Dalie w donicach
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dalie w donicach?
Dzięki za odpowiedź asta. Wsadzę zatem w donice, bo rzeczywiście w tej niewielkiej ilości ziemi moga się wysuszyć.
Ja wsadziłam do doniczki dalie które ostatnio kupiła moja Córka,podlałam i wstawiłam do piwnicy.
Ja bulwy przysypane torfem w zimie od czasu do czasu lekko zwilżałam, bo bałam się, że zbyt wyschną i już się nie obudzą.Miałam takie przypadki wcześniej.Niedawno ruszyły i wczoraj zostały posadzone w lekkiej ziemi w doniczce, ale nie wiem czy dobrze zrobiłam podlewając je (gnicie), może wystarczyło tylko zasypać wilgotną ziemią ?
- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie.
Mam pytanie. Mianowicie, na jesień miałem jedną dalię, myślałem , że mi przemarzła , ale teraz wsadziłem ją do wody i o dziwo się poprawiła , nie jest już taka pomarszczona i tu jest moje pytanie. Czy teraz należy ją posadzić w donicy aby nie zaczęła pleśnieć? I mam drugie pytanie , kupiłem nowe kłącza i jedna ma już dość długi pęd , czy ją też wsadzić?
Mam pytanie. Mianowicie, na jesień miałem jedną dalię, myślałem , że mi przemarzła , ale teraz wsadziłem ją do wody i o dziwo się poprawiła , nie jest już taka pomarszczona i tu jest moje pytanie. Czy teraz należy ją posadzić w donicy aby nie zaczęła pleśnieć? I mam drugie pytanie , kupiłem nowe kłącza i jedna ma już dość długi pęd , czy ją też wsadzić?
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ja w takich sytacjach wysadzam najpierw do donic, bo mogę do gruntu dopiero w drugiej połowie maja. Tylko muszą mieć sporo światła i niezbyt ciepło, bo wybiegają.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Kriss1515ja wsadziłabym już dawno do doniczki z ziemią,nawet jak troszkę puszczą pędy to nic im nic nie będzię,lepiej się przyjmą.Takie jest moje zdanie.
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Ja też jestem zwolenniczką podpędzania w donicach. Wsadzam w marcu, i potem w drugiej połowie maja do gruntu i praktycznie po 2 tygodniach zakwitają. Chyba im to na zdrowie wychodzi:
Potem tylko systematycznie obrywać przekwitnięte kwiatostany i kwitnienie mamy do samych przymrozków
Potem tylko systematycznie obrywać przekwitnięte kwiatostany i kwitnienie mamy do samych przymrozków
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ze spokojem można wysadzić teraz dalie do donic, ale pod warunkiem wcześniej wspomnianym: dużo światła i chłodno, oraz skąpe podlewanie.
Ale nie trzeba! Kupione w woreczkach dalie można ze spokojem tam pozostawić, zapewniając im chłód. Wiele lat kupowałam i czekałam do końca kwietnia z wysadzeniem do gruntu.
Zdarzało sie jednak, że karpy były przesuszone albo maleńkie i było prawdopodobieństwo, że nie dożyją maja Wtedy wsadzałam.
Można też celowo podpędzić w doniczce, zakwitną wtedy wcześniej. Idealne do tego są dalkie niewysokie, pojedyncze, kołnierzykowe i tzw dahlietty/dalijki - miniaturowe (do 30cm)
Ale nie trzeba! Kupione w woreczkach dalie można ze spokojem tam pozostawić, zapewniając im chłód. Wiele lat kupowałam i czekałam do końca kwietnia z wysadzeniem do gruntu.
Zdarzało sie jednak, że karpy były przesuszone albo maleńkie i było prawdopodobieństwo, że nie dożyją maja Wtedy wsadzałam.
Można też celowo podpędzić w doniczce, zakwitną wtedy wcześniej. Idealne do tego są dalkie niewysokie, pojedyncze, kołnierzykowe i tzw dahlietty/dalijki - miniaturowe (do 30cm)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Nawiązując do powyższych wątpliwości w kwestii dalii w woreczkach, ja swój woreczek tylko rozerwałam i od czasu do czasy roślinkę spryskuję wodą. Nie mam miejsca, żeby ją wysadzić, więc rośnie w woreczku. Stoi w kuchni, gdzie jest ani zimno, ani chłodno I tak rośnie
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie - czy trzy kłącza dalii w jednej 8 l. donicy dadzą radę? Kłącza są spore.