Wiśnie - kwitnienie, owocowanie, uprawa, opryski
- leszkat76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiśnie - kwitnienie, owocowanie, uprawa, opryski
Ja nie obrywam w ogóle kwiatów w pestkowych.
Robertkicia właśnie zakwitła Łutówka zeszłoroczna, zamierzam jedynie prysnąć Miedzianem podczas kwitnienia od raka bakteryjnego i po przekwitnieniu od robactwa.
A to 2 lata starsza Łutówka w pełni kwitnienia. Tyle ma kwiatów że aż trudno uwierzyć.
Robertkicia właśnie zakwitła Łutówka zeszłoroczna, zamierzam jedynie prysnąć Miedzianem podczas kwitnienia od raka bakteryjnego i po przekwitnieniu od robactwa.
A to 2 lata starsza Łutówka w pełni kwitnienia. Tyle ma kwiatów że aż trudno uwierzyć.
- Robertkicia25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Leszkat75 ta starsza u ciebie ma tyle kwiatów ze trudno zauważyć liście wygląda jak z obrazka, na mojej zauważyłem kilka kwiatków też cieszy.
Leszkat76 ta starsza ma 3 czy 4 lata?
Leszkat76 ta starsza ma 3 czy 4 lata?
Pozdrawiam Robert :-)
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie nie pamiętam dokładnie ,najprawdopodobniej w 2020 r była sadzona. Na miejsce pierwszej ,którą zjadł karczownik.
Ale mógł to być i 2019 r. Akurat tego drzewka nie mam w notatkach.
Ale mógł to być i 2019 r. Akurat tego drzewka nie mam w notatkach.
- Robertkicia25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
Ja zacząłem robić wszystkiemu zdjęcia w razie jak nie zrobię notatki dopiero co opryskałem grusze i wiśnie zauważyłem zieloną mszyce ,ale mrówek brak.
Pozdrawiam Robert :-)
Dzień dobry!
W zasadzie nie wiem czy dobrałem dobry wątek (może to pytanie powinno paść w roślinach doniczkowych?).
Otóż mam wiśnię kolumnową, która rośnie sobie od zeszłego roku w doniczce. Chyba jej dobrze bo już w tym sezonie zakwitła i owocki powoli dojrzewają.
Moje pytanie jest następujące: Czym mogę wspomóc wzrost rośliny? Zauważyłem, że rośnie trochę słabiej, niż w zeszłym roku (może ma to związek z tym, że pojawiły się owoce), w dodatku część kwiatów/owoców została zrzucona.
Do tej pory nie nawoziłem jej niczym, więc obstawiam, że lekka pomoc we wzroście na pewno jej nie zaszkodzi.
W internecie nie ma dużo informacji na ten temat - głównie są to informacje o drzewach rosnących w ziemi, w dodatku zwykłych (nie kolumnowych) - szkoda by zaszkodzić drzewku stosując złe metody, więc wolę dopytać.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
W zasadzie nie wiem czy dobrałem dobry wątek (może to pytanie powinno paść w roślinach doniczkowych?).
Otóż mam wiśnię kolumnową, która rośnie sobie od zeszłego roku w doniczce. Chyba jej dobrze bo już w tym sezonie zakwitła i owocki powoli dojrzewają.
Moje pytanie jest następujące: Czym mogę wspomóc wzrost rośliny? Zauważyłem, że rośnie trochę słabiej, niż w zeszłym roku (może ma to związek z tym, że pojawiły się owoce), w dodatku część kwiatów/owoców została zrzucona.
Do tej pory nie nawoziłem jej niczym, więc obstawiam, że lekka pomoc we wzroście na pewno jej nie zaszkodzi.
W internecie nie ma dużo informacji na ten temat - głównie są to informacje o drzewach rosnących w ziemi, w dodatku zwykłych (nie kolumnowych) - szkoda by zaszkodzić drzewku stosując złe metody, więc wolę dopytać.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Sama woda to za mało, zasilanie nawozem jest niezbędne. Może być coś uniwersalnego ale kompleksowego, np. Yara Vila Complex. Co istotne ten nawóz nadaje się prawie do wszystkiego co uprawiamy w domu czy ogrodzie.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Nie rozumiem dlaczego moje wiśnie tak kiepsko się zachowują. Mają kilka lat, a więc niewiele.
Ale ad rem.. W poprzednich latach nie kwitły. Normalka. W zeszłym roku zakwitły pierwszy raz, ale owoce dorosły do wielkości grochu i opadły.
W tym roku zawiązały trochę owoców, ale są one małe i suche i już dojrzewają. O miesiąc za wcześnie.
Dostały nawozy i wodę; tyle samo co inne drzewka. A efekt mizerny!
Ale ad rem.. W poprzednich latach nie kwitły. Normalka. W zeszłym roku zakwitły pierwszy raz, ale owoce dorosły do wielkości grochu i opadły.
W tym roku zawiązały trochę owoców, ale są one małe i suche i już dojrzewają. O miesiąc za wcześnie.
Dostały nawozy i wodę; tyle samo co inne drzewka. A efekt mizerny!
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Kiepski jest rok dla owoców i możliwe, że one tak dojrzewają bo były źle zapylone - ten proces wymaga odpowiednich warunków.
U mnie też szału nie będzie z wiśniami, najgorszy rok od kilku lat.
U mnie też szału nie będzie z wiśniami, najgorszy rok od kilku lat.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Drobna plamistość liści drzew pestkowych.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
- Od: 10 sie 2020, o 13:38
Drobna plamistosc, jeśli jeszcze nie wszystkie liście są zainfekowane wykonaj oprysk syllitem.
Na przyszłość pamiętaj o robieniu oprysku po kwitnieniu i po zbiorach syllitem.
Na przyszłość pamiętaj o robieniu oprysku po kwitnieniu i po zbiorach syllitem.