Krasnokwiat Katarzyny(Scadoxus multiflorus subsp. katherinae (dawniej Haemanthus katharinae)
- zenzi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 wrz 2022, o 14:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Krasnokwiat Katarzyny(Scadoxus multiflorus subsp. katherinae (dawniej Haemanthus katharinae)
Hej! Moja matula ma problem ze swoim krasnokwiatem. Dostała go od kogoś (cebulkę) w tamtym roku. Rosnął całkiem w porządku, aż jakieś półtora miesiąca temu zaczął gubić liście. Obecnie wszystkie liście już opadły. Co może mu dolegać? Z tego co widzę w opisach uprawy, nie jest to pora na gubienie liści. Za mokro? Za ciemno?
Matula dostała rozkaz wyciągnąć cebulę z doniczki by sprawdzić czy nie gnije przypadkiem. Ona nie, ale ziemia była zbyt mokra i część korzeni obumarła. Usunęła je więc i przesadziła do nowej ziemi, kładąc po tym doniczkę na oknie z wystawą wschodnią. Co więcej można zrobić?
Niestety w chwili obecnej nie mam możliwości podesłania zdjęcia.
Matula dostała rozkaz wyciągnąć cebulę z doniczki by sprawdzić czy nie gnije przypadkiem. Ona nie, ale ziemia była zbyt mokra i część korzeni obumarła. Usunęła je więc i przesadziła do nowej ziemi, kładąc po tym doniczkę na oknie z wystawą wschodnią. Co więcej można zrobić?
Niestety w chwili obecnej nie mam możliwości podesłania zdjęcia.
- sauromatum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Re: Krasnokwiat Katarzyny(Scadoxus multiflorus subsp. katherinae (dawniej Haemanthus katharinae)
A tak z ciekawości spytam - a roślina była zasuszona na zimę i wybudzona wiosną? Czy całą zimę była podlewana?
Ogólnie chyba nic więcej nie da się zrobić na ten moment - jeśli to rzeczywiście przelanie to dobrze, że została z tej mokrej ziemi wyciągnięta. Można doniczkę dać na jaśniejszy parapet niż wschodni jeśli jest dostępny. Moje krasnokwiaty uprawiam w pełnym południowym słońcu - i wtedy też ciężko je przelać A podsuszenia się nie boją więc lepiej podlać za mało niż za dużo
Ogólnie chyba nic więcej nie da się zrobić na ten moment - jeśli to rzeczywiście przelanie to dobrze, że została z tej mokrej ziemi wyciągnięta. Można doniczkę dać na jaśniejszy parapet niż wschodni jeśli jest dostępny. Moje krasnokwiaty uprawiam w pełnym południowym słońcu - i wtedy też ciężko je przelać A podsuszenia się nie boją więc lepiej podlać za mało niż za dużo
- zenzi
Tak, niestety przez całą zimę była regularnie podlewana. Czyli co, zimą należy ją zasuszać w ciemnym i chłodnym jak amarylisa czy po prostu ograniczyć znacznie podlewanie?
A teraz co robić, na słoneczko, podlewać rzadziej i czekać aż odbije?
A teraz co robić, na słoneczko, podlewać rzadziej i czekać aż odbije?
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Znaczy rozumiem, że mówimy o Scadoxus multiflorus ssp. multiflorus? On jest najbardziej popularny w sprzedaży. On powinien przejść okres zimowego spoczynku aby zakwitnąć (kwitnie przed lub w trakcie wypuszczania liści wiosną). I przez amarylisa rozumiesz zwartnicę Hippeastrum? Jeśli tak to odpowiedź jest tak
W tym momencie nie pozostaje nic innego jak czekać czy roślina ponowi wzrost. Ogólnie może byc tak, że liscie wypuści dopiero za wiele tygodni lub miesięcy bo mógła wejść w okres spoczynku ze względu na niesprzyjające warunki
W tym momencie nie pozostaje nic innego jak czekać czy roślina ponowi wzrost. Ogólnie może byc tak, że liscie wypuści dopiero za wiele tygodni lub miesięcy bo mógła wejść w okres spoczynku ze względu na niesprzyjające warunki
- zenzi
Wydaje mi się, że jednak mama ma Scadoxus multiflorus ssp. katherinae. Wg niej nie gołocieje na zimę, jedynie po kwitnieniu stare liście powolutku obumierają i chwilę po tym zaczynają wychodzić nowe. Nie mieszkam z mamą i nie mogę potwierdzić z doświadczenia jak wygląda jego cykl rozwojowy, ale w rozkwicie rzeczywiście przypomina tego po prawej:
Z tego co widzę ta odmiana jest rzekomo rzadziej spotykana na rynku, ale jej darczyńca ma go na stanie od czasów komuny, gdy nikomu w Polsce się nie śniła masowa dystrybucja z niderlandzkich szklarni .
Tak, mówiąc amarylis, miałem na myśli zwartnicę
Z tego co widzę ta odmiana jest rzekomo rzadziej spotykana na rynku, ale jej darczyńca ma go na stanie od czasów komuny, gdy nikomu w Polsce się nie śniła masowa dystrybucja z niderlandzkich szklarni .
Tak, mówiąc amarylis, miałem na myśli zwartnicę
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24