Szczepienie ogórków (melonów , arbuzów ) na dyni
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szczepienie ogórków (melonów , arbuzów ) na dyni
Nie, to jest dynia z rodzaju pepo. Figolistna ma czarne pestki, biały miąższ, i kolor biały zasłonięty zieloną siateczką. Albo zielony w białe kropki, jak kto woli.
http://tinyurl.com/896cjrr wygląda tak.
W tym roku tez chcę spróbować sił ze szczepieniem na tej dyni melonów i ogórków, powiem szczerze że dopiero jak zobaczyłam co ta dynia potrafi kiedy odżywia samą siebie, zaczęło mi się klarować po co to się szczepi.. Mam nadzieję, że siłą wzrostu się jednak z ogórami nie podzieli @@
http://tinyurl.com/896cjrr wygląda tak.
W tym roku tez chcę spróbować sił ze szczepieniem na tej dyni melonów i ogórków, powiem szczerze że dopiero jak zobaczyłam co ta dynia potrafi kiedy odżywia samą siebie, zaczęło mi się klarować po co to się szczepi.. Mam nadzieję, że siłą wzrostu się jednak z ogórami nie podzieli @@
Jakie różne warzywa można szczepić na dyni? Myślicie że można zaszczepić paprykę na Dyni? Może to by jej pomogło w upalne dni gdy hodowla jest prowadzona na polu
-
Warzywa dyniowate:) Papryka stanowczo odpada.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Paprykę szczepi się na podkładkach do pomidorów, ale nie orientuję się bliżej jakie odmiany na których podkładkach.
Pozdrawiam, kozula.
Pozdrawiam, kozula.
loeb, jesteś w stanie napisać, jak zakończyła się Twoja przygoda ze szczepieniem kawona?loeb pisze:zrobiłam mały eksperyment, fragmenty zwiędniętego pędu dałam na fragmenty pędu ficifolii, całość styku w aluminium, i do doniczki.
Pozdrawiam
Michał
Michał
-
Padło, ale to raczej kwestia za późnego szczepienia i mojej nieumiejętności:)
Dzięki za info. Moje kawony w poprzednim sezonie też uschły i tak myślę, czy szczepienie by nie pomogło? Nie mam pewności, czy przyczyną były korzenie, ale spróbować nie zawadzi, tym bardziej, że szczepienie kusi mnie samo w sobie, jako eksperyment
Jeszcze tylko zdobyć nasiona dyni figolistnej...
U czeskich sąsiadów znalazłem coś takiego
Może uda mi się znaleźć kogoś kto tam się wybiera...?
Jeszcze tylko zdobyć nasiona dyni figolistnej...
U czeskich sąsiadów znalazłem coś takiego
Może uda mi się znaleźć kogoś kto tam się wybiera...?
Pozdrawiam
Michał
Michał
-
Myślę że niedługo będą do kupienia na popularnym serwisie aukcyjnym;) Tylko najpierw wypadałoby próby kiełkowania porobić..
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przeszukując na necie, natrafiłam na reklamę odmiany do szczepienia która była mieszańcem dyni piżmowej z olbrzymią. Gdzieś jeszcze na forum obiło mi się coś o uszy (choć raczej powinnam napisać oczy ) o możliwosci użycia podkładek z dyń piżmowych.
A u mnie w ogrodzie właśnie w tamtym roku z dyń piżmową butternuta i z olbrzymich melonową miałam, nie miałam zamiaru siać nasion z tej piżmowej właśnie że względu że latające pszczółki dokładnie ich pyłki wymieszały. Ale do prób ze szczepieniem na nich melonów myślę ze mogą być dobre. Porównawczo część melonów szczepić nie będę, więc w razie czego myślę że bez niczego nie pozostanę
A u mnie w ogrodzie właśnie w tamtym roku z dyń piżmową butternuta i z olbrzymich melonową miałam, nie miałam zamiaru siać nasion z tej piżmowej właśnie że względu że latające pszczółki dokładnie ich pyłki wymieszały. Ale do prób ze szczepieniem na nich melonów myślę ze mogą być dobre. Porównawczo część melonów szczepić nie będę, więc w razie czego myślę że bez niczego nie pozostanę
Ania
Witam
Dostałam od znajomych sadzonki ogórków szczepionych na dyni.
Chciałabym jeszcze w tym roku sama poćwiczyć szczepienie.
Mam już dynię figolistną.
Potrzebuję tylko nasion ogórków(wskazana jest jakaś konkretna odmiana?) i klipsy(gdzie je można dostać?)
Dziękuję za pomoc
Dostałam od znajomych sadzonki ogórków szczepionych na dyni.
Chciałabym jeszcze w tym roku sama poćwiczyć szczepienie.
Mam już dynię figolistną.
Potrzebuję tylko nasion ogórków(wskazana jest jakaś konkretna odmiana?) i klipsy(gdzie je można dostać?)
Dziękuję za pomoc
pozdrawiam, Justyna
,,Na H to może być Meksyk, może być Texas!... A na H! Zaraz moment, to będzie w Południowej... tych różnych krajów dużo na H... to może Ohio!,, Alternatywy 4
,,Na H to może być Meksyk, może być Texas!... A na H! Zaraz moment, to będzie w Południowej... tych różnych krajów dużo na H... to może Ohio!,, Alternatywy 4
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podglądam i czekam na relacje może i ja poćwiczę w następnym sezonie
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Godzinę temu nie wiedziałam, że się szczepi ogórki, pomidory. Ach to nasze kochane forum, prawdziwa skarbnica wiedzy.
Wydaje mi się, że najprostszy jest ten sposób z filmiku: ???????? ?????
Wydaje mi się, że najprostszy jest ten sposób z filmiku: ???????? ?????
Bardzo prosty sposób, dzięki Bożenko. Kupiłam w tym roku wężowe ogórki szczepione na dyni, innym sposobem, owocowały jak szalone. Wydaje mi się, że jako podkładki można użyć każdej dyni. Trzeba będzie spróbować.