Dziwaczek - Mirabilis jalapa cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ciekawa jestem , na działce rosną obok siebie biały i czerwony a pod blokiem czerwony i taki inny - sąsiadki mówią, że to kolor "biskupi" , czy się pokrzyżują i czy będą pstrokate kwiatki? Nasionek nie zbieram, spadają na ziemię, za to zbierają sąsiedzi, czasem po kryjomu a czasem otwarcie i to tylko z białego dziwaczka. Ale się rozczarują, gdy im zakwitną białe w czerwone paski !
-
- 100p
- Od: 22 sty 2007, o 10:16
Na pewno się pokrzyżują - dziwaczek oprócz groszku pachnącego to najczęściej używana roślina na poglądowych lekcjach z genetyki roślin. Najfajniej wyglądają takie, które mają kwiaty podzielone na pół - każda połówka w innym kolorze
A z moich doświadczeń wynika, że lepiej zbierać nasiona. Karpy mi zawsze wysychają, a jak nie wysychają, to i tak potem kiepsko rosną, a z nasionek mam co roku piękne dziwaczki. W tym roku już nie zbierałam nasion, same się wysiały. Stanowisko słoneczne, w żwirze (bo po prostu nie mogłam ich powybierać spomiędzy kamieni )
Nasionka są fajne, w środku mają taką jakby mączkę białą. Jak się ubierze naparstek, można z nich zrobić ciekawe korale (ja sama robiłam z dziećmi różańce na zadanie z religii )
A z moich doświadczeń wynika, że lepiej zbierać nasiona. Karpy mi zawsze wysychają, a jak nie wysychają, to i tak potem kiepsko rosną, a z nasionek mam co roku piękne dziwaczki. W tym roku już nie zbierałam nasion, same się wysiały. Stanowisko słoneczne, w żwirze (bo po prostu nie mogłam ich powybierać spomiędzy kamieni )
Nasionka są fajne, w środku mają taką jakby mączkę białą. Jak się ubierze naparstek, można z nich zrobić ciekawe korale (ja sama robiłam z dziećmi różańce na zadanie z religii )
- jollla500
- Od: 26 cze 2008, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agnieszko a wiesz że dziwaczek nie lubi przesadzania ? czyli jak się wysiały tam gdzie ich nie chcesz ,to chyba pójdą na marne.maakita wiesz czemu jeszcze nie masz nasionek? chyba dlatego że dziwaczki u Ciebie później zakwitły.Ja mam dziwaczki w 2 miejscach ,te które pierwsze zakwitły zebrałam jak do tej pory 25 nasionek,te co zakwitły później ,nasionek jeszcze nie ma .Oby tylko zdążyły dojrzeć nasionka.Pozdrawiam
- jollla500
- Od: 26 cze 2008, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nasionka można zbierać wtedy kiedy są dojrzałe czyli czarne,jeśli wcześniej kwitły to i nasionka są szybciej.Ja swoje zbierałam już miesiąc temu .Dziwaczki które miałam posadzone w cieniu , zakwitły później i nasionka teraz dojrzewają. Tak jak widzisz Lenko ,nasionka możesz zbierać od sierpnia do końca października .Chyba że przyjdzie wcześniej mróz .Pozdrawiam cieplutko