Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sachel
100p
100p
Od: 14 lut 2014, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5

Post »

u mnie jest odwrotnie, w doniczce łatwiej mi idzie uprawa :) Nie podlewam codziennie nawet przy obecnych upałach co 2-3 dni czasami więdną ale potem odżyją i taka metoda im chyba bardziej służy(oczywiście nie postępuje tak za każdym razem czakejac aż zwiędną), nie wyglądają raczej marnie a mam tez i "chińczyki" w swojej malej kolekcji i uważam ze radzą sobie lepiej niż np. lemon drop.
Jedyny problem to miałem z mszycami bo się przyplątały, szykowałem artylerie, a tu biedronki mi zrobiły prezent i się mszyca zajęły :D
niedługo pochwale się jakimś zdjęciem, papryk oczywiście :)
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Na każdej miałeś mszyce? Ja tylko na jednej, i to dopiero w tym roku.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

whitedame pisze:Piotrze, chyba ona nie lubi donicy. Miałam 3 rośliny, 1 zostawiłam w donicy i ta niby rośnie i kwitnie ale strasznie rachitycznie.
Podobnie inne odmiany chinense w donicach, nie mam chyba tyle czasu aby dobrze zadbać o doniczkowe papryki, codziennie fertygować, 2 razy dziennie podlewać.
Beata, też tak uważam, słabsza ziemia będzie lepsza od najlepiej nawożonej donicy, może nie na początku, ale przynajmniej ja takie wyniki widzę po kilkumiesięcznej obserwacji. W szczególności dotyczy to najostrzejszych papryk.
Moje wątki
Festina Lente
BlueAnna
50p
50p
Od: 2 lis 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam z wymiany paprykę Orozco. Ma bardzo malutkie, już czerwone owoce. Co mogę z nią zrobić? Ususzyć?
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Pewnie, możesz ususzyć w całości lub sproszkować, lub wrzucać świeże w całości po 1 lub kilka szt. do potraw :)
Awatar użytkownika
sachel
100p
100p
Od: 14 lut 2014, o 14:10

Post »

tralaluszy pisze:Na każdej miałeś mszyce? Ja tylko na jednej, i to dopiero w tym roku.
na 2 sztukach ale stały blisko reszty, zrobiłem prysznic i szykowałem wszystko co się da naturalne bo owoce są wiec..

Ale biedronki same się rozprawiły :)

W poprzednim roku miałem plagę, nie mogłem się pozbyć i przezimować dała rade tylko Trynidad SC
BlueAnna
50p
50p
Od: 2 lis 2014, o 13:35

Post »

Amanita pisze:Pewnie, możesz ususzyć w całości lub sproszkować, lub wrzucać świeże w całości po 1 lub kilka szt. do potraw :)

Dziękuję, Amanita :D Maleństwo takie, że nie miałam pomysłu :wink:
szalony_kojot
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 sie 2015, o 11:51

Papryczka

Post »

WITAM
Nie wiedziałem gdzie rozpocząć temat a zauważyłem że u tataj są kompetentne osoby więc mam do was małe pytanie. Mój ojciec zasadzil paprykę ostrą ale nie pamięta co to za odmiana. Stąd moje pytanie czy moglibyście na podstawie foto określić jaką to odmiana?

https://imagizer.imageshack.us/v2/320xq ... 5nVYxm.jpg
https://imagizer.imageshack.us/v2/320xq ... FMj4uK.jpg
Z góry dziękuję
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

To moja Elephantormany (od Tournesol) oraz dwie bułgarskie czuszki (od MORANGO). Elephantormany wyglądała tak atrakcyjnie na krzaku, że synek mi ją oberwał, nie jest więc w 100% dojrzała. Nie wiem jak smakuje i czy w ogóle ma jakiś smak, ale wygląda rewelacyjnie! Wypatroszę ją i zobaczę czy nasiona są w miarę dojrzałe do kiełkowania i posieję za rok, bo ten to był mój 2 i ostatni już owoc.

Obrazek
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

U mnie też właśnie Elefant dojrzewa :D Krzak w donicy był strasznie sponiewierany przez wiatr i grad,ale jakoś dał radę. Liście pokiereszowane,owoców mało,ale za to duże. Spodziewałam się mniejszych,a one mają chyba po 20 cm. Smaku też jeszcze nie znam,ale czytałam,że raczej delikatnie ostra :wink: Będę je trzymać na krzaku najdłużej jak się da- będzie lepszy materiał siewny :wink:

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
Tournesol
200p
200p
Od: 3 maja 2012, o 08:27

Post »

Cieszę się strasznie ze dziewczyny uprawiacie moje odmiany ;:138
Natomiast ze smaku Elephantormany był :roll: :?
Ale jaka piękność i to zagadka :wink:
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Moniluk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 sie 2015, o 19:08

Papryka chilli - co robimy źle, więdnie

Post »

Hejka

Jestem nowym użytkownikiem tego forum, chciałbym się poradzić co robię źle w hodowaniu mojej papryczki chilli którą dostałem w prezencie. Papryka od jakiegoś czasu choruje czy jest szansa ją odratować dodam ze znajomi dostali taka samą w tym samym czasie i ich papryczka jest piękna ma soczyście zielone listki i papryczki kwitną na niej jak na drożdzach..

Dodam zdjęcia, może wam uda się coś wywnioskować i poradzić czy odpuścić juź sobie tę roślinkę:(

Czekam na pomoc, za co z góry dziękuję.

Jak zdjęcia będą słabe, jestem w stanie dodać lepsze.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Tournesol
200p
200p
Od: 3 maja 2012, o 08:27

Re: Papryka chilli - co robimy źle, więdnie

Post »

Witamy
Nie wiem co to jest ale powiem ci co bym zrobiła : pocięła mocno krzak do 2/3 i zmieniła ziemie.
Czy masz kota?
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Moniluk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 sie 2015, o 19:08

Post »

Nnie ma kota w domu, papryczka stała w oknie ma dostęp do światła z rana w słońcu, później ma po prostu widno, nigdy nie miała ani za mokro ani za sucho nie wiem co jest przyczyną i co zrobić żeby odżyła dodam jeszcze taka ciekawostke że jak jej się nie podleje to jeszcze bardziej listki opadają..
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Możesz spróbować dać ją w świeżą ziemię, bo to co dostała na początku już przejadła.
Roślina jest już mocno wyrośnięta i nie wiem czy uda Ci się ją przesadzić bez naruszenia korzeni.

Widać, że liście żółkną (te dolne), a wyższe mają żółtawe i jasnozielone przebarwienia, na moje oko, to brak magnezu (też miały to moje papryki).
Pozdrawiam Kaśka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”