Można siac do gruntu jak i robić juz teraz rozsadę. Jedyna różnica to wcześniejsze plonowanie z roślin z rozsady.Paulii pisze:Posiałam po raz pierwszy cukinie Odmiana: Astra Polka
Z rozsady najlepiej wysadzać do gruntu po 15 maja. Czy z rozsady cukinia się uda czy najlepiej posiać wprost do gruntu?
Czy do gruntu mogę jeszcze wsiać cukinię?
Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cukinia - uprawa
- Paulii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
Pauli
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"

Co to za podłoże bo wydaje mi się, że pojawią się chloroza na lisciu właściwym ?
- Paulii
Podłoże to torf a jakie ma być podłoże do cukinii?
Pauli

Pytanie jest z kategorii rozbrajających.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja posiałam do wielodoniczek zieloną Astrę Polkę i żółtą Atenę Polkę - ładnie potem wyglądają w słoiku w płączeniu jeszcze z czerwoną papryką 

- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
Wysiałam cukinię do doniczki -oczywiście robiąc podstawowy błąd .Dałam za dużo nasion do doniczki ( na usprawiedliwienie mam tylko to ,że pierwszy raz to robiłam .Nie przypuszczałam , że tak szybko wzejdzie i jest taka ogromna). Wzeszły wszystkie nasionka. Teraz wyglądają tak jak poniżej. Dokupiłam na wszelki wypadek drugą torebkę nasion ,aby móc wysiać tak jak radzicie w drugiej połowie maja-wprost do gruntu. Poczytałam sobie również wasze fachowe porady ,aby sadzić rozsadę również po połowie maja. Szkoda mi jednak mojej pięknej cukini , bo pewnie w doniczce nie dotrzyma do 15 maja. Jak myślicie czy spróbować ją wysadzić do gruntu - na działce będę 1 maja -posadzić mogę 4 maja. Sąsiad zadeklarował się , że będzie podlewał rozsadę.

-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Mam nadzieję, że wypowiedzą się fachowcy, ale napiszę, co ja bym zrobiła - poświęciłabym ok. połowy sadzonek i je usunęła, pozostałe wydobyłabym z doniczki z dużą grudką ziemi i przeniosła pojedynczo do pojemniczków. Dodatkowo ewentualnie wysiałabym kilka nasionek już prawidłowo, każde do osobnego pojemniczka - masz jeszcze dużo czasu na rozsadę, a koszt znikomy.
Andzia
Wysiałaś tą cukinię jak jakąś bazylię albo majeranek
W doniczce ma zostać po 2 rośliny. Wybierz te najlepsze i najmniej wybiegnięte a resztę trzeba uszczknąć bez sentymentów. I przede wszystkim nie trzymać w domu lecz wystawić na zewnątrz do hartowania .
Wysiałaś tą cukinię jak jakąś bazylię albo majeranek

W doniczce ma zostać po 2 rośliny. Wybierz te najlepsze i najmniej wybiegnięte a resztę trzeba uszczknąć bez sentymentów. I przede wszystkim nie trzymać w domu lecz wystawić na zewnątrz do hartowania .
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Popieram przedmówców. Przy takim zagęszczeniu, to nie wiem czy doczekasz się owocków 

- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
forumowicz
tysonka
jode22
Bardzo wam dziękuję za fachowe porady. Zaraz idę działać ,a od jutra hartuję.No cóż za głupotę trzeba płacić
Efekty waszych porad i mojego działania pokażę wkrótce.
Pozdrawiam bardzo ciepło i jeszcze raz dziękuje.
tysonka
jode22
Bardzo wam dziękuję za fachowe porady. Zaraz idę działać ,a od jutra hartuję.No cóż za głupotę trzeba płacić

Efekty waszych porad i mojego działania pokażę wkrótce.

- Paulii
Paulii pisze: a jakie ma być podłoże do cukinii?
Po raz pierwszy posiałam cukinie więc nie wiem jakiego ona podłoża potrzebuje i jakie ma wymaganiaforumowicz pisze:Pytanie jest z kategorii rozbrajających.

Pauli

- rekawa
- 50p
- Od: 13 cze 2012, o 12:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zawsze siałam wprost do gruntu. Czytając Wasze wpisy postanowiłam zrobić w tym roku inaczej. Długi majowy weekend zbliża się wielkimi krokami i planuję wykorzystać ten czas na sianie cukinii i kabaczków.
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Andzia ja również popieram wypowiedzi przedmówców. Zostaw max dwie najsilniejsze sadzonki a resztę uszczknij. Co do terminu sadzenia to ja wcale nie zamierzam na ten przykład czekać do połowy maja. Lato przychodzi w tym roku szybciej jak i zima ciągnęła się w nieskończoność. Cukinie i dynie z resztą i tak sadzę początkiem maja co roku, to nie pomidory. A owoców mam od liku 
PS Teraz zauważyłem że jesteś z północy kraju, ja z południa. No to może faktycznie nie do końca z tym sadzeniem. Nie raz w kwietniu już sadziłem cukinie z rozsady, ale na północy dużo chłodniej to i poczekać może trochę jednak warto.

PS Teraz zauważyłem że jesteś z północy kraju, ja z południa. No to może faktycznie nie do końca z tym sadzeniem. Nie raz w kwietniu już sadziłem cukinie z rozsady, ale na północy dużo chłodniej to i poczekać może trochę jednak warto.