Kiedy i jak nawozić?
- anabell
- 200p
- Od: 18 gru 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Nawozy dla storczyków
A czym był podlewany przez te dwa lata?? Jeśli masz filtr RO to moim zdaniem lepiej używać tej wody , plus do czasu do czasu odżywka do storczyków (niektórzy specjalnie zakładają taki filtr by , mieć czym podlewać swoje rośliny ) Generalnie chodzi o to by woda była miękka i najlepiej lekko kwaśna ( często w gotowych mieszankach podłoża do stor. jest odrobina torfu i on zakwasza wodę gdy podlewamy ) , a nawozu lepiej dać za mało niż przenawozić . Bardzo dobra jest też deszczówka ale to w czystych rejonach no i nie o każdej porze roku . Wodą z akwarium nie podlewałam (choć posiadam ) , może ktoś na forum podlewa i sprawdza się to przy uprawie storczyków
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 cze 2010, o 20:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wcześniej podlewałam go zwykłą nieodstaną kranówką, która u mnie niestety jest twarda i ma wysokie pH. Od jakiś 5 miesięcy podlewam wodą akwariową> Kiedyś go podlałam tą wodą na próbę, po czym wypuścił listek i 2 korzonki. Stwierdziłam że chyba na dobre mu to wyszło i teraz tylko tą używam, jednak korzeni nowych nie puścił, ani pędu...
A ja mam filtr RO bo kiedyś miałam w akwarium paletki a te rybki muszą mieć miękką i lekko kwaśną wodę. Teraz leży i się kurzy więc w sumie chyba znajdę dla niego nowe zastosowanie - dla storczyków
A ja mam filtr RO bo kiedyś miałam w akwarium paletki a te rybki muszą mieć miękką i lekko kwaśną wodę. Teraz leży i się kurzy więc w sumie chyba znajdę dla niego nowe zastosowanie - dla storczyków
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
a ja bym chyba przede wszystkim używała wody z RO plus jakaś naturalna odżywka typu guano lub biohumus, a od czasu do czasu woda z akwarium dla urozmaicenia i obserwowała jak storczyk na to reaguje.. Może jednak brakuje mu jakichś minerałów i dlatego nie ma siły na wypuszczenie pędu lub przedłużanie korzonków?
- anabell
- 200p
- Od: 18 gru 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
To może pasuje mu ta woda akwariowa skoro wznowił wzrost , ta z filtra też będzie dobra . Gdy Twoja phalaenopsis stała tak daleko od okna to miała za mało światła i pewnie dlatego przestała Ci rosnąć . Po przestawieniu na parapet światła było więcej i wypuściła listka i korzonki , poza tym troskliwie się nią zajęłaś . Teraz , kiedy dni są takie krótkie światła naturalnego jest mało , mało jest słońca i generalnie wszystkie rośliny słabo rosną , tak samo storczyki . U mnie np. rosną pędy (bo o dziwo jakoś upodobały sobie ten okres czasu) ale listki nowe nie. Myślę ,że Twojej roślince potrzeba więcej światła no i Twojej cierpliwości a na pewno odwdzięczy się kwiatami Z podlewaniem zimą trzeba bardzo uważać ,żeby nie przesadzić z nawożeniem też . Czasem trochę stresu nie zaszkodzi to wyzwala kwitnienie .
-
Cierpliwości to ja mam pod dostatkiem, w końcu ten storczyk jest u mnie już ponad 2 lata, wcale nie kwitnie, a jednak wciąż go trzymam Wzięłam sobie do serca rady jakie tu wyczytałam, niestety nie mogłam znaleźć keramzytu, więc pomiędzy storczykami stoją miseczki z samą wodą, mam nadzieję że to wystarczy. Dodatkowo wygrzebałam starą świetlówkę akwariową, która ma 11W i światło o temp barwowej 6500k, zapalam ją od 16-20, więc i słoneczka jest więcej
A także kupiłam dziś nawóz Agrecol do storczyków, ten w żelu, i chciałabym rozrobić sobie wodę z nawozem "na zaś" np. w takiej butelce 5L. Ile czasu może stać taki rozrobiony nawóz, zanim zacznie się psuć ?
