecznie, Halinko Rozgość się i czuj się jak u siebie.
Moje fiołki kwitną tymczasem dalej
Powder Keg (Sorano) pierwsze kwitnienie
Sztorm (Morev) ma już nieduży bukiecik
-- 19 cze 2015, o 14:50 --
A poza tym pracowałam nad ukorzenianiem listków nowych odmian. Rezultaty są na fotce
Teraz cierpliwie czekam na odnóżki
Moje fiołki kwitną tymczasem dalej
Powder Keg (Sorano) pierwsze kwitnienie
Sztorm (Morev) ma już nieduży bukiecik
-- 19 cze 2015, o 14:50 --
A poza tym pracowałam nad ukorzenianiem listków nowych odmian. Rezultaty są na fotce
Teraz cierpliwie czekam na odnóżki
-
- 50p
- Od: 14 paź 2011, o 09:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale fajne przedszkole . Ja też czekam na moje maleństwa, tylko może nie aż w takiej ilości .Trzymam kciuki żeby wyrosły na duże kwitnące roślinki-będzie na co patrzeć
Pozdrawiam-Ania
Moje skromne parapety
Moje skromne parapety
- Kirunia
- 200p
- Od: 25 sie 2013, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jadziu
Bardzo się cieszę, że Cię poznałam
Fajnie, że dzielisz z córką Swoją pasję
Będę zaglądać do Ciebie, podziwiać Twoje piękne fiołki i uczyć się tajników ich uprawy
Dziękuję
Bardzo się cieszę, że Cię poznałam
Fajnie, że dzielisz z córką Swoją pasję
Będę zaglądać do Ciebie, podziwiać Twoje piękne fiołki i uczyć się tajników ich uprawy
Dziękuję
Arutko, Twoje maleństwa na pewno pięknie wyrosną i zakwitną
Kiruniu-Moniko, mnie również było bardzo miło poznać Cię osobiście. Mam nadzieję, że ta wystawa była pierwszą jaskółką, a po niej nastąpią kolejne, w których może i Ty i inne zafiołkowane osoby wezmą udział Pozdrawiam serdecznie
Kiruniu-Moniko, mnie również było bardzo miło poznać Cię osobiście. Mam nadzieję, że ta wystawa była pierwszą jaskółką, a po niej nastąpią kolejne, w których może i Ty i inne zafiołkowane osoby wezmą udział Pozdrawiam serdecznie
- ewa321
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Przyznaję się, że podglądam Twój wątek Jadvigo od samego początku
No ale wypada się w końcu przywitać i skomentować wrażenia
Do fiołkomaniaka jeszcze mi daleko, zwłaszcza, że pasję mam ciut inną
Ale niedawno na tyle zaraziłam się na forum fiołkami,
że z przyjemnością będę i do Ciebie zalądać - piękne fotki, piękne modelki
No ale wypada się w końcu przywitać i skomentować wrażenia
Do fiołkomaniaka jeszcze mi daleko, zwłaszcza, że pasję mam ciut inną
Ale niedawno na tyle zaraziłam się na forum fiołkami,
że z przyjemnością będę i do Ciebie zalądać - piękne fotki, piękne modelki
Pozdrawiam i zapraszam
- Edyta 74
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
Kolejny ciekawy wątek fiołkowy . Piękna kolekcja i piękne kwiatuszki
Bardzo lubię fiołeczki ale do Twojej kolekcji mi daleko .
Przedszkole ogromne , będzie co podziwiać jak już zakwitnie
Bardzo lubię fiołeczki ale do Twojej kolekcji mi daleko .
