Kaśkowe storczyki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Katehoney
100p
100p
Od: 20 maja 2009, o 17:43

Post »

Właśnie zabieram się do przesadzenia tego malucha. Pewnie straci kwiatki, ale po tym jak zobaczyłam tego listka wśród korzeni, muszę sprawdzić co tam się dzieje. Trudno, wolę stracić teraz kilka kwiatków niż całą roślinkę :)
Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu czasami lepiej stracić kwiatki niż całą roślinkę. Powodzenia w przesadzaniu. :D
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Katehoney
100p
100p

Post »

No i po operacji. Maluch był tak głęboko wciśnięty w podłoże, że najniższy listek był w połowie wysokości doniczki :shock: Kilka korzeni pod najmniejszym dotykiem wylało. Reszta korzeni wygląda zupełnie nieźle jak na stan rośliny. Dlatego zastanawiam się co mu zaszkodziło? Czemu ma takie wiotkie liście? No i oczywiście co spowodowało skręcenie największego liścia prawie w trąbkę?
Pomóżcie, bo naprawdę nie wiem co jeszcze mogę zrobić dla tego biedaka ;:110
Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, po przesadzeniu nie powinnaś go podlewać ok. tygodnia, bo nadłamane korzonki mogą zgnić. Gdy odczekasz tydzień włóż go do wody bez nawozu, ale na dość długo (ja mojego przesuszonego zostawiłam w wodzie przez noc- polepszyło mu się). W tym czasie spryskuj go, może zrób okłady na listki z namoczonych wacików, ew. chusteczek hig. No, i uważaj, by nie zalać stożka wzrostu.
Nie wiem co z tym zwiniętym listkiem, obejrzyj dokładnie, a gdy nie zauważysz żadnych szkodników, po prostu zostaw jak jest. Możliwe, że ten typ tak ma. U mnie również jest pewien delikwent ze zwiniętym i wygiętym listkiem, zupełnie zdrowym :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Kasiu, może Cię pocieszę, że jeden mój falek ma prawie wszystkie listki takie pokręcone a na pewno nic mu nie jest, więc chyba ten typ tak ma i już! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Katehoney
100p
100p

Post »

Agita pisze:Witaj Kasiu, może Cię pocieszę, że jeden mój falek ma prawie wszystkie listki takie pokręcone a na pewno nic mu nie jest, więc chyba ten typ tak ma i już! :)
Naprawdę? Mam nadzieję, że tak jest, bo ten skręcony liść zrobił się jakby sztywniejszy ;:1
Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No, serio :D Specjalnie dla Ciebie zrobiłam przed chwilą kilka zdjęć, proszę bardzo :) :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten najmłodszy liść wyrósł już u mnie- jest w ogóle śmieszny, bo raz opada, raz sztywnieje i podnosi się jak inne- i tak na przemian (bez skojarzeń proszę ;) ). Ale ponieważ to już drugi raz jakiś falek robi mi taki cyrk, nie niepokoję się tylko obserwuję z rozbawieniem- może te liście tak mają że lubią się giąć ;-D W tym pierwszym przypadku jak już liść skończył rosnąć, zesztywniał na dobre i jest już "normalny", ustawiony niemal pionowo.

A tu, być może się dopatrzysz- najniższy liść jest tak przeręcony, że jego spód jest na górze, dokładnie o 180 stopni. To wciąż ten sam phalaenopsis! :) Tak też mam w dwóch storczykach i jakoś im to nie przeszkadza:

Obrazek

A takiego w kropeczki też mam, kupiliśmy go dokładnie 8-ego marca za 5zł z oklapniętymi kwiatkami po kwitnieniu, taki dość marniutki był. Od razu przycięłam pęd i przesadziłam go, a on ruszył jak dziki, od tej pory wypuścił już 2 listki i całe mnóstwo korzonków w podłożu i górą. Strasznie jestem z niego dumna, więc pozwolisz, że też się pochwalę :wink:

Tak było:
Obrazek

Tak jest dziś :) :
Obrazek

Obrazek

Oby i Twój tak ładnie odbił! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Katehoney
100p
100p

Post »

Agnieszko Bardzo Ci dziękuję, pocieszyłaś mnie tymi zdjęciami ;:1 Może mój bidulek też jest z natury taki pokręcony ;:112
Fantastycznie rośnie ten piegusek ;:111 pokażę go mojemu, niech bierze z niego przykład ;:112
Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu widzę , że ty też masz sporo keików , u moich jest dużo korzonków ale jeszcze małe więc muszą poczekac na usamodzielnienie.
Reanimacja Phal. też Ci poszła sprawnie :P gratuluję .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Katehoney
100p
100p

Post »

bogumila pisze:Reanimacja Phal. też Ci poszła sprawnie :P gratuluję .
Czy tak do końca sprawnie to się jeszcze okaże :roll:
Pierwszy zdechlaczek nie zmienia się- ani nie jest lepiej ani gorzej. Coś mu tam niby pod listkiem wyłazi, ale nie wiem co, bo zatrzymało się na etapie maleńkiego zgrubienia.
Drugiego biedaczka-pieguska dopiero przesadziłam, ale mam wrażenie, że mu listki trochę zesztywniały. Poza tym, o dziwo, nie zgubił (tfu, tfu) kwiatków.
Czekam na efekty ;:201
A do tego lada chwila zakładam żłobek ;:86 ;:86 ;:86 Wszystko co potrzebne już mam, więc może jutro :tan
Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

No to musze oficjalnie pochwalić forumową koleżankę. Dziewczyna jak mało kto się popisała. Sama oprawiła graficznie i merytorycznie artykuł.

http://pl.storczyki.wikia.com/wiki/Phalaenopsis_lobbii

A będzie tego więcej i więcej.

Takich umiejętności lingwistycznych i programowania można tylko pozazdrościć.

Gratuluję i dziękuję w imieniu wszystkich, którym przydadzą się informacje zamieszczone przez Ciebie ciężką pracą!
Awatar użytkownika
Katehoney
100p
100p

Post »

Łukasz, nie przesadzaj, bez Twojej pomocy nic bym nie zrobiła, ale to bardzo miłe co napisałeś ;:173 Dlatego dziękuję i liczę na dalszą współpracę :D
Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu co nowego u twoich storczyków :?: . Moje keiki mają coraz dłuższe korzonki ale listków nie widac :x

Obrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”