Borówka amerykańska - 1cz.(08.2005-05.2006)
Borówka amerykańska - 2cz.(06.05-....
Moim boróweczkom posadzonym kilko dni temu zmienił się kolor listków - na taki lekko czerwonawy. To chyba przez zbyt wysoki pH - między 5 a 6. A może to szok adaptacyjny - czy i Wy też zaobserwowaliście u Waszych roślinek takie zjawisko. Boję się, żeby mi nie zmarniały. Jeszcze nie zakwaszałam dodatowo gleby (posadzone są w mieszance ziemia + torf kw. 40 litrów pod krzak + kora sosnowa 30 litrów pod krzak).
A może miały zbyt sucho przez dwa dni
Pozdrawiam Zosia
A może miały zbyt sucho przez dwa dni
Pozdrawiam Zosia
Właśnie wrociłam z ogrodu - to tylko kilka listków jakby zmieniło kolor - a może i takie trochę były od początku. Poza tym widać już malutkie jagódki - czy trzeba je oberwać, żeby krzew się nie osłabił. Te krzewy są dwuletnie, korzenie były rozrośnięte w doniczce. Dziękuję za radę i pozdrawiam . Zosia
- wronek89
- Przyjaciel Forum
- Od: 12 mar 2006, o 13:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co do Twojego pytania Erazmie. Mowiąc siarczany mialem na mysli takie rozne miksturki (nie profesjonalne robione przez producentów), na takie moze mloda borowka nie byc gotowa. Zosia ma na razie lekko kwasowy odczyn gleby, dlatego mysle ze Nawomix do borówek, tof kwasny i kora wystarczą i nie trzeba będzie stosować twardej chemii
pozdrawiam
pozdrawiam
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Erazmie cytuję za książką " Nawożenie ogranicza się najczęściej do dwu lub trzykrotnego zastosowania na przewiosniu i w okresie wiosennym, np saletry amonowej w łącznej dawce 6 dag/krzew na glebie torfoweji i ok. 10dag na glebie mineralnej ściółkowanej. Nawozy potasowe i fosforowe np. w postaci siarczanu potasu i superfosfatu potrójnego, w dawkach odpowiednio 4 i 2dag/roslinę stosuje się późną jesienią. Czasem bywa wskazane zastosowanie siarki mielonej,aby utrzymać kwaśny odczyn podłoża"
Borókę posadziłam w ubiegłym roku, dostała i torf wysoki i ściółkę z kory ale nie stosowałam żadnego nawożenia. Czy cos z tego jeszcze w tym roku zastosować.? aha i jeszcze małe pytanko czy można stosować hydrożele. Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam.
Borókę posadziłam w ubiegłym roku, dostała i torf wysoki i ściółkę z kory ale nie stosowałam żadnego nawożenia. Czy cos z tego jeszcze w tym roku zastosować.? aha i jeszcze małe pytanko czy można stosować hydrożele. Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.