Pigwowiec(Chaenomeles )odmiany i inne dyskusje
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 kwie 2017, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pigwowiec odmiany owocowe
Witam,
Na jednej, ze stron internetowych szkółki, są podane cztery odmiany pigwowców owocowych.
1) Pigwowiec japoński odmiana Cido.
2) Pigwowiec wspaniały odmiana Nina
3) Pigwowiec mieszańcowy odmiana Gold Calif i odm. Maksym.
Czy ktoś z forumowiczów uprawia w/w odmiany może napisać coś więcej na ich temat? A może ktoś posiada plantację takich krzewów i chciałby podzielić się swoim doświadczeniem.
Interesuje mnie jak plonują, czy owoce są duże czy małe. Jakiego można się spodziewać plonu z np. jednego krzewu?
Ponoć pigwowiec Cido jest uprawiany, na Łowie na plantacjach ( tyle wyczytałem z netu). Innych bardziej szczegółowych informacji praktycznie brak.
Zapraszam do dyskusji.
pozdrawiam
Pirat.
Na jednej, ze stron internetowych szkółki, są podane cztery odmiany pigwowców owocowych.
1) Pigwowiec japoński odmiana Cido.
2) Pigwowiec wspaniały odmiana Nina
3) Pigwowiec mieszańcowy odmiana Gold Calif i odm. Maksym.
Czy ktoś z forumowiczów uprawia w/w odmiany może napisać coś więcej na ich temat? A może ktoś posiada plantację takich krzewów i chciałby podzielić się swoim doświadczeniem.
Interesuje mnie jak plonują, czy owoce są duże czy małe. Jakiego można się spodziewać plonu z np. jednego krzewu?
Ponoć pigwowiec Cido jest uprawiany, na Łowie na plantacjach ( tyle wyczytałem z netu). Innych bardziej szczegółowych informacji praktycznie brak.
Zapraszam do dyskusji.
pozdrawiam
Pirat.
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pigwowiec(Chaenomeles )odmiany i inne dyskusje
Czy pigwowiec jest dwupienny? Mam na działce taki najzwyklejszy pigwowiec, co roku kwitnie, pszczoły zapylają jak szalone i nigdy jeszcze nie miał owoców
Jaki może być powód?
Jaki może być powód?
Pozdrawiam
Magda
Magda
Podbijam powyższe pytanie... Mój pigwowiec od 3 lat kwitnie na czerwono-pomarańczowo (co roku obficiej) jednak nie owocuje, czy brak mu towarzystwa? Rośnie na stanowisku słońce/półcień i nie wygląda jakby mu czegoś brakowało... delikatnie nawożę azofoską bo gleba jest raczej uboga... aktualnie gałązki są oblepione kwiatkami tak, że nie widać pędu...
U mnie też nie było owoców kupiłem w szkółce odmianę gatunkową Ma dużo większe owoce i dwubarwne żółto- pomarańczowe. Te starodawne są żółte
obie odmiany mają czerwono purpurowe kwiaty.Pszczoły je bardzo lubią.
W ubiegłym roku z dwóch krzaczków - krzaka i krzaczka zebrałem ok 10 l owoców Podejrzewam, że zapylają się krzyżowo.
obie odmiany mają czerwono purpurowe kwiaty.Pszczoły je bardzo lubią.
W ubiegłym roku z dwóch krzaczków - krzaka i krzaczka zebrałem ok 10 l owoców Podejrzewam, że zapylają się krzyżowo.
Pozdrawiam Paweł
CityMatic Dziękuję za odpowiedź, pozwolę sobie dopytać... A ten drugi krzaczek to musi rosnąć w pobliżu pierwszego (ile metrów?) Pigwowce to duże krzaczorki, a u mnie miejsca mało (niewielkie podwórko wokół domu)... Jak mocno można ograniczać je przycinając? jaki termin podcinania jest najlepszy? Od niedawna ogród stał się moim hobby, a roślinki są jeszcze młode 2-4 letnie. Chciałabym je od początku dobrze poprowadzić, aby nie zrobić im krzywdy i żeby za bardzo się nie porozrastały... Będę wdzięczna za każdą radę i podpowiedź...
Pozdrawiam serdecznie,
HannaH
Pozdrawiam serdecznie,
HannaH
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cięcie pigwowca osłabia kwitnienie i owocowanie. Tnie się tylko pędy idące do środka krzaka oraz pokładające się na ziemi.
Niestety niektóre pigwowce pięknie kwitną, ale słabo zawiązują owoce.
Niestety niektóre pigwowce pięknie kwitną, ale słabo zawiązują owoce.
Mój rośnie ok 7-8m jest gatunkiem innym mniej się rozrasta ale owoce ma dwa, trzy razy większe.
Pozdrawiam Paweł
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To jak Ty zbierasz owoce z takiej wysokości?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
W tej odległości rośnie jeden od drugiego.Zapytają go pszczoły.Zauważyłem też jedną rzecz że kwiaty jak nie zapylone to bardzo długo nie opadają.
Pozdrawiam Paweł
CityMatic pamiętasz może nazwę tego pigwowca o większych owocach? Jeśli juz trzeba mieć dwa egzemplarze to fajnie byłoby mieć rożne
newrom dziękuję za info o przycinaniu
pozdrawiam,
HannaH
newrom dziękuję za info o przycinaniu
pozdrawiam,
HannaH
Oczywiście.
Zrobiłem krzaczkom nawet zdjęcia, widziałem, że na tym gatunkowym jest jeszcze "metka" i zdjęcie też wyszło.(pierwsze dwie fotki)
Chaenomeles superba 'Hollandia' - pigwowiec wspaniały
Trzecie zdjęcie to jest tradycyjny krzaczek pigwowca - mam go z malutkiej gałązki..teraz ma 4 lata.
Zrobiłem krzaczkom nawet zdjęcia, widziałem, że na tym gatunkowym jest jeszcze "metka" i zdjęcie też wyszło.(pierwsze dwie fotki)
Chaenomeles superba 'Hollandia' - pigwowiec wspaniały
Trzecie zdjęcie to jest tradycyjny krzaczek pigwowca - mam go z malutkiej gałązki..teraz ma 4 lata.
Pozdrawiam Paweł
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swojego pigwowca w tamtym roku posadziłam w zakopanej dużej donicy, bardziej dla kwiatów bo kwitnie pomarańczowo.
W tamtym roku kwitł, a w tym roku zauważyłam że marnieje.
Szybko przesadziłam z donicy do ziemi w sadzie. Z małej sadzonki na dzień dzisiejszy wygląda tak:
W tamtym roku kwitł, a w tym roku zauważyłam że marnieje.
Szybko przesadziłam z donicy do ziemi w sadzie. Z małej sadzonki na dzień dzisiejszy wygląda tak:
Pozdrawiam Ela
Mam nadzieję, że uda mi się zdobyć pigwowca wspaniałego "Hollandia", a tymczasem zagościł u mnie Chaenomeles japonica 'Red Joy'- ma przepiękne ciemnoczerwone kwiatki przypominające małe różyczki
https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=599FCA7E
https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=599FCA7E