Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Anussko :)
Masz fajnie zakręcone storczyki-mają płatki zwane peloric a dodatkowo ubarwienie jest rzadko spotykane. Pewnie niedługo kolekcja się powiększy więc czekam na kolejne sesje zdjęciowe.
Anna
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne wynajdujesz kolorki, bardzo orginalne, czekam na kolejne.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam po dłuższej przerwie w moim wątku! :wink:

Mambo, AnnaL, renata75 - dziękuję za odwiedziny :) I powiem jeszcze, że Wasze przewidywania sprawdziły się :wink:

W piątek byłam w OBI i akurat niedawno była świeża dostawa, co mnie uszczęśliwiło 8) Ciągu dalszego historii chyba każdy się domyśla :lol: A więc dokładnie obejrzałam półki i wybrałam dwa najpiękniejsze, moim zdaniem, phalaenopsis'y. Jeden to biały z różową obwódką wokół kwiatów, a drugi również w kolorze białym z fioletowymi ciapkami (było takich kilka). Od początku wiedziałam, że ten pierwszy wyląduje u mnie w domu, ale co do drugiego miałam pewne wątpliwości - on, jak i jego "bracia", miał jakieś niepokojące wady :? W końcu wzięłam tego pierwszego, a drugi został. Później pojechałam do TESCO, oczywiście storczyk został w samochodzie dokładnie opatulony. A w sklepie znowu był te same storczyki, co zostawiłam w OBI, czyli białe w fioletowe "ciapki" - od tego samego producenta i też miały jakieś pajęczynki, grzybki i jakieś przebarwienia na liściach. Wolałam nie ryzykować i wyszłam stamtąd z pustymi rękoma :cry: Ale został mi jeszcze ten wcześniej kupiony :P A oto on:

Obrazek

Tak wygląda w całości, razem z dwoma pędami, 8-oma kwiatkami i 5-cioma pączkami :wink:

Obrazek

Na zdjęciu widać otwierający sie pączek - w chwili obecnej otworzył się już całkowicie :)

Obrazek

Największy kwiatek mojego nowego storczyka (swoją drogą, jak to pięknie brzmi :lol: ) - mierzy 9,5cm.

Obrazek

Szkoda, że nie widać tego na fotce, ale kwiaty pięknie błyszczą się w słońcu :roll:

Obrazek

... i jego listki, które utwierdziły mnie w przekonaniu, że to właśnie on :lol:

Co do pozostałych trzech storczyków, to:
- żółty przekwitł i więdnie mu od środka liść, nie najstarszy, ale drugi od dołu,
- biały peloric przekwitł, był przesadzany w ubiegłą niedzielę, więdną mu dwa najstarsze liście, również od środka,
- różowemu z fioletowymi kropkami więdną 3 kwiatki, został jeden, a pączek, który się otwiera, nie ma zmaiaru dokończyć tego procesu (nie jest to peloric, ponieważ wszystki płatki stanęły w środku - i okółka zewnętrznego, i wewnętrznego), zwiędł mu trzeci liść od dołu, licząc od najstarszego, także od środka :(
Niestety nie wiem, co się dzieje moim kwiatuszkom :cry:
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

rzeczywiście liście wyglądają zdrowo, ale pęd i kwiaty też cudowne :) Gratuluję nabytku!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Piękny, równie oryginalny co poprzednie :wink:
Liście też wyglądają super, widać że jest zdrowiutki :!: życzę by pączki sie rozwinęły :!:
Może to i lepiej że zostawiłaś tego "podejrzanego", skoro miał pajęczynki to pewnie wełnowce w nim mieszkały :twisted: jeszcze by się te paskudy rozlazły na resztę Twoich roślinek...
Na kolejnego storczyka zapewne przyjdzie jeszcze czas :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękny, tobie zawsze trafiają się oryginalne.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Bardzo wdzięczny ten nowy nabytek. Niech długo i obficie kwitnie.
A co do żółknących liści- spradziłaś może jak wyglądają korzenie w doniczce? Może tam jest przyczyna.?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