Przedszkole ogromne , będzie co podziwiać jak już zakwitnie
Dzień dobry, Ewo i Edyto
Ewo, to świetnie, że zaraziłaś się fiołkami Im nas więcej tym ciekawiej, będziemy wymieniać się swoimi doświadczeniami w hodowli
Edyto, to nic, jeśli Twoja kolekcja nie jest na razie zbyt duża. Fiołki rozrastają się nie wiadomo kiedy, można je wymieniać itp. Ani się obejrzysz, jak będziesz ich miała naprawdę sporo
Moje przzedszkole, a właściwie to jeszcze żłobek ma się dobrze i oby tak trwało. Listki już się zapewne ukorzeniły i czekam na pojawienie się odnóżek. W tym samym czasie (czyli około 2 tygodni temu) wsadziłam 3 listki do wody, żeby ukorzenić je w sposób bardziej tradycyjny i też się udało - delikatne korzonki już są.
Ewo, to świetnie, że zaraziłaś się fiołkami Im nas więcej tym ciekawiej, będziemy wymieniać się swoimi doświadczeniami w hodowli
Edyto, to nic, jeśli Twoja kolekcja nie jest na razie zbyt duża. Fiołki rozrastają się nie wiadomo kiedy, można je wymieniać itp. Ani się obejrzysz, jak będziesz ich miała naprawdę sporo
Moje przzedszkole, a właściwie to jeszcze żłobek ma się dobrze i oby tak trwało. Listki już się zapewne ukorzeniły i czekam na pojawienie się odnóżek. W tym samym czasie (czyli około 2 tygodni temu) wsadziłam 3 listki do wody, żeby ukorzenić je w sposób bardziej tradycyjny i też się udało - delikatne korzonki już są.
Kolejne kwitnienia...
Powder Keg (Sorano)
Private Dancer (Sorano)
Powder Keg (Sorano)
Private Dancer (Sorano)
- Kirunia
- 200p
- Od: 25 sie 2013, o 14:40
Jadziu Twoje fiołki są niesamowite
Dorodne i ślicznie rozkwitnięte Ciekawe kiedy ja się doczekam takich pięknych okazów
Czy poza biohumusem dajesz im jeszcze jakiś inny nawóz?
A ta proporcja nawozu co pisałaś wcześniej - 1 nakrętka na 1 litr wody nadaje się do doniczek ustawionych na knocie?
Kupiłam biohumus do roślin kwitnących myślisz, że będzie dobry?
Wszystkie listeczki które przywiozłam z wystawy od Ciebie i od Ilonki mają się świetnie.
Myślę, że są już maleńkie korzonki i teraz czekam na maluszki. Codziennie rano dokładnie oglądam każdy listek w poszukiwaniu nowego życia
Sadzoneczki też czują się dobrze, a dorosły fiołeczek Shato Margo dalej pięknie kwitnie
Pokazuj proszę następne kwitnienia żebym mogła nasycić swoje oczy i coraz bardziej pogrążać się we fiołkowej chorobie
Dorodne i ślicznie rozkwitnięte Ciekawe kiedy ja się doczekam takich pięknych okazów
Czy poza biohumusem dajesz im jeszcze jakiś inny nawóz?
A ta proporcja nawozu co pisałaś wcześniej - 1 nakrętka na 1 litr wody nadaje się do doniczek ustawionych na knocie?
Kupiłam biohumus do roślin kwitnących myślisz, że będzie dobry?
Wszystkie listeczki które przywiozłam z wystawy od Ciebie i od Ilonki mają się świetnie.
Myślę, że są już maleńkie korzonki i teraz czekam na maluszki. Codziennie rano dokładnie oglądam każdy listek w poszukiwaniu nowego życia
Sadzoneczki też czują się dobrze, a dorosły fiołeczek Shato Margo dalej pięknie kwitnie
Pokazuj proszę następne kwitnienia żebym mogła nasycić swoje oczy i coraz bardziej pogrążać się we fiołkowej chorobie
Fiołki świetne. Podobają mi się kwiatki hmmm a zawsze bardziej fascynowały mnie liście roślin. Z drugiej strony jak widzę te fiolki variegaty zachwycam się Dla własnego dobra chyba muszę zaprzestać przeglądania wątków fiołkowo-skrętnikowych
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
- Edyta 74
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
Piękne fiołkowe kwitnienia
Dzień dobry,
Lato nie sprzyja zaglądaniu na forum.