A także kupiłam dziś nawóz Agrecol do storczyków, ten w żelu, i chciałabym rozrobić sobie wodę z nawozem "na zaś" np. w takiej butelce 5L. Ile czasu może stać taki rozrobiony nawóz, zanim zacznie się psuć ?
-
Mam jeszcze takie pytanie: jakie jest zapotrzebowanie storczyków na dane składniki ? Agrecol ma po równo NPK, a wyczytałam, że to K wpływa na lepsze kwitnienie, i wpadłam na pomysł aby przy rozrabianiu nawozu dodać do przygotowanej wody ileś potasu ?
Mam w buteleczce rozrobiony nawóz do akwarium (woda RO zmieszana z solą K2SO4), jeśli dodam do przygotowanej wody (tej do podlewania storczyków RO+nawóz agrecol) 1ml tej mieszanki (RO+sól), ilość K w przygotowanej wodzie do podlania storczyka wzrośnie o 39.377 mg/l.
Nie za mało lub może za dużo ?
Mam w buteleczce rozrobiony nawóz do akwarium (woda RO zmieszana z solą K2SO4), jeśli dodam do przygotowanej wody (tej do podlewania storczyków RO+nawóz agrecol) 1ml tej mieszanki (RO+sól), ilość K w przygotowanej wodzie do podlania storczyka wzrośnie o 39.377 mg/l.
Nie za mało lub może za dużo ?
- Dufin
a jest potrzeba aplikowania storczykowi dodatkowo soli? Może wygodniej jest kupić dwa różne nawozy? Wystarczy kupić nawóz o przewadze K w swoim składzie i nie martwić się co z tego wyniknie. Bynajmniej ja nie miałabym odwagi bawić się w chemika, ale jeśli masz takie wykształcenie i wiesz co robisz...
-
mam storczyka uparciucha który nie chce kwitnąć więc można powiedzieć że potrzeba jest, może to mu pomoże puścić pędzik
niestety moje doświadczenie ogranicza się do przygotowywania nawozów do akwarium za pomocą soli, także jest raczej znikome rzeczywiscie najprościej byłoby zakupić inny nawóz o wyższym K w składzie, ale skoro mam w domu sól z potasem to może warto to wykorzystać
w każdym razie zaryzykowałam, mam 5 storczyków, tylko uparciucha podlałam nawozem z dodatkowym K, zobaczymy co z tego wyjdzie
niestety moje doświadczenie ogranicza się do przygotowywania nawozów do akwarium za pomocą soli, także jest raczej znikome rzeczywiscie najprościej byłoby zakupić inny nawóz o wyższym K w składzie, ale skoro mam w domu sól z potasem to może warto to wykorzystać
w każdym razie zaryzykowałam, mam 5 storczyków, tylko uparciucha podlałam nawozem z dodatkowym K, zobaczymy co z tego wyjdzie
- Dufin
Chodziło mi o to, ze owszem storczyk potrzebuje kationów potasu ale niekoniecznie soli w postaci SO4 2+. Zasolenie podłoża chyba nie jest zbyt dobre, ale podejrzewam, ze w nawozach również nie występują same kationy, skoro mówi się o zasalaniu ;) Nie mam jednak takiej wiedzy zakresu chemii aby móc powiedzieć w jakim stopniu mniej szkodliwe są gotowe nawozy a wykonane własnoręcznie, może ktoś tu jeszcze coś napisze w tej kwestii Jeśli jednak chcesz użyć takiej mieszanki to nie łączyłabym jej z nawozem bo to może być za dużo dla storczyka, można roślinę poparzyć.. Jeśli już to stosowałabym samą wodę plus potas..
