Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.3
-
- 200p
- Od: 8 cze 2015, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10
Nic w nim ładnego nie widzę. Lichutki, ledwo się trzyma. Ładny to ma barjed5251 piękny jest !esony1 pisze:Tak, wygląda to na seler, i to całkiem ładny
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasia,
jak mu będziesz tak "kadzić", że lichutki, to Ci takie lichutki zostanie
Pogłaszcz go trochę i zachęć do rośnięcia dobrym słowem
jak mu będziesz tak "kadzić", że lichutki, to Ci takie lichutki zostanie
Pogłaszcz go trochę i zachęć do rośnięcia dobrym słowem
Iza
- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i nastał ten dzień, wysiałem pomidorki. Miałem zmniejszyć ilość odmian, a jak zwykle wyszło odwrotnie.
Głównie w tym roku postawiłem na sprawdzone odmiany i te od naszych przyjaciół z za wschodniej granicy.
Tylko 38 odmian, ale jak tu coś pominąć skoro wszystkie są ciekawe. Mam nadzieję że część nie wykiełkuje,
bo jak wyjdą wszystkie to braknie mi miejsca, bo będzie szkoda wyrzucić.
jokaer
Głównie w tym roku postawiłem na sprawdzone odmiany i te od naszych przyjaciół z za wschodniej granicy.
Tylko 38 odmian, ale jak tu coś pominąć skoro wszystkie są ciekawe. Mam nadzieję że część nie wykiełkuje,
bo jak wyjdą wszystkie to braknie mi miejsca, bo będzie szkoda wyrzucić.
jokaer
- dalisbea
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
Dziś posiane - por, seler, brokuły, kalafior i pietruszki naciowe. Wlozylam też do doniczek kilka ząbków czosnku nie wiadomej odmiany i bób Za dwa tygodnie pomidory i reszta warzyw i kwiatów ;)
-
- 100p
- Od: 25 kwie 2017, o 07:39
U mnie Indygo Rose kiełkowało po tygodniu.marcinbb pisze:U mnie groszek zawsze jako pierwszy ląduje w ziemi i w tym roku podobnie już za kilka dni będzie leżał w ziemi. W tym roku też pierwszy raz będę groszek namaczał przed wsadzeniem go do ziemi. Później całość okryje białą agrowłókniną aby ptactwo nie wyżarło.
Jeśli pogoda będzie łaskawa myślę że najpóźniej w połowie maja będzie do zjedzenia.
Odnośnie reszty nasion 50 Mikro Tomów Gold kilka dni temu skiełkowało, a kolejne 50 Indygo Rose siedzi 4 dzień w ziemi i zaczynam się zastanawiać co się z nimi dzieje. Papryka Marta Polka dziś wylądowała na wacikach. A pod koniec tygodnia zacznę chyba z pomidorami z przeznaczeniem do tunelu tunelu, z tymi do gruntu wstrzymam się do 15-20 marca.
Reszta rozsady sałatowo, porowo, nascowo, cebulowo, szczypiorkowa też już rośnie.
A to jeden z wcześniejszych eksperymentów wysadzonych w grudniu, na zachętę
Pozdrawiam Ewcia
Już mnie tak korci wysiać pomidory,mam bawole serca ,koktajlowe i gruntowy wysoki.Tylko czy nie za wcześnie?taki coroczny dylemat.
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
U mnie na później zostały tylko ciepłoluby - fasolki, ogórki, dynie, reszta już w ziemi
Pozdrawiam Eugenia
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
U mnie donicowe pomidory już rosną.
Zastanawiam się, czy 8 marca wysiać resztę czy poczekać do 19. Kieruję się kalendarzem księżycowym. Mają iść do gruntu i foliaka nieogrzewanego.
Zastanawiam się, czy 8 marca wysiać resztę czy poczekać do 19. Kieruję się kalendarzem księżycowym. Mają iść do gruntu i foliaka nieogrzewanego.
Iza
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój seler Talar siany 8 lutego obecnie jest na etapie pośrednim między tymi, których zdjęcia są na poprzedniej stronie. Ma już pierwszy liść właściwy, niebawem wyjdzie drugi i widzę, że już czas na pikowanie, tylko nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, bo to moje pierwsze podejście do selera od nasionka.
Po pierwsze głębokość - wszędzie piszą, żeby nie pikować za głęboko, ale skoro nasion w zasadzie się nie przykrywa to teraz mam liścienie jakieś 2 cm nad ziemią. Wiem, że seler to nie pomidor, ale korci mnie żeby trochę głębiej go wsadzić.
Druga, rzecz to jaka powinna być głębokość naczynia do którego będę pikować? Sadzonki, które kupowałam w poprzednich latach na targu rosły na płytkich tackach i miały bardzo krótki system korzeniowy, co bardzo utrudniało posadzenie tak żeby nie przysypać stożka wzrostu i jednocześnie żeby roślina się nie przewracała, no ale kto powiedział, że ma być łatwo.
No i w końcu rozstaw, ewentualnie wielkość oczek w wielodoniczce.
Byłabym bardzo wdzięczna za wskazówki.
Po pierwsze głębokość - wszędzie piszą, żeby nie pikować za głęboko, ale skoro nasion w zasadzie się nie przykrywa to teraz mam liścienie jakieś 2 cm nad ziemią. Wiem, że seler to nie pomidor, ale korci mnie żeby trochę głębiej go wsadzić.
Druga, rzecz to jaka powinna być głębokość naczynia do którego będę pikować? Sadzonki, które kupowałam w poprzednich latach na targu rosły na płytkich tackach i miały bardzo krótki system korzeniowy, co bardzo utrudniało posadzenie tak żeby nie przysypać stożka wzrostu i jednocześnie żeby roślina się nie przewracała, no ale kto powiedział, że ma być łatwo.
No i w końcu rozstaw, ewentualnie wielkość oczek w wielodoniczce.
Byłabym bardzo wdzięczna za wskazówki.
Dorota
-
- 200p
- Od: 8 maja 2016, o 21:49
Ja sobie ciągle powtarzam że jest za wcześnie i w chwilach zwątpienia staram sobie przypomnieć co było w zeszłym roku. Moze jakbym miała dla nich więcej miejsca to uległa bym pokusie ale w takich okolicznościach chce poczekać. Za to papryki wychodzą już z ziemi - po 6 dniach ok 1/3 juz widaćmagda1975 pisze:Już mnie tak korci wysiać pomidory,mam bawole serca ,koktajlowe i gruntowy wysoki.Tylko czy nie za wcześnie?taki coroczny dylemat.
Pozdrawiam, Ewa