Storczyki Wiolety
- Haim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki Wiolety
Ja mam identyczne pozłoże i również jest grube, bardzo przewiewne, oprócz kory jest tak keramzyt, paproć drzewiasta i coś tam jeszcze ale drobnicy nie ma ;)
Pozdrawiam Wioletko
Pozdrawiam Wioletko
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Hm to dziwne , dalczego ja kupiłem nawet 2 worki tego podłoża i drobnica.. . Przez to musze znacznie żadziej podlewac storczyki i uważać żeby nie zalać.. i zaczyna mnie to coraz bardziej denerwować . następnym razem musze chyba dokładnie wymacać worek .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Witaj Arturze w moim wątku
Moje podłoże jest faktycznie grube niektóre kawałki kory łamałam na pół Może po prostu trafiłeś na taką serię tego podłoża
A doniczka... zobaczę- może kupię gdzieś inną, to wtej żadnego nie posadzę zresztą na razie nie planuję przesadzania, ale jak storczyki przekwitną to zajrzę im wszystkim do doniczki .
Asiu ja Ciebie również pozdrawiam
Dodam parę zdjęć
Biały z różową warżką
Cytrynek- na razie nic się nie dzieje z pąkami i mam nadzieję, że tak zostanie
Moje podłoże jest faktycznie grube niektóre kawałki kory łamałam na pół Może po prostu trafiłeś na taką serię tego podłoża
A doniczka... zobaczę- może kupię gdzieś inną, to wtej żadnego nie posadzę zresztą na razie nie planuję przesadzania, ale jak storczyki przekwitną to zajrzę im wszystkim do doniczki .
Asiu ja Ciebie również pozdrawiam
Dodam parę zdjęć
Biały z różową warżką
Cytrynek- na razie nic się nie dzieje z pąkami i mam nadzieję, że tak zostanie
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dużo się u ciebie dzieje, ale piegowaty Phal. jest cudowny.
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Gratuluję kwitnień, szczególnie u cytrynka, zaszalał ilością pędów
W moich warunkach najlepiej się sprawdza grube, przewiewne podłoże. Robię jeszcze grube szczeliny po bokach, a osłonki o średnicy 4 cm większej od doniczki aby był przewiew
Najlepsze są jednak doniczki do storczyków, chodzi mi o dno, zwłaszcza jeżeli wędrują do dosyć szczelnych osłonek.
Kontrola wnętrza systemu korzeniowego przydałaby się jeszcze pozostałym, czasem wewnątrz są niespodzianki typu zbitego sphagnum albo gąbki trzymającego znacznie dłużej wilgoć co sprzyja chorobom...
W moich warunkach najlepiej się sprawdza grube, przewiewne podłoże. Robię jeszcze grube szczeliny po bokach, a osłonki o średnicy 4 cm większej od doniczki aby był przewiew
Najlepsze są jednak doniczki do storczyków, chodzi mi o dno, zwłaszcza jeżeli wędrują do dosyć szczelnych osłonek.
Kontrola wnętrza systemu korzeniowego przydałaby się jeszcze pozostałym, czasem wewnątrz są niespodzianki typu zbitego sphagnum albo gąbki trzymającego znacznie dłużej wilgoć co sprzyja chorobom...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
z tym się zgadzam w 100% !MariaTeresa pisze:Kontrola wnętrza systemu korzeniowego przydałaby się jeszcze pozostałym, czasem wewnątrz są niespodzianki typu zbitego sphagnum albo gąbki trzymającego znacznie dłużej wilgoć co sprzyja chorobom...
Swoją drogą dobrze wiedzieć, że jest takie podłoże - jeszcze na swojej drodze takiego nie spotkałam, ale jakby co to będę wiedziała jak wygląda (swoją drogą dlaczego te opakowania nie mają okienek by było widać jakiego typu to jest podłoże, bo czasami to włosy dęba stają jakie miałkie robią)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Czyli Dziewczyny radzicie żeby wszystkie przesadzić
Trochę się boję, bo wszystkie mają pędy lub pączki. Zresztą tylko z tym jednym miałam problem z przesychaniem.
No i nie wiem co teraz zrobić
Trochę się boję, bo wszystkie mają pędy lub pączki. Zresztą tylko z tym jednym miałam problem z przesychaniem.
No i nie wiem co teraz zrobić
- Storczykowa
Ja bym poczekała aż przekwitną. Jak się nic nie dzieje, to nie ma sensu ruszać. Ja na zbity mech tylko w 1 trafiłam, ale nic mu się nie działo, po prostu miał dużo korzeni i chciałam go przesadzić, ale jak storczyk ma pęd to przesadzanie nie jest dobre, bo może zrzucić pąki.
- Storczykowa
Jak przekwitną to raczej im przesadzenie nie zaszkodzi. Ale wsadź je w te same doniczki, bo do większych długo się muszą przyzwyczajać, a poza tym lubią przyciasne doniczki.
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Jeżeli mają pąki i szykują się do kwitnienia to zostaw. Przesadź jak przekwitną.
Pozdrawiam, Justyna
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
No właśnie...Kobietki, jak to z tym przesadzaniem storczyków? Ja swoje rośliny doniczkowe przesadzam co roku luty-marzec. Ale ze storczykami nie mam takiego doświadczenia. A wymieniać pojedyńczo podłoże mi się nie chce. Wolę mieć raz bałagan. Tylko jest problem z pędzikami. Wiadomo, storczyki kwitną przeważnie kiedy chcą, jedne będą na wiosnę po kwitnieniu, inne będą puszczać pędziki...
Na pewno wiosną chcę zrobić wszystkim "remanent" w podłożu, pytanie tylko, jaki termin. Myślałam właśnie o wiośnie przełom lutego, marca ewentualni kwiecień ;)
Na pewno wiosną chcę zrobić wszystkim "remanent" w podłożu, pytanie tylko, jaki termin. Myślałam właśnie o wiośnie przełom lutego, marca ewentualni kwiecień ;)
- katarzyna3221
- 500p
- Od: 25 lis 2009, o 21:15
WITAM
Nie wiedziałam ,ze storczyki mają tyle barw ,
one sa piękne .Gratuluje kolekcji
Nie wiedziałam ,ze storczyki mają tyle barw ,
one sa piękne .Gratuluje kolekcji
Idź do tych co kwiaty posiadają -oni dobre serca maja...
1 -wątek..zapraszam do moich doniczkowych zielonych..KLIKNIJ I ZOBACZ
2-wątek ..Słonecznikowe i inne prace Kasi..KLIKNIJ I ZOBACZ
1 -wątek..zapraszam do moich doniczkowych zielonych..KLIKNIJ I ZOBACZ
2-wątek ..Słonecznikowe i inne prace Kasi..KLIKNIJ I ZOBACZ