Ziemiórki - jak zwalczyć
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ziemiórki
Żółte lepy są bardzo dobre, na pewno ograniczą populację ziemiórek ale samymi lepami zupełnie ich się nie pozbędziesz.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Dziś rozrobiłem 10 ml Substrala na 100ml wody i spryskałem warstwę wierzchnią ziemi i obrzeża doniczek w awokado, w 2-ch mandarynkach i mango.
Odczekałem chwile i rozrobiłem 30 ml Substrala na 300 ml wody i podlałem takim roztworem 2-ie mandarynki i mango ( maja około litra ziemi w doniczce każda)
Co do Awokado to w doniczce mam jakieś 20 litrów ziemi, ale i z tym sobie poradzę. Zastosuje chyba 100ml Substrala na 1 litr wody.
Nie spodziewam się SUPER efektów, ale jestem ciekaw czy ziemiórek będzie mniej.
Oczywiście cały czas żółte lepy są na posterunku
Odczekałem chwile i rozrobiłem 30 ml Substrala na 300 ml wody i podlałem takim roztworem 2-ie mandarynki i mango ( maja około litra ziemi w doniczce każda)
Co do Awokado to w doniczce mam jakieś 20 litrów ziemi, ale i z tym sobie poradzę. Zastosuje chyba 100ml Substrala na 1 litr wody.
Nie spodziewam się SUPER efektów, ale jestem ciekaw czy ziemiórek będzie mniej.
Oczywiście cały czas żółte lepy są na posterunku
Pamiętajcie, że w Stalowej Woli ogromna Huta z żelaza stoi.
- diune
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 gru 2016, o 10:22
- Kontakt:
Ja nie wytępiłam u siebie ziemiórek, ale próbowałam różnymi sposobami wyczytanymi w sieci.
Niestety nagłe zaprzestanie podlewania rośliny skutkuje właśnie tym, że larwy ziemiórek przenoszą się do najbardziej wilgotnego miejsca - czyli zaczynają się wgryzać w korzenie...
Jeśli ktoś nie ma żółtej miseczki, może rozpuścić kurkumę w wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń i cukru. Ja też podlewałam rośliny roztworem wody utlenionej, która jest szkodliwa dla larw, ale dla roślin neutralna. Od razu mówię że nie do końca udało mi się wytępić ziemiórki, ale z pewnością było ich mniej.
Niestety nagłe zaprzestanie podlewania rośliny skutkuje właśnie tym, że larwy ziemiórek przenoszą się do najbardziej wilgotnego miejsca - czyli zaczynają się wgryzać w korzenie...
Jeśli ktoś nie ma żółtej miseczki, może rozpuścić kurkumę w wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń i cukru. Ja też podlewałam rośliny roztworem wody utlenionej, która jest szkodliwa dla larw, ale dla roślin neutralna. Od razu mówię że nie do końca udało mi się wytępić ziemiórki, ale z pewnością było ich mniej.
Poznam Regulamin Forum
Diune, ja wierzę, że uda się wyplenić ziemiórki.
Dziś podlałem awokado roztworem 0.7 litra wody i 60ml Substralu.
Na efekty pewnie trzeba bedzie poczekać.
Czy ktoś podpowie po ilu dniach powtórzyć podlanie roztworem Substralu?
Dziś podlałem awokado roztworem 0.7 litra wody i 60ml Substralu.
Na efekty pewnie trzeba bedzie poczekać.
Czy ktoś podpowie po ilu dniach powtórzyć podlanie roztworem Substralu?
Ja u siebie wytępiłam ziemiórki rozstawiając rosiczki,dla nich jest to bardzo dobry pokarm.Nawet mączliki wyłapują
Witam
Minął ''tydzień'' od zastosowania terapii, którą opisałem powyżej (środek chemiczny+ stężenia); Ziemiórki umarły. Nie widać ich larw w ziemi i nie widać, aby latały.
Jutro planuje spryskać górną warstwę ziemi oraz boczne ścianki doniczki Substralem (stężenie chyba takie jak na etykiecie).
PS
1. Żółte lepy cały czas stosuje
2. Zastanawiam się również nad zakupem Rosiczki
Minął ''tydzień'' od zastosowania terapii, którą opisałem powyżej (środek chemiczny+ stężenia); Ziemiórki umarły. Nie widać ich larw w ziemi i nie widać, aby latały.