-
ale jeśli będę stosować samą wodę i potas, to roślina nie będzie mieć dostarczonego azotu i fosforu. Przecież woda z RO nie ma żadnych odżywczych składników, zawsze się dziwię gdy czytam, że ktoś podlewa taką wodą i roślinkom nic nie brakuje
Podczas wertowania przeróżnych stron nt. dawkowania nawozów wyczytałam, że " Dla okresowych karmień, 150-200 części na milion(ppm) azotu jest doskonały." , tak sie zastanawiam, że jeśli w wielu nawozach jest potasu nawet kilkakrotnie więcej, to nic się nie stanie jeśli ja dodam około 40ppm K szkoda że skończył mi się test na NO3, sprawdziłabym ile jest azotu po dodaniu samego agrecolu wg. zaleceń producenta. Wiem, że w akwarium mam max 10-15 ppm azotu, potasu troche więcej, a fosforu znikomą ilość, więc to zbyt mało dla storczyków niestety, ale woda więc będzie odpowiednia do stosowania pomiędzy podlewaniami z właściwym nawozem.
Drążę ten temat bo generalnie interesuje mnie sprawa nawożenia, co z czym można łączyć, jakie dawki dla roślin są znośnie. Już zdążyłam obeznać się w temacie jak to jest z roślinami wodnymi więc teraz czas na rośliny pokojowe
Może zajrzy tu ktoś bardziej obeznany w temacie i rozwieje wątpliwości
Podczas wertowania przeróżnych stron nt. dawkowania nawozów wyczytałam, że " Dla okresowych karmień, 150-200 części na milion(ppm) azotu jest doskonały." , tak sie zastanawiam, że jeśli w wielu nawozach jest potasu nawet kilkakrotnie więcej, to nic się nie stanie jeśli ja dodam około 40ppm K szkoda że skończył mi się test na NO3, sprawdziłabym ile jest azotu po dodaniu samego agrecolu wg. zaleceń producenta. Wiem, że w akwarium mam max 10-15 ppm azotu, potasu troche więcej, a fosforu znikomą ilość, więc to zbyt mało dla storczyków niestety, ale woda więc będzie odpowiednia do stosowania pomiędzy podlewaniami z właściwym nawozem.
Drążę ten temat bo generalnie interesuje mnie sprawa nawożenia, co z czym można łączyć, jakie dawki dla roślin są znośnie. Już zdążyłam obeznać się w temacie jak to jest z roślinami wodnymi więc teraz czas na rośliny pokojowe
- Dufin
ale ja nie mówię, żebyś podlewała czystą woda z RO.. Rób jak uważasz, ja po prostu stosowałabym zamiennie obie metody podlewania, raz użyłabym nawozu a kolejnym razem wody z RO plus potas itd.. bałabym się stosować jedno i drugie, ale być może wynika to z mojej niewiedzy w tym zakresie
Witaj doniek
aby... móc drążyć dalej ....polecić mogę opracowania TAM i TUTAJ
Może tam coś ciekawego dla siebie znajdziesz.
Jeżeli chodzi o wodę akwariową ..nie ma opracowań. Zaleceń również.. nie ma ..
Zastosowanie... natomiast musi wynikać z własnych prób....Zbyt wiele czynników zależne jest od obsady i stopnia
organicznych zanieczyszczeń. Zbytnia "bogatość" może być poważną przeszkodą dla storczyków.
Podobnie jest z wodą z oczka ogrodowego...
To są wody dobre ... stosowane przez niektórych - z tym małym dookreśleniem "ale" !
Pozdrawiam JOVANKA
-
dziękuję za linki, przeanalizuję je sobie kiedyś na spokojnie aktualnie jednak eksperymentów na upartym storczyku nie będzie ponieważ przy okazji wizyty w sklepie z art ogrodniczymi kupiłam odpowiedni nawóz z większym fosforem i potasem