Sezon 2009- czyli co i jak u nas kwitnie

Powojniki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Jurk,dziękuję to może być to. Wkleję zdjęcia jak calkowicie rozkwitnie :)
O zdjęciach Romantiki pamietam :wink:
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jurek pisze:Hanka55 - masz może jakąś starą fotkę, na której jest jackmanii superba już wybarwiony?
Niestety Jurku, to tegoroczny nabytek i jego pierwszy kwiat.
Może później zacznie wpadać w fiolety ( jak w opisie) ?
Na razie kolor określiłabym, jako mocną fuksję.
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Moje aktualne kwitnienia :D

'Mrs N. Thompson' i 'Nelly Moser'
Obrazek Obrazek

'Piilu' i 'Multi Blue' (trochę do siebie mało podobny)
Obrazek Obrazek

'Ville de Lyon' (na razie kwitnie hen, wysoko dla sąsiada za murem :))
Obrazek Obrazek

'First Lady' i 'Rhapsody'
Obrazek Obrazek
'Gravetye Beauty' i 'Generał Sikorski'
Obrazek Obrazek

'Burma Star' i 'Minister'
Obrazek Obrazek
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agatko - a moge mieć pytanie offtopic? Widze na zdjeciu, że Twój superoryginalny Coś :-) sąsiaduje z brzozą - czy on rośnie w gruncie, czy w skrzynce? Pytam, bo szukam pnącego towarzystwa dla brzozy, ale boje się, że ona powojnika zamorzy...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Z minionego roku
-Clematis X Jackmani
-Clematis X Alionuschka
Obrazek Obrazek

C."Ernest Markham"
Obrazek Obrazek
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Kochani miłośnicy klematisów. Szukam klematisa rosnącego wysoko tj ok 3-4 m ze wskazaniem na 4 m. Chodzi mi o to, aby wspiął się na dośc wysoką pergolę. Przejrzałam encyklopedię klematisów na stronach pana Marczyńskiego i wynotowałam sobie wszystkie 3-4 metrowe z grup późnokwitnące i Viticella. A może znacie z własnego doświdczenia jakieś silnie rosnące powojniki i kwitnące późno. Ma dzielic pergolę z różą Weilchenblau, która raczej nie dorośnie do 3 metrów a kwitnie tylko raz w czerwcu i dlatego zależy mi aby klemiats kwitł później. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Jeśli miałby kwitnąć na ciemno, to poleciłabym 'Jackmanii' lub 'Polish Spirit'. A jeśli na jasno, to 'Emilię Plater'. Wysoko, długo i bardzo obficie kwitnące, zdrowe. Miodzio po prostu :D.
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
shami
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 maja 2007, o 08:45

Post »

Mocno rośnie i wysoko kwitnie też "błękitny anioł". Przycięty u mnie na początku kwietnia na wysokość +/- pasa już teraz pędy ma długości ponad 2,5m. Powoli zaczyna obsypywać się pąkami więc pewnie jak zwykle przystopuje trochę ze wzrostem. Ale nim skończy kwitnąć spokojnie 3,5 - 4m. osiągnie. Kolor jasny błękit. Z reguły kwitnie mi jednym kopem od czerwca aż do połowy września :)

Szczerze polecam. Jedna z moich ulubionych odmian :)

Ewentualnie jeszcze "ville de lion". Rośnie szybko, kwitnie przepięknie od wiosny aż do jesieni ale.... w lekkim półcieniu. U mnie w słońcu traci cały swój urok, a podejrzewam że skoro szukasz towarzystwa dla róży to raczej masz zamiar zaserwować mu słoneczko ;-)
Pozdrawiam,
Aleksandra
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

XerXesa nie mogłam sfotografowac bo deszcz i wiatr zrobiły swoje. Udało się za to sfotografować odmianę Teksa na razie nie powalił mnie na kolana, moze jak będzie więcej kwiatów albo w innej kompozycji.
Obrazek Obrazek
A to prezentowany już Lemon Bells i ta mnie urzekła. Obrazek
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

cattleya pisze: Udało się za to sfotografować odmianę Teksa na razie nie powalił mnie na kolana, moze jak będzie więcej kwiatów albo w innej kompozycji.
Widziałem kwitnącą odmiane Teksa w ogrodniczym. Na mnie równiez kolor kwiatów nie zrobił wrażenia, barwy jakieś takie wyprane.

A to aksamitna Julka, kolor kwiatów ewoluuje od bordowego ( młode kwiaty) do fioletowego ( starsze):

Obrazek
Awatar użytkownika
jadzia123
200p
200p
Od: 27 sie 2008, o 12:16

Post »

Przepiękne te Wasze powojniki. Bardzo chciałabym zidentyfikować mojego , bo mam problem jak go przycinać: Obrazek

gdy go kupowałam nie miałam pojęcia, że różnie się je pielęgnuje :oops:
Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Awatar użytkownika
Akhia
50p
50p
Od: 20 mar 2008, o 13:12

Post »

Jurek pisze:A to aksamitna Julka, kolor kwiatów ewoluuje od bordowego ( młode kwiaty) do fioletowego ( starsze):

Obrazek
Jurku, czy to przypadkiem nie jest odmiana Warszawska Nike (lub jakaś podobna) a nie Julka? Moja Nike ma takie właśnie kwiaty a Julka chyba jest dwukolorowa (ale głowy nie dam).
Swoją droga to piękne zdjęcie i piękny kolor kwiatów :)
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Jadziu, a nie byłbyż to nasz Fryderyk Chopin? U mnie co prawda jeszcze w pączkach, ale zobacz na to zdjecie dla porównania, jest dość duże i wyraźne:

http://esveld.nl/htmldiaen/c/clfcho.htm
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”