Kiruniu,
Cieszę się, że Twoje listki mają się dobrze, może już nawet wypuściły maluszki, sadzonki urosły i w ogóle jestem pewna, że niedługo będziesz cieszyć się pierwszymi kwitnieniami.
Ja do tej pory nie dawałam fiołkom żadnego innego nawozu poza biohumusem w proporcji 1 nakrętka na 1 litr wody. Używałam biohumusa do roślin kwitnących. Obecnie odmładzam swoje rośliny, bo chcę mieć piękne rozetki. Obskubałam je trochę, usunęłam też wiele kwiatów. Na razie po przesadzeniu mam zamiar przez jakiś miesiąc podlewać zwykłą wodą, a potem chcę wypróbować jakiś inny nawóz np. o składzie NPK 20-20-20. No a jeszcze później, jak rośliny się wzmocnią, zamierzam stosować np. obornik (ze względu na zwiększoną ilość potasu, który stymuluje kwitnienie. Ale to jeszcze dość odległe plany, rośliny nie rosną tak znowu błyskawicznie.
Eriopus, uważaj, bo od oglądania fiołków na pewno przejdziesz do ich hodowli, a wtedy już przepadniesz z kretesem. To strasznie wciąga!
Edyto, miło, że zajrzałaś, zapraszam ponownie
A to jest Posejdon (EK) Właśnie zaczął kwitnąć , co mnie cieszy
Lato nie sprzyja zaglądaniu na forum.
Kiruniu,
Cieszę się, że Twoje listki mają się dobrze, może już nawet wypuściły maluszki, sadzonki urosły i w ogóle jestem pewna, że niedługo będziesz cieszyć się pierwszymi kwitnieniami.
Ja do tej pory nie dawałam fiołkom żadnego innego nawozu poza biohumusem w proporcji 1 nakrętka na 1 litr wody. Używałam biohumusa do roślin kwitnących. Obecnie odmładzam swoje rośliny, bo chcę mieć piękne rozetki. Obskubałam je trochę, usunęłam też wiele kwiatów. Na razie po przesadzeniu mam zamiar przez jakiś miesiąc podlewać zwykłą wodą, a potem chcę wypróbować jakiś inny nawóz np. o składzie NPK 20-20-20. No a jeszcze później, jak rośliny się wzmocnią, zamierzam stosować np. obornik (ze względu na zwiększoną ilość potasu, który stymuluje kwitnienie. Ale to jeszcze dość odległe plany, rośliny nie rosną tak znowu błyskawicznie.
Eriopus, uważaj, bo od oglądania fiołków na pewno przejdziesz do ich hodowli, a wtedy już przepadniesz z kretesem. To strasznie wciąga!
Edyto, miło, że zajrzałaś, zapraszam ponownie
A to jest Posejdon (EK) Właśnie zaczął kwitnąć , co mnie cieszy
Kwitniemy dalej
Ness Orange Pekoe (D.Ness)
EK Zelenye uzelki
Ness Orange Pekoe (D.Ness)
EK Zelenye uzelki
Mnie generalnie rośliny bardzo wciagają wręcz pochłaniają dlatego z pełną świadomością wiem co mi zagraża. Ale jak już zafiołkuje to tylko na listki kolorowe
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
Ness Orange Pekoe właśnie ma listki kolorowe, jeśli masz na myśli wariegację
Moja Ness jeszcze malutka, po 3 pary listków, oby tak pięknie zakwitła jak na zdjęciu Autorki.
Moja Ness jeszcze malutka, po 3 pary listków, oby tak pięknie zakwitła jak na zdjęciu Autorki.
Ala