Ostróżka ogrodowa (Delphinium elatum)
Re: Ostróżka z nasion?
możesz siać, bo długo wschodzi
ja wysiałam 2 lutego i dopiero zaczyna coś być widać, a już chciałam wyrzucać
ja wysiałam 2 lutego i dopiero zaczyna coś być widać, a już chciałam wyrzucać
Pozdrawiam, Beata
Pleśń. Podłoże wygląda na zbyt mokre. Podlałabym Previcurem. Ostróżki wcześnie posiane kwitną tego samego roku.na mojej ostróżce wysianej trzy dni temu pojawiła się taka jakby pajęczynka, siałam w specjalnej ziemi substrala.
dodam ze tego dnia wysiałam sporo innych nasion, jednak tylko tutaj zaobserwowałam coś takiego,
czy ktoś mi podpowie co to
W tamtym roku dostałam białą ostróżkę - była piękna
Czy ostróżka ma szansę przetrwać w górach, na wysokości 800 metrów, zima tam trwa dość długo, śnieg zalega około miesiąca dłużej niż na nizinach, ziemia klasy V - pastwisko.
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
IwonaJ, paczuszka nasion kosztuje zwykle około 2 zł. Nikt Ci nie odpowie na pewno, tylko będzie gdybanie. Najlepiej sprawdź sama. Ewentualnie wybierz zaciszne miejsce, by halny jej nie wyrwał. Przy klasie V należałoby pomyśleć o zasileniu roślinki. Wybór masz ogromny, od nawozów sztucznych, odżywek do samodzielnie zrobionych gnojówek roślinnych.
Mam już posianą u siebie na działce w ubiegłym roku, nawet jesienią zakwitła. Zostały mi jeszcze nasionka i spróbuję wysiać obok letniego domku w górach, bezpośrednio przy domu, zasilanie stosuję z pokrzyw. Może poszukam jeszcze placków krowich na pobliskich pastwiskach to wzbogacę nieco lichą ziemię.
-
- 100p
- Od: 4 lip 2011, o 17:33
beatas22, co zrobiłaś ze swoimi nasionkami ostróżki (tymi z "pajęczynką")? U mnie też pojawiło się takie "coś",rozgrzebałam ziemię a tam nasionka w pleśni i pajęczynce Ziemia z Pasłęka,może coś z nią nie tak? Niektóre inne kwiatki też zaczynają ...
Pozdrawiam, Edyta
Pozdrawiam, Edyta
Edytko odstawiłam na bok i przestałam podlewać myśląc, że nic już z nią nie będzie. Jednak nie wyrzuciłam.
Zdziwiłam się nieźle jak po prawie dwóch tygodniach coś się jednak pojawiło. Wschodzi baaardzo powoli, bo niektóre siewki budzą się dopiero teraz po miesiącu. Odkąd pojawiła się ta pierwsza zraszam tylko powierzchownie i chyba jej to wystarczy bo wygląda dziś tak
Zdziwiłam się nieźle jak po prawie dwóch tygodniach coś się jednak pojawiło. Wschodzi baaardzo powoli, bo niektóre siewki budzą się dopiero teraz po miesiącu. Odkąd pojawiła się ta pierwsza zraszam tylko powierzchownie i chyba jej to wystarczy bo wygląda dziś tak
Pozdrawiam, Beata
-
- 100p
- Od: 4 lip 2011, o 17:33
A nasionka miałaś przysypane ziemią? Ja mam na ziemi i pojemnik przykryty folią...
Pozdrawiam, Edyta
Pozdrawiam, Edyta
też miałam nie przysypywane ziemią i również pierwsze kilka dni pod folią
Pozdrawiam, Beata
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kaniu, świetne masz te sieweczki. Muszę zaraz wysiać swoje nasionka. Chciałam od razu do gruntu, ale jednak zrobię tak jak ty
kania piękne siewki
ja na razie pikuje do większych doniczek, a pojedynczo dopiero jak w ciągu dnia będę mogła wystawić na balkon
ja na razie pikuje do większych doniczek, a pojedynczo dopiero jak w ciągu dnia będę mogła wystawić na balkon
Pozdrawiam, Beata