może gnije im łodyga tam gdzie wychodzą korzenie i dolne liście? zobacz jak korzenie. normalnie pierwsze żółkną liście najstarsze.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Rzeczywiście piękny nowy nabytek :D Marzę o takim ;:31 ale zawsze jak je widziałam były ogromne (niestety brak miejsca na ogromne storczyki) i dużooo kosztowały :cry:
A jeśli chodzi o chorowitki, może warto sprawdzić korzenie....
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Mala_MI, dziękuję :)
Jeanne, również dziękuję :) A pączki są jeszcze cztery i mam nadzieję, że się rozwiną, ale "ciii...", żeby nie zapeszyć :wink: A co do kolejnego storczyka, to nigdy nie wiadomo, kiedy człowiekowi coś ciekawego w oko wpadnie :D
Storczykowa, może i trafiają mi się oryginalne, ale niekoniecznie zdrowe :( Poza tym, żeby coś znaleźć, trzeba trochę się nachodzić i naszukać po sklepach :)
Śnieżko, Dusiu, Mambo, korzenie sprawdzałam tylko u jednego, ale ma zdrowe. Z pozostałych jeden kwitnie, dlatego byłoby mi żal go wyciągać, żeby kwiaty nie zwiędły, a drugiego może uda mi się w najbliższym czasie przesadzić.
Mambo, zawsze można komuś powiedzieć, że taki storczyk Ci się podoba, a może trafi kiedyś do Ciebie w postaci prezentu... :roll: :lol:

Mam jeszcze małą fotorelację z przesadzania storczyka - trafił on w podłoże złożone z:
- podłoże Ekstra z OS,
- podłoże firmy Kronen,
- skorupek cedrowych położonych na wierzchu z OS.
Miały być jeszcze chipsy kokosowe, również zakupione w OrchidSklepiku, ale gdy przeczytałam, że przed użyciem trzeba je gotować 3 razy, po 24 godziny, za każdym razem zmieniając wodę :shock:, to sobie odpuściłam.

A teraz wspomniana wcześniej fotorelacja:

Obrazek

Tak wyglądał przed zabiegiem.

Obrazek

W trakcie okazało się, że ma trochę zgniłych korzeni... :(

Obrazek

Te, co były schowane w środku doniczki, miały żółty kolor.

Obrazek

Na zdjęciu powyżej storczyk minutkę po przesadzaniu...

Obrazek

... a tutaj już półtora tygodnia po. :)

Teraz pokażę żółknące liście, o których wcześniej już pisałam:

Obrazek

Ten storczyk zupełnie mnie zaskoczył! Kupowałam go m. in. ze względu na jego zdrowie, a tu proszę - żółknące liście! :( Na razie zwiędł jeden, a teraz zaczyna kolejny. :(

Obrazek

W dodatku ma coś białego pod "skórką", która została od poprzedniego liścia. :cry:

Obrazek

Teraz drugi, żółty storczyk. Na fotce jest listek, który dzisiaj odpadł.:cry:

Obrazek

A tutaj cały storczyk - na zdjęciu jest zaznaczone "coś" żółtego. Boję się, że zaczyna mu więdnąć kolejny listek ;:145 ;:145

Ale na pocieszenie zrobiłam zdjęcia mojemu nowemu nabytkowi - tym razem z nowym rozwiniętym kwiatkiem:

Obrazek ,

"Ha, ha! Ciekawe czy mnie znajdziecie? 8)"

Obrazek

"O! Tutaj jestem! ;:47 Już mnie widzicie?" :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

szkoda, że ci więdną liście na Phal. mam nadzieję, że to nie jest nic poważnego, ale jak żółkną środkowe liście, to może być coś nie tak. albo jakieś choróbsko albo woda się dostała między liście i storczyk zaczął gnić i zrzuca liście.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Woda raczej nie, bo za każdym razem, gdy je podlewm, to sprawdzam, czy się gdzieś nie wlała między liście :( Mam nadzieję, że to nie żadna choroba :( Chociaż teoretycznie to byłoby jakieś rozwiązanie, bo obydwa obok siebie stoją i jeden od drugiego mógł się zarazić :cry:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a pryskasz je? jak tak, to może przy pryskaniu się dostała. ale obojętnie czy to by była choroba czy zgnilizna szanse na przeżycie są bardzo małe. po zgniciu czasem może puścić obok keiki, ale nie musi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”