Brzoskwinia, morela, nektaryna - 1cz. (2006 -2017)
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
Mam pytanie- czy można jeszcze ciąć brzoskwinię? Przeczytałam, że w marcu jak najbardziej można, ale moja babcia upiera się, że absolutnie nie.
Na mojej działce, której wlaścicielką jestem od dwóch lat rośnie brzoskwinia. Było to jedyne drzewo, jakie tam zastaliśmy; działka była w fatalnym stanie, a jak się dowiedzieliśmy- brzoskwinia ta chyba nigdy nie rodziła owoców. Cóż się dziwić, była totalnie zagłuszona przez rozmaite chaszcze i krzaczory. Chaszcze zostały usunięte, brzoskwinia tez czekała na śmierć Jakos jednak nie było czasu się za nią wziąć. Jakież było nasze zdziwienie, gdy zawiązała owoce, a na jesieni obdarzyła nas wielkimi, słodkimi brzoskwiniami Aż gałęzie musieliśmy podpierać, aby się nie połamały pod ciężarem owoców Brzoskwinka została więc oszczędzona i teraz musimy się za nią porządnie wziąć, by znów nie zbuntowała się na długie lata. Jestem poczatkujacą ogrodniczką i nie mam pojęcia jak się z tym drzewkiem obchodzić Pstryknęłam więc jej foteczkę i jeśli naprawdę można brzoskwinkę ciąć w marcu, to poproszę, aby ktoś z Was, kochani, zaznaczył mi na tym zdjęciu co mogę ciachnąć... po prostu nie chcę zmarnowac drzewka...
Z góry dziękuję za rady
Na mojej działce, której wlaścicielką jestem od dwóch lat rośnie brzoskwinia. Było to jedyne drzewo, jakie tam zastaliśmy; działka była w fatalnym stanie, a jak się dowiedzieliśmy- brzoskwinia ta chyba nigdy nie rodziła owoców. Cóż się dziwić, była totalnie zagłuszona przez rozmaite chaszcze i krzaczory. Chaszcze zostały usunięte, brzoskwinia tez czekała na śmierć Jakos jednak nie było czasu się za nią wziąć. Jakież było nasze zdziwienie, gdy zawiązała owoce, a na jesieni obdarzyła nas wielkimi, słodkimi brzoskwiniami Aż gałęzie musieliśmy podpierać, aby się nie połamały pod ciężarem owoców Brzoskwinka została więc oszczędzona i teraz musimy się za nią porządnie wziąć, by znów nie zbuntowała się na długie lata. Jestem poczatkujacą ogrodniczką i nie mam pojęcia jak się z tym drzewkiem obchodzić Pstryknęłam więc jej foteczkę i jeśli naprawdę można brzoskwinkę ciąć w marcu, to poproszę, aby ktoś z Was, kochani, zaznaczył mi na tym zdjęciu co mogę ciachnąć... po prostu nie chcę zmarnowac drzewka...
Z góry dziękuję za rady
Alicja- ale nie z Krainy Czarów ;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Alicjo - nie z krainy czarów Poczekaj z tym cięciem swojej brzoskwinki do kwietnia, tuż przed samym kwitnieniem drzew - dokładnie do momentu, kiedy będzie najlepiej widać, które pędy wyciąć, gdzie są pędy owoconośne, które z gałązek przemarzły po zimie... Cięcie formujące mozna oczywiście wykonać i teraz - ale sama zaznaczasz, że nie do końca wiesz jak się z drzewkiem obchodzić. Możesz usunąć nie to co powinnaś, a tak za miesiąc będziesz lepiej widziała co wyciąć.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Pomologu !
W Łodzi zima w pełni. Śnieg z deszczem. Zimno. Temperatura od wielu dni poniżej magicznych 6 o C.
Pozwól proszę, że zadam Ci następujące pytanie.
W sobotę o ile warunki pozwolą chcę zrobić oprysk sylitem. Po jakim czasie od oprysku sylitem mogę zrobić oprysk miedzianem.
Czy możliwe jest zrobienie tych oprysków razem - jednego dnia , np. po upływie 1 godziny od oprysku sylitem, oprysk miedzianem.
Czy można zmieszać sylit i miedzian razem i zrobić tylko jeden oprysk.
Sylit będę stosował - na kędzierzawkę - brzoskwinia.
Miedzian - profilaktycznie, a nadto prawdopodobnie na dziurawkę liści i raka bakteryjnego - brzoskwinia , pozostałe pestkowce.
Jeśli mogę to proszę o informacje czy w takim przypadku stężenie sylitu to 7,5 g/ L, a miedzianu wiśnia, czereśnia, morela, śliwa - przeciwko : rak bakteryjny drzew pestkowych, brunatna zgnilizna drzew pestkowych, dziurkowatość liści, torbiel - dawka: 6 - 7 g/l.
Pozdrawiam.
W Łodzi zima w pełni. Śnieg z deszczem. Zimno. Temperatura od wielu dni poniżej magicznych 6 o C.
Pozwól proszę, że zadam Ci następujące pytanie.
W sobotę o ile warunki pozwolą chcę zrobić oprysk sylitem. Po jakim czasie od oprysku sylitem mogę zrobić oprysk miedzianem.
Czy możliwe jest zrobienie tych oprysków razem - jednego dnia , np. po upływie 1 godziny od oprysku sylitem, oprysk miedzianem.
