Deszczówka, instalacja,odprowadzenie,zbiorniki,łańcuchy itp. rozwiązania
- karmad
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 maja 2008, o 15:07
Mija tzn. zrezynowaliście całkiem z tarasu?? Wiesz dobrym sposobem na odprowadzenie wód opadowych z tarasu w pożądanym przez Was kierunku ( jak już spłyną po łańcuszku ) jest zrobienie w tarasie odpływu. Można najlepiej zastosować do tego celu rynny odpływowe przykrywane stalową cynkowaną kratką. Są poeszechnie stosowane w miastach i dostępne w sklepach budowlano remontowych np Praktiker czy Castorama itp.
Tatuś od 24-12-2008
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Gromadzenie deszczówki
W tym roku wreszcie coś ruszyło.....deszczówka z dwóch rynien płynie do dotychczasowego szamba.
Zostaliśmy podłączeni do sieci miejskiej i w tym momencie oczyszczone szambo będzie wykorzystane do zbierania opadówki.
Jeszcze zostały 2 rynny do zagospodarowania....z przodu budynku przy wejściu i z boku.
Tu jedynie beczki mogą być postawione....
Zostaliśmy podłączeni do sieci miejskiej i w tym momencie oczyszczone szambo będzie wykorzystane do zbierania opadówki.
Jeszcze zostały 2 rynny do zagospodarowania....z przodu budynku przy wejściu i z boku.
Tu jedynie beczki mogą być postawione....
- Andzia1
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No Eluśka... tu też za Tobą trafiłam Podoba mi sie ten wątek, bo mam ten sam problem. Na wiosnę (tą 2010r) będziemy właśnie walczyć z zagospodarowaniem deszczówki, bo latem u nas suchutko, a roślinki pić wołają. Mamy zamiar wkopać w okolicy rynien takie plastikowe pojemniki 1000 l(zdjęcie u teresat) i do nich zrobić odprowadzenie deszczówki, a potem pompka i można za darmo podlewać . Póki co możemy to jeszcze zrobić, bo właściwie podwórze nie zagospodarowane jeszcze, a tu trzeba użyć ciężkiego sprzętu.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
Aniu jak to dobrze, że teraz o tym myślicie przed zagospodarowaniem i położeniem chodnika. No to możesz sadzić róże na potęgę. .
Ja niestety muszę szukać innych pojemników na wodę bo będą praktycznie na oku.
Jestem jednak dobrych myśli.
Ja niestety muszę szukać innych pojemników na wodę bo będą praktycznie na oku.
Jestem jednak dobrych myśli.
- Andzia1
No to faktycznie ma swoje dobre strony, że dopiero wszystko zaczynamy i mogę posiłkować sie radami doświadczonych już ludzi.
Widziałam takie pojemniki w ogrodach obrośnięte całkowicie bluszczem i różnymi pnączami - powiem, ze wyglądało to dosyć interesująco... no i dodatkowe miejsce na coś zielonego
Widziałam takie pojemniki w ogrodach obrośnięte całkowicie bluszczem i różnymi pnączami - powiem, ze wyglądało to dosyć interesująco... no i dodatkowe miejsce na coś zielonego
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
Aniu z tym bluszczem ewentualnie z pnączami to bardzo dobry pomysł ale u mnie beczka będzie stała na betonowych kaflach i najlepiej te pnącze posadzić w jakieś drewnianej beczce...no zobacz sama
Do zagospodarowania ta brązowa rynna.
Mam jedną małą beczkę ale posadziłam w niej tulipany.....najpierw jednak muszę mieć pojemnik na deszczówkę a potem będę dalej myśleć...ale pomysł z pnączem wydaje mi się realny i to bardzo.
Do zagospodarowania ta brązowa rynna.
Mam jedną małą beczkę ale posadziłam w niej tulipany.....najpierw jednak muszę mieć pojemnik na deszczówkę a potem będę dalej myśleć...ale pomysł z pnączem wydaje mi się realny i to bardzo.
- Andzia1
Piękne róże!!
A miejsce faktycznie...betonowe pod tą beczkę. Ale można by jeszcze na przykład obudować ją drewnianym listewkami i stworzyć z niej atrapę studni.... i powiesić skrzynki z pelargoniami np....
My na działce mamy studnię głębinową, którą właśnie chciałabym obudować takimi drewnianymi cembrowinami albo kamieniem... i już oczyma wyobraźni widzę na niej pelargonie, w różnych odmianach
A miejsce faktycznie...betonowe pod tą beczkę. Ale można by jeszcze na przykład obudować ją drewnianym listewkami i stworzyć z niej atrapę studni.... i powiesić skrzynki z pelargoniami np....
My na działce mamy studnię głębinową, którą właśnie chciałabym obudować takimi drewnianymi cembrowinami albo kamieniem... i już oczyma wyobraźni widzę na niej pelargonie, w różnych odmianach
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
Aniu jesteś
Idę szukać beczki.
Idę szukać beczki.
- Andzia1
Eluśka, drewniana beczka to marzenie... a może jakiś sąsiad ma starą na zbyciu? Tzn... mam na myśli starą beczkę A jeśli nie to... teraz są takie super impregnaty, oleje do drewna i inne lazury, że chyba można się pokusić o "zakamuflowanie" zwykłej plastikowej beczki drewnem.
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
Andziu beczka by mi się najbardziej podobała ale wpadł mi jeszcze inny pomysł do głowy.
Mam przecież niepotrzebne rury po starej kanalizacji....jak coś wymyślę i pogadam z kim trzeba to dam znać.
Mam przecież niepotrzebne rury po starej kanalizacji....jak coś wymyślę i pogadam z kim trzeba to dam znać.