Kawon (arbuz) - część 11
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 11
Pogrzeb trochę w ziemi, może kiełkują dopiero.
A światło słoneczne mają? Ja ostatnio z ciekawości zmierzyłem temperaturę na wielodoniczce i było ponad 30 stopni, tak się wszystko nagrzało przez szybę. Także to też ma znaczenie, czy postawimy doniczkę na słońcu czy w głębi pomieszczenia lub na mniej nasłonecznionym parapecie. Czasem niestety tego miejsca brakuje i trzeba iść na kompromis.
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie no oczywiście światła mają sporo bo stoją cały czas w południowej stronie i od 5.00 do 24.00 stoją przy otwartych roletach w pięknym słońcu pod szklarenką. Dzisiaj z ciekawości zagrzebie bo nie ma wyjścia.
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje Asahi kiełkowało na ręczniku równo 5 dni, ale postawione było na rurce od CO.
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Większość z 19 odmian Pomiędzy 4 a 5 dni. 7 dni wschodziło jedynie ukraińskie Ledi. Start kiełkowania na ligninie od 2 do 3 dni.Krzysztof_18 pisze:Ile średnio Wam wschodzą arbuzy ?? Tak orientacyjnie oczywiście.
Podkiełkowywanie prowadzę w zamkniętych pojemnikach, w stałej temperaturze 27-30 st.
Dlatego ja podkiełkowuję na ligninie - wtedy widzę, z których nasion coś będzie, a które pójdą do kosza. Mniej nerwów i grzebania patykiem w doniczkach w poszukiwaniu życiaKrzysztof_18 pisze:dzisiaj mija tydzień i nic dlatego zaczynam się martwić i chyba dzisiaj wysadzę na nowo w drugiej wielodoniczce wraz z odebranymi dzisiaj od Yody ASHAI
Wsadzam do ziemi tylko te, które skiełkowały i wiem, że za najdalej 3-4 dni wyjdą z ziemi.
-
- 200p
- Od: 5 maja 2019, o 17:02
U mnie dzisiaj Carolinki poszły do doniczek. Niestety tykwa do szczepienia dojdzie dopiero na dniach, nie moglem znalezc jej w zadnym sklepie stacjonarnym. Bedzie sie nadawala do szczepienia jak posieje ja kilka dni po arbuzach?
Zależy od metody szczepienia, wszystko kilka postów wyżej
Spotkałem się z opinią na forum że Carolina lubi ziemię cięższą, nawet i gliniastą. Ile w tym prawdy?
Spotkałem się z opinią na forum że Carolina lubi ziemię cięższą, nawet i gliniastą. Ile w tym prawdy?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 kwie 2020, o 08:49
Hej witam a ja posadziłem już 2sadzonki do szklarni ( z poliwęglanu ) taki mały eksperyment na noc je przykrywam kartonem 2 doba i się trzymają chce zobaczyć czy dadzą sobie radę
- Krzysztof_18
- 200p
Ja dzisiaj też daje nowe ziarka na waciki kosmetyczne lub ligninę bo wczoraj zagrzebałem nieco i bardzo marnie ;/ niektóre zaczęły kiełkować ale to tak delikatnie, że szkoda moich nerwów ;/ jak na 7 dni to za słabo więc zaczynam od nowa ;/ podkiełkuje i potem w ziemie mam nadzieję,że nie będzie za późno ;/
Trochę zaczynam panikować jak czytam o słabych wschodach arbuzów, melony już ruszyły siane tego samego dnia, a u arbuzów cisza Przeniosłam je do ciepłej łazienki i czekam
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
U mnie czasem się przedłużają wschody i czasem dopiero po tygodniu coś widać, ale nie ma co panikować moim zdaniem
Caroliny nie uprawiałam ale widzę po mojej gliniastej ziemi, że bardzo ją lubią dynie, melony, arbuzy. Plony są ogromne.Tomaszeg pisze:Zależy od metody szczepienia, wszystko kilka postów wyżej
- Krzysztof_18
- 200p
Ale po tygodniu coś widać a u mnie dopiero jak zakopałem to widać delikatne kiełkowanie ;/ dlatego wysiewam ponownie ale tak jak koledzy robią na ligninę i potem w ziemię--julian-- pisze:U mnie czasem się przedłużają wschody i czasem dopiero po tygodniu coś widać, ale nie ma co panikować moim zdaniem