Kukurydza cz.1
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kukurydza cukrowa
A jaką masz na opakowaniu datę i jaka to odmiana? Pierwszy raz kukurydzę sieję, więc znam tylko teorię
ale mogę się podzielić tym, co zapisałam sobie wcześniej- jak na głębokości 5 cm gleba ma temperaturę ma minimum 10 st C. Niektóre odmiany (które mam) mają napisane na torebce po 20 kwietnia, inne pierwsza dekada maja.

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
-
- 50p
- Od: 21 lut 2015, o 00:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Odmiana Gucio
- Aguss85
Tą siejesz w maju
Ale i tak sprawdzałabym prognozę pogody 

Agnieszka
Agnieszka
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 sty 2016, o 10:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moczycie kukurydzę przed wysianiem?
Jak to jest później z rozsadą, wysadzacie 'w kupie', tak jak jest zalecane żeby wysiewać (na opakowaniu napisali żeby dać po 3-4 nasiona do doniczki) czy zostawia się jedną sztukę w jednym miejscu?
Kurde, niby wszystko jest napisane na opakowaniach, a ja ciągle jestem skołowana
Jak to jest później z rozsadą, wysadzacie 'w kupie', tak jak jest zalecane żeby wysiewać (na opakowaniu napisali żeby dać po 3-4 nasiona do doniczki) czy zostawia się jedną sztukę w jednym miejscu?
Kurde, niby wszystko jest napisane na opakowaniach, a ja ciągle jestem skołowana

Łatwiej kijek pocienkować niż go później pogrubasić.
- Aguss85
Ja tak jak na opakowaniu- wysiałam po trzy ziarenka w pierścień i tak będę wysadzać do gruntu
Nie wszystkie wzeszły, w niektórych pierścieniach mam tylko jedną albo dwie. Moczyłam, przez 6 godzin, a ostatnie pół godziny w nadmanganianie potasu. I tak jakąś zgorzel złapały, ale wypadły dwie i już jest ok 

Agnieszka
Agnieszka
Witam. Mam kukurydzę cukrową złotą karłową, Na opakowaniu jest napisane że odmiana bardzo wczesna i niska, ale nie napisano ile może urosnąć, ktoś uprawiał taką odmianę?
Chcę posiać dzisiaj gniazdowo tak jak groszek w dwóch rzędach odstęp 65cm gniazda co 6 cm. Lepiej zrobić równo czy szachownicę?
Chcę posiać dzisiaj gniazdowo tak jak groszek w dwóch rzędach odstęp 65cm gniazda co 6 cm. Lepiej zrobić równo czy szachownicę?
Jak może być jeszcze lepiej??? 

- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opinie o karłowej są w tym wątku parę stron wstecz.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Ula jak pamietasz nr strony to podaj przegladam na komorce i ciezko cokolwiek znalezc a potrzeba jest

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Do góry nad wpisami, masz odnośniki do poszczególnych stron wątku. Nad tym masz Przeszukiwarka wątku wpisz kukurydza karłowa to wyskoczy Tobie masa wpisów. 

Kochani szukam i nie znajduje idpowiedzi na moje pytanie a musze cos dzialac w warzywniaku. Mam karlowa i dokupilam jeszcze zwykla Andrea i teraz nie wiem jak to zrobic podwpowiedzcie prosze bo to moj 1 sezon. Chce posiac od strony zachodniej w polowie plotu jako oslone dla pomidorow i papryki ktore wysadze w rzedach wschod zachod, drugi pas ale waski mam wolny przy ploci od strony poludniowej i tam rosna brokuly na razie szpinak ale potem jakies buraku seler i na rogu truskawki beda. Teraz jeśli posieje andree od zachodu to czy noe bedzie od tam za bardzo zacieniala podobno rosnie ponad 2m. A karlowa ponoc rosnie pol metra ale tylki podobno wilalabym wiedziec jakie macie doswiadczenia?

- Aguss85
Ja Ci odpowiem, najwyżej moderator później usunie, żeby nie powtarzać, bo też pytałam niedawno o tą odmianę. Podobno w smaku nie ma rewelacji, a "karłowa" odnosi się do wielkości kolby (jakieś 8-10 cm, a normalne odmiany mają ponad 20cm kolby), rośnie podobnego rozmiaru do zwykłej, na moim opakowaniu napisane jest 1,5 do 2m (nasiona Legutko).
Agnieszka
Agnieszka
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Moja karłowa była mniejsza na wysokość od zwykłej, ale większa niż pół metra. Dokładnie nie mierzyłam. Ogólnie szkoda miejsca.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA
Ale na karlowa czy wogole na kukurydze?ullak pisze:Moja karłowa była mniejsza na wysokość od zwykłej, ale większa niż pół metra. Dokładnie nie mierzyłam. Ogólnie szkoda miejsca.

pytanie
Mam pytanie, posiałem kukurydzę cukrową na mojej działce która graniczy z polem na którym rolnik posiał kukurydzę pastewną.
Czy mam problem, bo ponoć kukurydza cukrowa i pastewna nie mogą rosnąć obok siebie?
Czy mam problem, bo ponoć kukurydza cukrowa i pastewna nie mogą rosnąć obok siebie?
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Artefakt, będą się krzyżować. Ponoć u kukurydzy krzyżówki wychodzą w pierwszym roku, czyli rolnik będzie zamiast pastewnej miał cześć słodką, a Ty odwrotnie.