Paź królowej.... i inne owady. Cz.1
zdjecie 2 wydaje mi sie że to Biegacz Ogrodowy ale nie jestem tego pewna.Robale choć czasami nie najpiekniejsze to niektóre sa bardzo pożyteczne i potrzebne ,przekonałam sie na wlasnej działce,gdzie było robali multum i na początku nie znając który szkodnik a który pożyteczny trułam wszystko ,jak sie zrobiło po tych opryskach gorzej,to zaczęlam kupować książki o owadach występujących w Polsce i owszem czasami pryskam ale baaardzo rzadko.Szukam tych najmniej szkodliwych środków i o dziwo zrobiło się lepiej.Więcej ptaków przylatuje,przylatuja owady których dawniej nie widziałam np.ważki(są śliczne)motyle,a że czasami jakiś skorek przytnie płatki kwiatka to trudno ale za to podeżre trochę mszyc,że jakaś osa lub ptak zrobi dziury w jabłkach tez mi nie przeszkadza wszystkich jabłek nie dam rady zjeść.I co najważniejsze przestałam się ich bać a niektórych brzydzić zwłaszcz jeśli chodzi o pająki i skorki.Mam tylko jednego wroga z którym bardzo słabo sobie radzę,ale to przez lenistwo,ślimaki!!!Ale ostatnio zauważyłam że szpaki sie czasami do nich dobierają ,ale to za mało.Tak więc KaRo popatrz na nie tak od innej strony wiele z nich naprawdę jest pożyteczna choć nie grzeszą urodą
Pozdrawiam.Gabi
A jeszcze jedno jeżeli to jest Biegacz to jest to chrząszcz to 3 zdjęcie to może jakieś kózkowate ale też chrząszcz żuki maja mocniej zbudowane szczeny
Pozdrawiam.Gabi
A jeszcze jedno jeżeli to jest Biegacz to jest to chrząszcz to 3 zdjęcie to może jakieś kózkowate ale też chrząszcz żuki maja mocniej zbudowane szczeny
- Admin_(do2007r.)
- ---
- Od: 19 maja 2005, o 14:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Świetne zdjęcia na www.owady.net
Warto chyba byłoby te linki jakoś w oddzielnym wątku powtórzyć może
Warto chyba byłoby te linki jakoś w oddzielnym wątku powtórzyć może
---...== Admin ==...---
Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce.
http://www.FORUMOGRODNICZE.info" onclick="window.open(this.href);return false;
Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce.
http://www.FORUMOGRODNICZE.info" onclick="window.open(this.href);return false;