Szachownica cesarska(Fritillaria imperialis) Cz.2
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cesarska korona
czyli wynika z tego że coś nie grało naszym cesarkom.... co do wielkości cebul i ich znaczenia na kwitnienie to ja mam wielkie cebule od men211 i też nie kwitły...
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Moje zapowiadały się pięknie ale nici z kwitnienia Śnieg i mróz w maju zrobiły swoje
Paulina
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Częste są pytania, dlaczego cesarska korona nie kwitnie? Przyczyn może być kilka:
* zbyt lekka jałowa ziemia
* za słabe nawożenie
* kwaśna ziemia
* zagęszczenie roślin
* sadzenie w obrębie systemu korzeniowego drzew i krzewów
* duże wahania temperatury w glebie w pobliżu cebuli przy zbyt płytkim posadzeniu
* przechowywanie wykopanych cebul w zbyt wysokiej temperaturze
Szachownica cesarska lubi ziemię żyzną i przepuszczalną. W glebach bardziej zwięzłych konieczny jest drenaż (przynajmniej 10 cm warstwa gruboziarnistego piasku). Najlepiej prezentuje się posadzona na rabacie bylinowej lub w grupach na trawniku. Sadzić należy w sierpniu na głębokość co najmniej 20 cm.Jeżeli cebule są mniejsze to oczywiście sadzimy płyciej . Stanowisko słoneczne,lecz zauważyłem że bardzie tolerują aby w południe przebywały w półcieniu.
Co 2-3 lata po zagęszczeniu się roślin należy je wykopać po zaschnięciu pędu i liści i po rozdzieleniu cebul posadzić na nowe miejsce.Przypada to na okres koniec czerwca , początek lipca
Ja osobiście wykopuję i przesadzam każdego roku.
Sadząc cebule do ubogiej ziemi należy ją dobrze i głęboko nawieźć kompostem lub rozłożonym obornikiem pamiętając, aby cebul nie sadzić wprost w obornik. Można też nawozić pogłównie mineralnymi mieszankami wieloskładnikowymi we wczesnym okresie wegetacji, Temperatura przechowywania cebul nie powinna być wyższa niż 20°C. Na terenach występowania kwaśnych gleb stosować dolomit
Oraz najważniejsze
Wysokie wody gruntowe ,woda zalegająca w miejscu sadzenie, eliminuje te miejsca pod uprawę szachownic.Należy także zwrócic bardzo ważną uwagę czy po wykopaniu dołka pod szachownice woda z opadów atmosferycznych będzie mogła odpłynąc czy będzie zalegała w dołku .
Czyli drenaż ,drenaż i jeszcze raz drenaż. Szachownice są bardzo kapryśne i mimo tego że moje doświadczenia z nimi to przeszło 20 lat to do końca ich jeszcze nie zrozumiałem i nie za każdym razem każda posadzona cebula odwdzięcza się pięknym kwiatostanem.
Bardzo ważną sprawą jest przeglądnięcie czy cebula nie posiada oznak zagniwania .
Nawet bardzo niewielkie ognisko zgnilizny może unicestwic całą cebulę.
* zbyt lekka jałowa ziemia
* za słabe nawożenie
* kwaśna ziemia
* zagęszczenie roślin
* sadzenie w obrębie systemu korzeniowego drzew i krzewów
* duże wahania temperatury w glebie w pobliżu cebuli przy zbyt płytkim posadzeniu
* przechowywanie wykopanych cebul w zbyt wysokiej temperaturze
Szachownica cesarska lubi ziemię żyzną i przepuszczalną. W glebach bardziej zwięzłych konieczny jest drenaż (przynajmniej 10 cm warstwa gruboziarnistego piasku). Najlepiej prezentuje się posadzona na rabacie bylinowej lub w grupach na trawniku. Sadzić należy w sierpniu na głębokość co najmniej 20 cm.Jeżeli cebule są mniejsze to oczywiście sadzimy płyciej . Stanowisko słoneczne,lecz zauważyłem że bardzie tolerują aby w południe przebywały w półcieniu.
Co 2-3 lata po zagęszczeniu się roślin należy je wykopać po zaschnięciu pędu i liści i po rozdzieleniu cebul posadzić na nowe miejsce.Przypada to na okres koniec czerwca , początek lipca
Ja osobiście wykopuję i przesadzam każdego roku.