Czy można zmieszać sylit i miedzian razem i zrobić tylko jeden oprysk.
Sylit będę stosował - na kędzierzawkę - brzoskwinia.
Miedzian - profilaktycznie, a nadto prawdopodobnie na dziurawkę liści i raka bakteryjnego - brzoskwinia , pozostałe pestkowce.
Jeśli mogę to proszę o informacje czy w takim przypadku stężenie sylitu to 7,5 g/ L, a miedzianu wiśnia, czereśnia, morela, śliwa - przeciwko : rak bakteryjny drzew pestkowych, brunatna zgnilizna drzew pestkowych, dziurkowatość liści, torbiel - dawka: 6 - 7 g/l.
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Pomolog- dziękuję
Spróbuję w kwietniu, bo teraz to rzeczywiscie tylko "suche badyle" i trudno zdecydować co ciachnąć. Babcia twierdzi stanowczo, że marzec to juz za poźno, bo brzoskwinia mi się "wypłacze", tzn puści soki na miejscu cięć i zmarnieje. Jak się dowie, ze chcę ciąć to drzewko w kwietniu, to mnie z krucyfiksem będzie gonić (mam bardzo despotyczną babcię )
Spróbuję w kwietniu, bo teraz to rzeczywiscie tylko "suche badyle" i trudno zdecydować co ciachnąć. Babcia twierdzi stanowczo, że marzec to juz za poźno, bo brzoskwinia mi się "wypłacze", tzn puści soki na miejscu cięć i zmarnieje. Jak się dowie, ze chcę ciąć to drzewko w kwietniu, to mnie z krucyfiksem będzie gonić (mam bardzo despotyczną babcię )
Alicja- ale nie z Krainy Czarów ;)
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Po co tyle chemii na raz? Nie mieszaj środków razem - jeżeli warunki pozwolą, wykonaj zabieg syllitem na brzoskwiniach - jeżeli nie to daj miedzian na pestkowe...krzysztofkhn pisze:Pomologu !
...Czy możliwe jest zrobienie tych oprysków razem - jednego dnia , np. po upływie 1 godziny od oprysku sylitem, oprysk miedzianem.
Czy można zmieszać sylit i miedzian razem i zrobić tylko jeden oprysk...Sylit będę stosował - na kędzierzawkę - brzoskwinia.
Miedzian - profilaktycznie, a nadto prawdopodobnie na dziurawkę liści i raka bakteryjnego - brzoskwinia , pozostałe pestkowce...
Syllit na brzoskwinie (i śliwy - torbiel) w dawce 6-7 g/l (wystarczy)... Jeżeli jednak zdecydujesz o zastosowaniu Miedzianu to zależy od formulacji (50 WP - w dawce 4-5 g/l wody)... A teraz ja mam pytanie - opisz mi dokładnie jak zamierzasz wykonać zabieg...krzysztofkhn pisze:Jeśli mogę to proszę o informacje czy w takim przypadku stężenie sylitu to 7,5 g/ L, a miedzianu wiśnia, czereśnia, morela, śliwa - przeciwko : rak bakteryjny drzew pestkowych, brunatna zgnilizna drzew pestkowych, dziurkowatość liści, torbiel - dawka: 6 - 7 g/l
Pozdrawiam serdecznie
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Szanowny Pomologu !
W sobotę, jeśli warunki pozwolą, to sylt, / 2 litry / , na 3 drzewka brzoskwiń, moje i jedno sąsiada.
Miedzian, / 4 l. / na wiśnie 3 sztuki - rak bakteryjny, śliwki 3 sztuki - w zeszłym roku chyba pierwsze objawy torbieli , czereśnia 1 - zdrowa, 1 morela - zdrowa.
Przez 15 lat wiosną wystarczała dodyna na brzoskwinie. W/g mnie brzoskwinie dodatkowo chorują na dziurkowatość liści. Podobne objawy na wiśniach.
Opryskiwaczem ciśnieniowym 5 litrowym, z ręki. Drzewka 2,5 do 4 metrów wysokości. Wszędzie dostanę się lancą. Średnie ciśnienie, opryskuje gałęzie i konary. Jak zostanie jeszcze w opryskiwaczu miedzianu to również trawę w najbliższym sąsiedztwie drzewek.
Miedzian mam na działce, ale jestem prawie na 100 % pewny że jest to proszek.
Pozdrawiam.
W sobotę, jeśli warunki pozwolą, to sylt, / 2 litry / , na 3 drzewka brzoskwiń, moje i jedno sąsiada.
Miedzian, / 4 l. / na wiśnie 3 sztuki - rak bakteryjny, śliwki 3 sztuki - w zeszłym roku chyba pierwsze objawy torbieli , czereśnia 1 - zdrowa, 1 morela - zdrowa.
Przez 15 lat wiosną wystarczała dodyna na brzoskwinie. W/g mnie brzoskwinie dodatkowo chorują na dziurkowatość liści. Podobne objawy na wiśniach.
Opryskiwaczem ciśnieniowym 5 litrowym, z ręki. Drzewka 2,5 do 4 metrów wysokości. Wszędzie dostanę się lancą. Średnie ciśnienie, opryskuje gałęzie i konary. Jak zostanie jeszcze w opryskiwaczu miedzianu to również trawę w najbliższym sąsiedztwie drzewek.
Miedzian mam na działce, ale jestem prawie na 100 % pewny że jest to proszek.
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.