Ogródek KaRo cz.3
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Małgosiu sądzę ,że wszystkiego na temat pięknego trawnika dowiesz się z naszego forum ,czytając poszczególne porady praktyków.
Ja jestem praktykującym amatorem ,mojego trawnika nie można uznać za reprezentacyjny (nad czym bardzo ubolewam).
Jednak wiem ,że trawniki mają tendencje zarastać mchem ,a ten z kolei pojawia się tam gdzie ziemia jest kwaśna. Wobec tego najlepszym rozwiązaniem jest coroczne,wiosenne jego wapnowanie .
Dolomit jest dobrym,podobno najlepszym odkwaszaczem gleby .
By mieć ładny trawnik należy również systematycznie go kosić ,co czynię raz na tydzień,a także systematycznie podlewać i co najmniej trzy razy w roku nawieść.
Robię więc to z nadzieją,że po kilku latach osiągnę wreszcie wymarzony trawiasty dywan .
Wyraźną zmianę jednego z trawników zauważyłam już w ubiegłym roku więc myślę,że jestem coraz bliżej samozadowolenia.
Celem moim jest trawnik w angielskim stylu golfowym.
Ja jestem praktykującym amatorem ,mojego trawnika nie można uznać za reprezentacyjny (nad czym bardzo ubolewam).
Jednak wiem ,że trawniki mają tendencje zarastać mchem ,a ten z kolei pojawia się tam gdzie ziemia jest kwaśna. Wobec tego najlepszym rozwiązaniem jest coroczne,wiosenne jego wapnowanie .
Dolomit jest dobrym,podobno najlepszym odkwaszaczem gleby .
By mieć ładny trawnik należy również systematycznie go kosić ,co czynię raz na tydzień,a także systematycznie podlewać i co najmniej trzy razy w roku nawieść.
Robię więc to z nadzieją,że po kilku latach osiągnę wreszcie wymarzony trawiasty dywan .
Wyraźną zmianę jednego z trawników zauważyłam już w ubiegłym roku więc myślę,że jestem coraz bliżej samozadowolenia.
Celem moim jest trawnik w angielskim stylu golfowym.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Nie wiem jeszcze
Kupiłam sadzonkę późnym latem chyba , ale o ile pamiętam to miała liście w innym kolorze ,
raczej żółte niż zielone ...ale muszę to sprawdzić jeszcze,oczywiście nie kwitła .
Natomiast taki jak pokazujesz powojnik rośnie u mnie jako powojnik bylinowy ,
jest każdej wiosny prawie całkowicie ścięty i kwiatki ma intensywnie niebieskie.
Może wykopię gdzieś zdjęcie ,bo mam z pewnością tylko kłopot w jego szybkim odszukaniu
Kupiłam sadzonkę późnym latem chyba , ale o ile pamiętam to miała liście w innym kolorze ,
raczej żółte niż zielone ...ale muszę to sprawdzić jeszcze,oczywiście nie kwitła .
jest każdej wiosny prawie całkowicie ścięty i kwiatki ma intensywnie niebieskie.
Może wykopię gdzieś zdjęcie ,bo mam z pewnością tylko kłopot w jego szybkim odszukaniu
Mój powojnik bylinowy wygląda tak a ten którego pokazałam wcześniej jest zupełnie innyKaRo pisze:
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Oj tak,tak! To jest powojnik bylinowy .
Ten na drugim zdjęciu !Tak zdecydowanie mój jest taki sam.
Natomiast ten drzewiasty jest wobec tego do rozszyfrowania dopiero latem,
Mam nadzieję,że mi zakwitnie,sadzonka była duża ,dobrze ukorzeniona więc powinien zakwitnąć.
Mam problem z liśćmi.Cały czas mam wrażenie.....widzę je.... jako bardziej żółte...
Poszukam zdjęć ,bo nie daje mi to spokoju...
Ten na drugim zdjęciu !Tak zdecydowanie mój jest taki sam.
Natomiast ten drzewiasty jest wobec tego do rozszyfrowania dopiero latem,
Mam nadzieję,że mi zakwitnie,sadzonka była duża ,dobrze ukorzeniona więc powinien zakwitnąć.
Mam problem z liśćmi.Cały czas mam wrażenie.....widzę je.... jako bardziej żółte...
Poszukam zdjęć ,bo nie daje mi to spokoju...
Ja go nie przycinam i z roku na rok jest coraz większy:)korzo_m pisze:Ja mam właśnie taki powojnik , dzięki Wam wiem teraz jak się nazywa, jak kupowałam to poinformowano mnie, że się nie pnie, tylko ma sztywne łodygi. Czyli na wiosnę muszę go przyciąć przy ziemii?
KaRo- mi sie wydaje że mamy te same roślinki- mój ma ładne niebieskie i pachnące kwiatki właśnie- a listki ma czasem takie jasne a czasem mocno zielone:)
KaRo zaglądałam do twojego ogrodu dosyć często,ale dziś od pierwszej strony zaczęłam.
Zajeło mi to dużo czasu.Masz dużo wspaniałych zdjęć.
Jestem pod dużym wrażeniem Zimy trochę miałaś a i teraz wiosny masz więcej.
Oglądając zdjęcia ma się wrażenie że ogród ma więcej niż 400metrów.Jest to taki styl ogrodu jaki ja lubię.
Wspaniały
Dziś szukałam Wiosny u siebie, ale u mnie tulipanki,krokusiki,żonkile tylko wystają.
Pozdrawiam iwona
Zajeło mi to dużo czasu.Masz dużo wspaniałych zdjęć.
Jestem pod dużym wrażeniem Zimy trochę miałaś a i teraz wiosny masz więcej.
Oglądając zdjęcia ma się wrażenie że ogród ma więcej niż 400metrów.Jest to taki styl ogrodu jaki ja lubię.
Wspaniały
Dziś szukałam Wiosny u siebie, ale u mnie tulipanki,krokusiki,żonkile tylko wystają.
Pozdrawiam iwona