Sadząc cebule do ubogiej ziemi należy ją dobrze i głęboko nawieźć kompostem lub rozłożonym obornikiem pamiętając, aby cebul nie sadzić wprost w obornik. Można też nawozić pogłównie mineralnymi mieszankami wieloskładnikowymi we wczesnym okresie wegetacji, Temperatura przechowywania cebul nie powinna być wyższa niż 20°C. Na terenach występowania kwaśnych gleb stosować dolomit
Oraz najważniejsze
Wysokie wody gruntowe ,woda zalegająca w miejscu sadzenie, eliminuje te miejsca pod uprawę szachownic.Należy także zwrócic bardzo ważną uwagę czy po wykopaniu dołka pod szachownice woda z opadów atmosferycznych będzie mogła odpłynąc czy będzie zalegała w dołku .
Czyli drenaż ,drenaż i jeszcze raz drenaż. Szachownice są bardzo kapryśne i mimo tego że moje doświadczenia z nimi to przeszło 20 lat to do końca ich jeszcze nie zrozumiałem i nie za każdym razem każda posadzona cebula odwdzięcza się pięknym kwiatostanem.
Bardzo ważną sprawą jest przeglądnięcie czy cebula nie posiada oznak zagniwania .
Nawet bardzo niewielkie ognisko zgnilizny może unicestwic całą cebulę.
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź, chyba je sobie odpuszczę, gleba gliniasta i wilgotna ...
I obsługa pracochłonna...
I obsługa pracochłonna...
- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Witam ja już posadziłam moje cesarskie korony na nowym miejscu zobaczymy co z nich urośnie teraz posadziłam w kole aby nie za gęsto wyszły zobaczymy
Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Ten rok fatalny dla cebul cesarskiej korony ,bo za mokro. Pozostaje mieć nadzieję,że w przyszłym roku będzie lepiej.Jeśli oczywiście nie zgniją.Pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Hej, czytając to, co było w tym wątku zwróciłem uwagę, że Wam 'Cesarskie korony' też zdychały jak mnie. Kupiłem i wsadziłem 3 lata temu 3 cebule, wyrosły dwie, z tym, że zakwitła tylko jedna. Do tego żona jedną ścięła po zakwitnięciu więc rozumiem, że ta cebula mogła zdechnąć. Ta druga powinna żyć, ale nie odbiła. Takie pytanie: czy jakbym jeszcze raz kupił cebulę, to powinienem zdrenować miejsce wsadzenia jakimś gruzem, keramzytem itp.?
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
Keramzytem może nie konieczne ale jakieś drobne kamyczki albo gruby żwir na dno dołka pod cebulą korony cesarskiej jest mile widziany
- madzisia777
- 100p
- Od: 26 sty 2009, o 12:40
Hejka
Moje korony już w ziemi.
Udało mi się nabyć te cudeńka aż 3 piękne sztuki
Ciekawe czy na wiosnę będę oczy cieszyć kwiatami.
....a tak na marginesie.....ale cuchną te cebule , oj jak kwiaty smierdzą tak samo to
Oczy cieszyć i nosa wykręcać
Moje korony już w ziemi.
Udało mi się nabyć te cudeńka aż 3 piękne sztuki
Ciekawe czy na wiosnę będę oczy cieszyć kwiatami.
....a tak na marginesie.....ale cuchną te cebule , oj jak kwiaty smierdzą tak samo to
Oczy cieszyć i nosa wykręcać
Pozdrawiam Magda
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
No niestety kwiaty też nie nasycą nas swoim przyjemnym zapachem.
Ale dzięki posadzeniu Cesarskiej korony w ogrodzie nie będziemy musieli męczyć się z gryzoniami. Zapach cebul cesarskiej korony odstrasza krety i inne niechciane gryzonie ziemne ;).
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Ale dzięki posadzeniu Cesarskiej korony w ogrodzie nie będziemy musieli męczyć się z gryzoniami. Zapach cebul cesarskiej korony odstrasza krety i inne niechciane gryzonie ziemne ;).
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
"LeroyMerlin" - Nie chciałbym Cię martwić , ale to tylko pobożne życzenia....
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Oj pobożne, pobożne. Sprawdzone i lipa. Kret zadomowiony ,widocznie ryje w maseczce.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
-
- 200p
- Od: 17 paź 2011, o 20:14
U mnie niestety to samo, albo kret 'pracuje' w maseczce albo ma wieczny katar i żadne zapachy mu niestraszne.
Pozdrawiam Paulina