Sałata,odmiany,wysiew, uprawa,wymagania, problemy cz.4
-
- 50p
- Od: 7 mar 2019, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.4
WItam.
MAcie jakieś odmiany sałat które można teraz wysiać, potem pikowanie, do tunelu na hartowanie i sadzenie. Ewentualnie można tunel dogrzać, ale zawsze sałaty wytrzymywały jak było 2-3 stopnie.
Co roku sieje ogólnie dostępne odmiany np z marketów, ale zawsze w marcu wysiew pod tunel lub kwiecień do gruntu. Poczytałem że jest wiele innych odmian lepszych, i tak myśle że teraz zasiać:)
MAcie jakieś odmiany sałat które można teraz wysiać, potem pikowanie, do tunelu na hartowanie i sadzenie. Ewentualnie można tunel dogrzać, ale zawsze sałaty wytrzymywały jak było 2-3 stopnie.
Co roku sieje ogólnie dostępne odmiany np z marketów, ale zawsze w marcu wysiew pod tunel lub kwiecień do gruntu. Poczytałem że jest wiele innych odmian lepszych, i tak myśle że teraz zasiać:)
-
- 200p
- Od: 3 kwie 2017, o 05:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rozumiem, że chcesz rozsady zrobić czy do tunelu wysiac teraz? Masz warunki do robienia rozsady już teraz znaczy doświetlenie sadzonek i utrzymanie nie za wysokiej temperatury? Rozsada sałaty na parapecie okiennym się nie bardzo udaje szczególnie teraz jak słońca jak na lekarstwo. Ja od lat zaczynam w marcu trzymając rozsady na dworze tylko w razie mrozu chowam do domu. Produkcja rozsady w ten sposób ok miesiąca. Poczytaj ten wątek dokładnie a na pewno nie zrobisz błędów . A jeśli chodzi o gatunki to zależy czego oczekujesz czy kolorowe czy w kropki itp ....
-
- 50p
NO właśnie kiedyś na parapecie mi się nie udała rozsada. Dlatego zastanawiam się jakby około 15 lutego wysiać, potem jak przyjdzie czas przepikwać i wynieśc do tunelu foliowego. TAm sobie bedą rosły, chyba że przyjdą mrozy większe a tak to kilka stopni w nocy im nie zaszkodzi. Dopiero początkiem kwietnia do gruntu w tunelu. GDyby było naprawde fajnie z pogodą to nawet szybciej do tunelu pójdą, przed pikowaniem.
-
- 200p
- Od: 3 kwie 2017, o 05:57
Bardzo dużo zależy od pogody ....jeśli byłoby tak jak teraz do końca zimy to w zasadzie można zacząć produkcje rozsady w tunelu spokojnie ale jeśli spadnie ostro temp to gorzej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Ten typ tak ma, co roku zostawiam odmianę listkową do rozsiania. Jeśli nie jest za sucho to część kiełkuje już jesienią i można przesadzić pod osłony. Część pozostałych kiełkuje na wiosnę i plon się rozkłada na dłuższy czas.Część [sałaty] wysiała się samoistnie, a część zebrałem. Te wysiane samoistnie wykiełkowały i z początkiem października jako ładne sadzonki trafiły w nowe miejsce. obecnie mają się świetnie i ślicznie się zielenią mimo nocnych mrozów.
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
no i jak nazwać taką porę roku? Wiosenna zima czy zimowa wiosna?
Czy można już wysiewać sałatę?
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
To zależy, gdzie ona ma rosnąć.
Czytałam, że niektórzy już wysiewają, ale najczęściej dotyczy to uprawy tunelowej, do gruntu to chyba za wcześnie, ja wysiewam na początku marca, jak wykiełkuje, wstawiam do balkonowej szklarenki, rozsada przetrzymywana w domu bardzo się wyciąga.
Pozdrawiam Irena
Czytałam, że niektórzy już wysiewają, ale najczęściej dotyczy to uprawy tunelowej, do gruntu to chyba za wcześnie, ja wysiewam na początku marca, jak wykiełkuje, wstawiam do balkonowej szklarenki, rozsada przetrzymywana w domu bardzo się wyciąga.
Pozdrawiam Irena
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
U mnie w gruncie rośnie sałata lodowa posiana we wrześniu. A wczoraj posiałam w domu 7 odmian na ten rok.
Iza
-
- 50p
Ja sałate zasieje w przyszłym tygodniu, troche będzie w domu a potem do tunelu a w tunelu do skrzyneczki na podwyższeniu i jakieś przykrycie.
JEdnak jeszcze zimno, nie obędzie się bez chowania rozsady do domu. ale mysle że początkiem marca dopiero sałaty do tunelu, a 2 tygodnie parapet jak zawsze;)
JEdnak jeszcze zimno, nie obędzie się bez chowania rozsady do domu. ale mysle że początkiem marca dopiero sałaty do tunelu, a 2 tygodnie parapet jak zawsze;)
- Krzysztof81
- 100p
- Od: 19 sty 2014, o 18:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli chcesz w kwietniu posadzić do tunelu / szklarni to wystarczy jak posiejesz ok 20.02.minimisia pisze:Czy można już wysiewać sałatę?
Dziękuję wszystkim za odpowiedz. Wstrzymam się jeszcze chwilę z wysianiem.