Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
- Lex
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II
Dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzieli na moje wezwanie Dzięki nim będę miał ok 60 nowych odmian, a i u nich trochę przybędzie. Tak trzymać!
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Na jakiej wiśni rosła ta czereśnia, bo mam na odroście korzeniowym jakiejś wiśni w typie szklanki zaokulizowaną Różową wielką. Też liczę się z niezgodnością, dlatego jeden zraz został w lodówce i czeka na ruszenie wegetacji na zewnątrz. A bawię się tak, gdyż ciekawi mnie właśnie zjawisko niezgodności w obrębie Prunus. Na przykład udane szczepienia moreli na śliwach, Wiśnia kosmata na ałyczy, albo brzoskwinia na śliwce, ten ostatni przykład podał mi sadownik amator. Z drugiej strony w ziarnkowych też można pobawić się, na przykład Faworyta na Głogu jednoszyjkowym urosła powyżej oczekiwań w zeszłym sezonie, ciekawe jak zachowa się w tym roku.Promilus pisze: Nie chcę studzić zapału, ale przerabiałem już takie tematy, w określonych sytuacjach nawet czasem to działa, ale najczęściej ostatecznie pojawia się niekompatybilność. U mnie była morela na śliwie i czereśnia na wiśni. O ile ta druga ostatecznie "przemogła" niezgodność fizjologiczną i zaczęła jako "karłowa czereśnia" nawet obficie owocować (choć rozpięta przy podporach ze względu na "delikatną" budowę), to morele po 2-3 latach wypadały. Mocne wycieki żywicy i później zamieranie pędów. Podejrzewam, że to samo spotka śliwę na czereśni.
Nie znam odmiany, to była wiśnia dzicz totalna, u babci na ogrodzie milion odrostów korzeniowych, kwiecia dużo, owoców mało, jeden z lepiej ukształtowanych odrostów wykorzystałem do "zachowania" żółtej czereśni, którą musiałem usunąć ze swojego ogrodu. Po przesadzeniu w sumie sam odrostów nie wytwarzał, drzewko rosło słabo przez ok 2 lata, później dopiero ładna korona się zaczęła tworzyć, ale brakowało sztywności. Po kolejnych 5 latach było coś w stylu małej rozłożystej wiśni tylko rodzącej czereśnie. Szczepienie przez stosowanie, po kilku latach było ewidentnie widać że coś mocniej rosnącego rosło na karłowym, bo pęd powyżej miejsca szczepienia był tak z 1cm szerszy niż podkładka. Właśnie chcę pozyskać jeszcze jakieś odrosty w tym roku żeby kordię i buttnera zaszczepić. Posadzę przy paliku i uformuję szpaler, powinno być ok. Taki kompakt :P Może nie gisela5, ale myślę że efekt byłby podobny.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Owoców mało pewnie, bo zapylacza dobrego brak, może North Star w sąsiedztwie poprawił by owocowanie. Skoro takie małe, to warto by próbować szczepić na tym. . Żółta czereśnia, można prosić o rozwinięcie szerzej na PW?
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co do niezgodności to u mnie z 6 moreli szczepionych na ałyczy 2 wyłamały się w miejscu szczepienia ale również na ałyczy morele dużo krócej żyją w porównaniu z siewkami moreli .
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam pytanie - czy możliwe jest zaszczepienie wiśni na gałązce czereśni? Niedługo będę eksperymentował ze szczepieniami i chcę zaszczepić wiśnię na podkładce NN z czereśni, oraz bezpośrednio na gałązce czereśni. Moim celem jest uzyskanie wielogatunkowca.
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Wiśnia na czereśni da radę.
-
- 200p
- Od: 5 kwie 2012, o 01:42
W moim przypadku szczepienie łutówki na czereśni ptasiej (chyba, to jakaś taka dzicz totalna) dało jakieś 5% sukcesów.
Może gdybym miał więcej wprawy, byłoby lepiej, ale coś tak czuję, że bez szaleństwa.
Szczepiłem w szparę.
Może gdybym miał więcej wprawy, byłoby lepiej, ale coś tak czuję, że bez szaleństwa.
Szczepiłem w szparę.
- Senior
Mimo to będę próbował nie tylko z wiśnią, lecz również śliwą i morelą. Sam jestem ciekawy co z tego wyjdzie. Szukałem wiadomości na ten temat w sieci, lecz jest ich bardzo mało.
-
- 200p
- Od: 5 kwie 2012, o 01:42
Ja też będę działać, tylko na razie bezskutecznie szukam zrazów.
- Senior
Ja szczepiłem do tej pory na cytrusach nawet ośmiogatunkowce, lecz one są względem siebie kompatybilne. Lubię eksperymenty więc będę je robił. Zrazy do szczepienia mam
Kiedy szczepi się dokładnie drzewka? Czy wiecie może skąd mogę pozyskać zrazy do szczepienia, kogo polecicie? Zależy mi na dużej ilości dobrych odmian.
Zależy co... winorośl można szczepić całą zimę na odcinkach łozy-podkładki do ukorzenienia, w wilgotnym piasku i przy dodatniej temperaturze to po przezimowaniu już i tak kallus będzie więc wystarczy, że łoza się później ukorzeni i jest gotowiec ;) Szczepienie przez stosowanie czy klin na drzewkach owocowych robiłem o tej porze tj. w połowie marca, z różnymi rezultatami. Kożuchówka bardzo dobrze się udaje koniec kwietnia i maj. I jak najbardziej jeśli chcemy odświeżyć jakąś mało atrakcyjną wiśnię to można nawet starsze egzemplarze w kożuchówkę szczepić. Podobnie śliwy. Tylko trzeba mieć dobre zrazy