Kocimiętka

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 09:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kocimiętka

Post »

Przed wysianiem należy moczyć nasiona 2 godziny w wodzie,osuszyć i dopiero wysiać.Szkoda że dopiero dzisiaj się o tym dowiedziałam,tydzień po wysianiu.Jak do tygodnia nie wykiełkuje to spróbuje jeszcze raz. ;:223
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Kocur pokonuje zasieki :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

Moje siewki wysiane 1 kwietnia, mam nadzieję że będzie ich więcej Obrazek
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

Rosną i to nieźle,jest ich sporo teraz muszę uważać żeby ich nie zmarnować.Czy kocimiętce trzeba uszczknąć żeby się rozkrzewiła?
Obrazek
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
Martika68
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 09:14

Post »

Fajnie wyglądają te Twoje sieweczki :)
Ja natomiast poszłam na skróty i zamówiłam sadzonki.Już rosną sobie w doniczkach na balkonie :tan
Martika
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

Przede mną jeszcze daleka droga.W tym roku raczej komarów nie odstraszą :wink: Kiedy je pikować?
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Martika68 :) ;:7 mam nadzieję, że już ładnie powstawały i jak słoneczko wyjdzie zaczną bardziej szaleć :)

basiabar : możesz już pikować, jeśli masz cierpliwość :) najlepiej, żeby nie zmarnować rozsady pikuj w wielodoniczki, tzn uważaj na podlewanie siewek, lekkim strumieniem, żeby się nie przykleiły do podłoża bo wtedy zaczną gnić. Jak już wyjdą pierwsze listki własciwe możesz skrapiać, czy spryskiwać, możesz spokojnie podhartować i dać na polko rozsadę, nawet lepiej jej zrobi na świeżym powietrzu, tylko uważaj podhartuj i nie od razu na pełne słońce. Potem zaczną rosnąć jak szalone :) Aha ja nie uszczykiwałam, one same tworzą boczne gałązki. Dopiero po kwitnieniu przycinam, wtedy ponawiają kwitnienie. Czekamy na fotorelację z siewek :)
Awatar użytkownika
Martika68
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 09:14

Post »

sylwana85,zgadza się,kocimiętki czują się bardzo dobrze,podniosły listeczki i czekają na ;:3
Moja kotka,dla której je posadziłam nie wykazuje najmniejszego zainteresowania :? ,ale może przynajmniej będą odstraszać krwiopijców (czyt. komary) :wink:
Martika
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

Musiałabyś mieć pole kocimiętek, mięty i jeszcze lawendę :) komary to paskudne gady, wszędzie znajdą wolne korytarzyki powietrzne :D a poczekaj aż zakwitną, zobaczysz czy na kotka działa, jak podziała to z kocimiętek zostanie udeptany na szczępy dywanik :) Moja Jadzia na razie omija kocimiętki, bo woli latać za motylkami i ptaszkami :D
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To ja już wiem, dlaczego moje psiury wyganiają sąsiedzkie koty z ogrodu! One bronią kocimiętki! ;:136
Bea
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

basiabar : możesz już pikować, jeśli masz cierpliwość :) najlepiej, żeby nie zmarnować rozsady pikuj w wielodoniczki, tzn uważaj na podlewanie siewek, lekkim strumieniem, żeby się nie przykleiły do podłoża bo wtedy zaczną gnić. Jak już wyjdą pierwsze listki własciwe możesz skrapiać, czy spryskiwać, możesz spokojnie podhartować i dać na polko rozsadę, nawet lepiej jej zrobi na świeżym powietrzu, tylko uważaj podhartuj i nie od razu na pełne słońce. Potem zaczną rosnąć jak szalone :) Aha ja nie uszczykiwałam, one same tworzą boczne gałązki. Dopiero po kwitnieniu przycinam, wtedy ponawiają kwitnienie. Czekamy na fotorelację z siewek :)[/quote]

Dziękuje za instrukcje.Poczekam z pikowaniem do weekendu, strach brać do rąk takie malutkie,może wytrzymają kilka dni :wink: i zaczne hartować.Wysiewałam do ziemi uniwersalnej z domieszką piasku.Czy do takiej pikować?Może lepiej do torfu?Ciężko dostać ładną ziemię,ostatnia wysychała bardzo szybko i wyglądała jak jakieś paprochy.Polecicie jakąś?Moja ostatnia to Zielona Oaza.
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

Basiabar, torf będzie szybko wysychał, lepiej do odkwaszonego, bo kwaśny nie wiem czy kocimiętka lubi, a jak masz tą ziemię co szybko wysycha to jest ok, bardziej torfowata, dobrze, że piasku dodałaś :) będzie bardziej trzymał wilgoć. Nie bój się kocimiętka sobie poradzi :) Powiem tak nawet super znane firmy mają różne ziemie - niby ta sama nazwa, ale z różnych dostaw, różnie produkowana :) także lepiej mieszaj :) podhartuj i daj na polko :) ma być ciepło to zacznie rosnąć, tylko jak mrozy to weź do domu, bop rozsada jest słabsza niż dorosłe sadzonki, i powiem tak po sobie im mniej wtrącam się w życie roślinek to lepiej rosną :D
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

I powiem tak po sobie: im mniej wtrącam się w życie roślinek to lepiej rosną :D[/quote]

Masz całkowita rację ,ja jak za dużo się kręciłam kolo nich to mi siewki popadały.
Dziękuje bardzo,z rad na pewno skorzystam, ;:180
Pozdrawiam,Basia
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”