Cyklamen perski - pielęgnacja,wymagania

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Madzik_J-Ch
200p
200p
Od: 12 lip 2010, o 22:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fiołek - problem

Post »

Kiedy sobie rośnie i puszcza listki to niech siedzi w tym podłożu, w którym jest.
A co do spoczynku - tak jak napisała moja poprzedniczka :D
Tylko teraz właśnie problem - czy on się budzi czy idzie spać :roll: :roll: :roll: Raczej to byłaby pora na jego budzenie. Może napisz jak dawno i w jakim stanie go zabrałaś.
Zasypianie u cyklamenów bardzo łatwo rozpoznać, po okresie obfitego kwitnienia zaczynają mu intensywniej żółknąć liście.
Pozdrawiam:) Madzia
Moje zielone linki. Zapraszam
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
xdark_angelx
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 sie 2010, o 14:15

Post »

Chyba faktycznie się budzi. Jak go znalazłam około miesiąca temu był takim mizerotą. Nawet nie pamiętam zbytnio, ale mało liści i zero pąków. Parę dni temu miał dwa żółkniejące liście, ale to z powodu słońca, tak mi się wydaję, ponieważ był na dworze. Nie wiem teraz czy mogę go wynosić na zewnątrz czy nie? Jeśli tak to w słońce czy cień? I jeszcze jedno. Skoro mam go umieścić na podstawce z kermazytem to ceramiczna doniczka nie wchodzi w grę? Ma na dole tylko jedną dziurkę ;/ Ostatnio mu kupiłam i włożyłam w nią jego plastikową, żeby miał ładnie i dobrze się czuł :P
Awatar użytkownika
Madzik_J-Ch
200p
200p
Od: 12 lip 2010, o 22:51

Post »

No to rzeczywiście, raczej będzie się budził. Nie przeszedł takie pełnego spoczynku, bo wtedy gubi wszystkie liście, siedzi sobie w ciemnościach w chłodnym pomieszczeniu i bardzo mało pije. Pomimo małej ilości wody, którą wtedy dostaje sam zdecyduje, że chce się obudzić :D bo wtedy pokazują się zalążki listków. Wtedy go wyjmujemy z ciemności.
No ale Twojemu ma się na życie, bo się nim opiekujesz. Może na zewnątrz nie, bo nie wiadomo kiedy pojawią się upały a on tego nie lubi. Ustaw go w miejscu osłoniętym od bezpośrednich promieni słońca. Słońce pali jego liście i kwiaty bardzo szybko. Jeśli masz np. dobrze oświetlony pokój możesz spokojnie postawić go nie na parapecie a na stoliku czy półce.
Taką ceramiczną doniczkę możesz spokojnie postawić na podstawce z keramzytem i wodą - ta woda ma służyć tylko podniesieniu wilgotności dookoła niego. Taka osłonka ma zwykle grubsze dno, co dodatkowo zapobiegnie dotykaniu jego doniczki do tej wody, która ma tylko parować. Ja swojego wyjmuję z osłonki, wkładam na czas podlewania do miseczki z wodą, pije ile chce a potem znów ląduje w osłonce na keramzycie.
Jako roślina, która lubi raczej chłód i cień nie może rosnąć w ziemi przesiąkniętej wodą. Podczas podlewania trzeba znać umiar, aby bulwa nie zgniła. Raczej woli częstsze podlewanie i tylko wilgotne podłoże niż wstawianie w dużą ilość wody i maksymalne przesiąknięcie.
Pozdrawiam:) Madzia
Moje zielone linki. Zapraszam
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
xdark_angelx
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Aha, czyli na dwór go nie będę wyciągać skoro lubi chłodniejsze powietrze. Nie będę go też podlewać od góry, tylko jak radziłaś będę przekładała do miseczki z wodą żeby się napił. :) Cieszę się, że zakup takiej doniczki okazał się bardzo dobrym pomysłem :) Idę teraz szybciutko i poszukam jakiejś podstawki żeby jak najszybciej podnieś mu wilgotność.
Jestem bardzo wdzięczna za te cenne rady. :) Mam nadzieję, że będzie rósł jeszcze lepiej, dzięki Tobie oczywiście :)
xdark_angelx
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Mam jeszcze jedno pytanie. Wczoraj te dwa różowe kwiaty, które sobie kwitły opadły odsłaniając tym samym takie zielone kulki. Czym one są? I dlaczego opadły zdrowe kwiaty? Fiołek kwitnie bez zastrzeżeń nawet ma 5 nowych wybijających się kwiatków.
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kwiatki po prost przekwitły.Nie ma się czym martwić. Te zielone kuleczki to prawdopodobnie torebeczki z nasionkami powstałe w wyniku samoczynnego zapylenia.
jagoda606
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 sty 2011, o 15:16

Post »

Witam, od pewnego czasu mam cyklamena i wszystko było z nim w porządku. Od jakiegos czasu wypuszcza wiele pąków kwiatów ale za parę dni pączek przy główce zaczyna jakby usychac i np. na 5 pączków kwitnie jeden a reszta ma od dołu grubą łodyżkę a przy główce pączka zwiędniętą. Dodam , ze zawsze dbam by miał wilgotne podłoże /nalewam troszkę na podstawkę.
Czy to objawy choroby, pomóżcie.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

jagoda606 prawdopodobnie przelałaś, podlewaj ok 1xtydzień, można też wtedy podać odrobinę nawozu płynnego
.....
jeszcze coś - może też być bardzo przerośnięta bryła korzeniowa, pozawijane dookoła doniczki korzenie...jak się odważysz to delikatnie wyjmij z doniczki i zobacz
Awatar użytkownika
icedfan
50p
50p
Od: 11 lis 2010, o 21:19

Re: Fiołek alpejski

Post »

co ile podlewamy fiołki ALPEJSKIE ? :D
justy7
100p
100p
Od: 19 gru 2010, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fiołki perskie często mylnie nazywane błędnie alpejskimi to rzeczywiście niełatwe roślinki. Sama próbuję walczyć z kolejnym. Codziennie mierzę temperaturę w jego pomieszczeniu.Ma być do 15 stopni. Lubią rosnąć same. Należy obrywać przekwitnięte kwiaty i zwiędnięte liście u podstawy.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

justy7 pisze: Należy obrywać przekwitnięte kwiaty i zwiędnięte liście u podstawy.
Właściwie nie obrywać a wykręcać u podstawy,bo pozostawione końce gniją.
Pozdrawiam - BabajAGA
justy7
100p
100p
Od: 19 gru 2010, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak tak użyłam skrótu myślowego. Ukręcać by nic nie zostało bo zgnije. Nie dopuszczać też do zawiązania się nasion. Po przekwitnięciu dać kwiatkowi odpocząć w ciemnym chłodnym miejscu a jak zacznie wypuszczać nowe listki szybko go przesadzić.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

U mnie w pradawnych czasach fiołek zawiązał nasiona i udało mi się wyhodować z tych nasion fiołka.
Waleria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”