Jak już miałeś płot betonowy to z niego można było zrobić większy kompostownik. A tak trochę drewno gryzie się z betonem. Też mogło być dwukomorowe, na połowę wysokości.piotrek1111 pisze:Ja z braku innego zajęcia wykonałem 2 kompostowniki najpierw wszystko wrzucam do większego a później jak troszke przegnije wypełniam mniejszy przy okazji wszystko się ładnie przemiesza. [url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/846 ... 099b0.html][img]
Kompostownik z recyklingu.Fotorelacja Ave.
Re: Kompostownik z recyklingu
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Czy ktos zyczliwy moglby napisac jak wybieracie ten kompost?Te dostepne w sprzedazy sa tak zbudowane ze od gory sie wklada a na dole jest cos w rodzaju szuflady ,Przeczytalam caly watek i nie znalazlam odpowiedzi.Dla mnie to bardzo wazne,mozna sysstematycznie podbierac kompost a nie czekac rok .
Dzięki za odpowiedz kasiaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A myślisz, że kompost powstaje w takim tempie, że od góry wrzucasz, a od dołu od razu wybierasz?
Zielonym do góry!!!
nie można. Nie w takim tradycyjnym.cate72 pisze:Dla mnie to bardzo wazne,mozna sysstematycznie podbierac kompost a nie czekac rok .
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W takim plastikowym kompostowniku kompost dojrzewa trochę szybciej, ale pod warunkiem, że spełnione sa zalecenia co do składu materiału wrzucanego do takiego kompostownika - selekcja materiału, nie wrzucanie części bardzo mokrych, prawidłowe proporcje materiału zawierajacego węgiel, azot, wodę, tlen oraz co do struktury materiału... to mozna miec nadzieję na kompost juz po kilku miesiącach.
Poczytaj o tym np tu... http://permakultura.net/2010/01/14/idea ... korzystac/
Poczytaj o tym np tu... http://permakultura.net/2010/01/14/idea ... korzystac/
wlasnie tak myslalam.W tej chwili mam kompost ktory od kilku lat byl odkladany w miejsce na ziemi.Chce to uporzadkowac,dokopalam sie do dna i mam gore czarnoziemu.Chce go teraz wykorzystac w ogrodzie.Przy okazji moge zrobic porzadek.Wiem ze kompost nie robic sie w 1 rok.Myslam skonstruwac jeden kompostownik z 4 palet a drudi postawic plastikowy.Ten drewniany uzywac jako pre kompostnik,a pozniej gdy bedzie troche przerobione przerzucas do plastikowego.W ten sposob moze bedzie szybciej .Co myslicie?
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
jeśli zależy na szybszym kompostowaniu to:
- wrzucane elementy rozdrobnione
- odpowiednio napowietrzać (np. przerzucić przynajmniej raz w roku, świetnie obrotowe się tu sprawdzają)
- mieszać z kompostem (znacznie przyśpiesza)
- wrzucane elementy rozdrobnione
- odpowiednio napowietrzać (np. przerzucić przynajmniej raz w roku, świetnie obrotowe się tu sprawdzają)
- mieszać z kompostem (znacznie przyśpiesza)
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Porady Hosty pozwolą ci mieć kompost o wiele szybciej, niż z plastykowego kompostownika - naprawdę łatwiej przerzucić kompot z normalnego dwukomorowego niż z tego plastykowego.Jeśli przeczytasz wątek o permakulturze w tym dziale, znajdziesz "przepis na kompost w 18 dni". Niekoniecznie się w 18 dni uda, ale sporo dobrych rad tam jest.
Zielonym do góry!!!
- Galicjanka
- 100p
- Od: 16 wrz 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich! dzięki Ave za instruktaż . W tamtym roku wydrukowałam mężowi wszystkie obrazki i popatrz- zrozumiał, a na dowód mam piękny kompostownik. Zapuszczony przerobionym olejem w pięknym ciemno brązowym kolorze. Teraz tylko pokaż na obrazkach jak przerzucać (bo nie mogę się doprosić)
Pozdrawiam Gosia
- Ave
To super Gosiu , i pogratuluj M. a co do przerzucania... to ja swojemu powiedziałam, ze potrzebuję kompostu... z samego dołu i to ze środka pryzmy... więc zeby sie do tego dostać... musiał pryzme przerzucić do drugiej części... no i sprawę przerzucania kompostu miałam załatwioną...
- Ave
Agnieszko, ja desek nie lakierowałam, zabezpieczyłam palety preparatem ochronnym do drewna, ale bez lakieru. Wiadomo, ze tam gdzie deski stykają się z kompostem będą po jakimś czasie narażone na niszczenie, dużo zależy też od rodzaju drewna z jakiego jest zrobiony kompostownik. Palety są z marnej jakości drewna, więc szybciej będą niszczały, ale są stosunkowo tanie, więc wymiana nie jest kosztowna. Kompostownik z dobrej jakości drewna posłuży na pewno dłużej.
Mój kompostownik daje radę, nic w nim nie wymieniałam, choć deski na samym dole, od wewnatrz, wymagają "wsparcia" na zewnatrz są ok.
Mój kompostownik daje radę, nic w nim nie wymieniałam, choć deski na samym dole, od wewnatrz, wymagają "wsparcia" na zewnatrz są ok.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Ja wysmarowałam po kilka razy z każdej strony i na każdym łączeniu Pokostem... póki co pierwszy kompostownik ma już ponad 2 lata i trzyma się rewelacyjnie.