Jutro planuje spryskać górną warstwę ziemi oraz boczne ścianki doniczki Substralem (stężenie chyba takie jak na etykiecie).
PS
1. Żółte lepy cały czas stosuje
2. Zastanawiam się również nad zakupem Rosiczki
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Kokile, one mają cykl rozwojowy ok 3 tyg. Nowe osobniki jeszcze się nie pojawiły... Niestety nie jest łatwo je wytępić. Czy Ci się udało będzie można stwierdzić dopiero po nieco dłuższym okresie.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Agneska,
Czyli wojna trwa ;)
Czyli wojna trwa ;)
U mnie ziemiórki" zamieszkały " w fiołkach
"Gdzieś" wyczytałam,że naturalnie można je wykurzyć mocną herbatą rumiankową.
Trochę czasu minęło i ziemiórek brak
"Gdzieś" wyczytałam,że naturalnie można je wykurzyć mocną herbatą rumiankową.
Trochę czasu minęło i ziemiórek brak
Jaki jest przepis na tą ''herbatkę rumiankową'', która podlewa się rośliny?
Przepis jest bardzo prosty.
Wystarczy zaparzyć trzy torebki herbaty ekspresowej z rumianku,przykryć kubeczek aby dobrze dobrze nasiąkła warem.
Po ostudzeniu chłodnym podlewałam ale z wierzchu ale tak bez przesady,powtórka jak podłoże przeschło.
Nie polecam stosować non stop. musi być przerwa.
U mnie zdało egzamin, powodzenia
Dobrze zdaje też egzamin Substrala Polysect oo5 długo działający,sama też stosowałam
Wystarczy zaparzyć trzy torebki herbaty ekspresowej z rumianku,przykryć kubeczek aby dobrze dobrze nasiąkła warem.
Po ostudzeniu chłodnym podlewałam ale z wierzchu ale tak bez przesady,powtórka jak podłoże przeschło.
Nie polecam stosować non stop. musi być przerwa.
U mnie zdało egzamin, powodzenia
Dobrze zdaje też egzamin Substrala Polysect oo5 długo działający,sama też stosowałam
Dziękuję za przepis na ''Rumiankową herbatę''.
Jako iż planuję wytępić całkowicie ziemiórki z mojej hodowli - wczoraj 25ml Substral Polysect 005 SL w 0.5 litra wody i podlałem Awokado i 2-ie Mandarynki.
Obserwacje: Odkąd zastosowałem Substral nie obserwuję latających Ziemiórek, na warstwie wierzchniej również brak widocznych larw.
Planuję za 2 tygodnie ponownie zastosować Substral Polysect 005 SL w mocniejszej dawce.
Jako iż planuję wytępić całkowicie ziemiórki z mojej hodowli - wczoraj 25ml Substral Polysect 005 SL w 0.5 litra wody i podlałem Awokado i 2-ie Mandarynki.
Obserwacje: Odkąd zastosowałem Substral nie obserwuję latających Ziemiórek, na warstwie wierzchniej również brak widocznych larw.
Planuję za 2 tygodnie ponownie zastosować Substral Polysect 005 SL w mocniejszej dawce.
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja ciocia skutecznie pozbywa się ziemiórek używa:
- do roślin zielonych (nigdy do kwitnących) salmiak
- Provado insekt-pin - chyba niedostępny w Polsce? Podobno nieziemsko skuteczny na to dziadostwo. Chyba, że odpowiednikiem naszym jest Provado pałeczki owadobójcze nawozowe...
Ja cały czas ograniczam populację żółtymi tabliczkami, ale po przesadzaniu wiosennym pewnie znowu będzie inwazja
- do roślin zielonych (nigdy do kwitnących) salmiak
- Provado insekt-pin - chyba niedostępny w Polsce? Podobno nieziemsko skuteczny na to dziadostwo. Chyba, że odpowiednikiem naszym jest Provado pałeczki owadobójcze nawozowe...
Ja cały czas ograniczam populację żółtymi tabliczkami, ale po przesadzaniu wiosennym pewnie znowu będzie inwazja
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma