Czerwona porzeczka - choroby i szkodniki
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czerwona porzeczka choroby
Witam
Może mi ktoś powiedzieć, co to za pęknięcie i od czego powstaje? Było na samym dole pnia i wygląda na dość stare ale powyżej zauważyłem 2 mniejsze. Raczej mechaniczne uszkodzenie to nie jest. Co z tym mogę zrobić? Obecnie posmarowałem maścią, obejrzałem też inne krzaki ale na nich nie ma takich pęknięć.
Może mi ktoś powiedzieć, co to za pęknięcie i od czego powstaje? Było na samym dole pnia i wygląda na dość stare ale powyżej zauważyłem 2 mniejsze. Raczej mechaniczne uszkodzenie to nie jest. Co z tym mogę zrobić? Obecnie posmarowałem maścią, obejrzałem też inne krzaki ale na nich nie ma takich pęknięć.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Re: Czerwona porzeczka choroby
To są stare, zabliźnione rany i teraz nikt nie zgadnie co było przyczyną.Ten stary pęd i tak jest do wycięcia, więc spij spokojnie. Na pierwszym zdjęciu to pewnie rana po oderwaniu pędu wraz z pasmem kory.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lip 2013, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
Re: Czerwona porzeczka - choroby
To może być opadzina liści porzeczki, choroba grzybowa. Szkoda, że nie masz zdjęć tych opadających liści .
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lip 2013, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przeglądając zdjęcia na internecie właśnie sygnalizujące opadzine liści porzeczki to bardzo prawdopodobne. Co w takim razie mam zrobić, czym popryskać, co zastosować?
Też mam problem z porzeczką. W tamtym roku posadziłem ładny krzaczek a w tym roku coraz bardziej zasycha.
Zresztą sami zobaczcie na zdjeciach.
Wie ktoś czym to spryskać? Albo żebym chociaż wiedział co to jest...
Czy to jest opadzina liści porzeczki czy coś innego?
Zresztą sami zobaczcie na zdjeciach.
Wie ktoś czym to spryskać? Albo żebym chociaż wiedział co to jest...
Czy to jest opadzina liści porzeczki czy coś innego?
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
Moje młode porzeczki mają pozawijane liście u wierzchołka. Wolałam nie zaglądać co jest w środku, bo zapewne mszyce. Czy samo usunięcie liści wystarczy? Postaram się po południu wkleić zdjęcie. Niższe liście wyglądają na zdrowe. Od spodu też patrzyłam
Zasychanie liści od brzegu i plamy świadczą o zbyt zlewnej i stale nazbyt mokrej glebie.Porzeczka wymaga dobrej, przepuszczalnej i napowietrzonej gleby.Jeśli jest gleba jest z natury wilgotna, gliniasta, to ściółka z kory zatrzymująca wilgoć szkodzi.
Może coś w tym jest. Uwaga godna zastanowienia.
Porzeczkę posadziłem w tamtym roku i nie było z nią problemu. W tym roku podsypałem korą żeby nie rozły chwasty i w sumie jak się dobrze zastanowić problemy zaczeły się od tego właśnie czasu.
Zdejmę korę pod porzeczką i zobaczymy.
Porzeczkę posadziłem w tamtym roku i nie było z nią problemu. W tym roku podsypałem korą żeby nie rozły chwasty i w sumie jak się dobrze zastanowić problemy zaczeły się od tego właśnie czasu.
Zdejmę korę pod porzeczką i zobaczymy.
-
Zacznij od tego jakie pH gleby jest optymalne dla porzeczki (GOOGLE). Następny krok to zmierzenie odczynu gleby, w której posadziłeś krzaczek. Jeżeli jest ok, to trzeba szukać innych przyczyn.
Na wierzchołku zadomowiły się mszyce. Zasychające brzegi blaszki liściowej to oznaki braku potasu, a żółte przebarwienia na blaszce to najprawdopodobniej przędziorek chmielowiec. Tego pajęczaka dobre oko zobaczy, najlepiej w ciepły słoneczny dzień odwrócić blaszkę liściową w kierunku słońca. Przędziorki bardzo tego nie lubią i zaczynają uciekać szukając cienia - łatwiej je wówczas zobaczyć.
-
Nie korciło Cię, żeby zajrzeć pod spód? Zobaczył byś dorodne mszyce.