Cibora,papirus(Cyperus) - wymagania,uprawa, pielęgnacja,problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p
Od: 23 mar 2009, o 12:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wiesz niema na to reguły, ja wolę sadzić gdy już mają po kilka centymetrów ale jeszcze się nie rozwiną bo potem wydają mi się jakieś takie zmarnowane po zasypaniu ziemią :D i sadze całą parasolkę, nie oddzielam roślinek jak to gdzieś czytałam :lol:
Zgredo pisze:To ja też z pytaniem :) Teresko, Aguniu, w jakim piasku trzymacie papiruska?
ja mam na 2-3 cm keramzytu zwykłą ziemie do kwiatów ,innej metody nie próbowałam ale piasek może wystarczy jak już się roślinka dobrze ukorzeni ( u mnie korzonki widać już na dnie akwarium wiec się jakoś przepchały pod keramzyt) :D
czekam na wieści jak ci się taka uprawa udaje :D
Awatar użytkownika
izi
100p
100p
Od: 10 kwie 2009, o 15:04

Post »

Coś mi się wydaje, że i moje niedługo powędrują do ziemi :D Już powoli zaczynają maleństwa wystawać nad powierzchnię wody, ale poczekam cierpliwie, aż jeszcze trochę podrosną. Poza tym, wydaje mi się, że jeszcze będą tam kolejne młodziki wychodzić :lol: A mam pytanie - czy każda taka młoda roślineczka, która się teraz wbija spomiędzy listków parasolki to będzie w przyszłości jedna dorosła parasolka, czy raczej jedna "kępka" parasolek? Bo zastanawiam się, czy jak umieszczę wszystkie w jednej donicy, to nie przesadzę.
Pozdrawiam,
Iza
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p
Od: 23 mar 2009, o 12:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zależy jaką masz doniczkę ale wydaje mi się że najlepiej sądzić po kila parasolek bo odrazu zaczynaja ładnie i gęsto rosnąć , ja tak zwykle po 3-4 sadziłam, ale jak posadzisz jedna to też się zagęści tylko dłużej to potrwa :) dużo dłużej :)
Awatar użytkownika
Mama Aguni
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 11:48

Post »

To wszystko zależy od wielkości doniczki. Mój w akwarium jest już stary, był ścinany ze 2 razy doszczętnie bo coś mu się stało ale z tego co pamiętam to zaczynałam z 3-4 parasolkami. Zobacz u mnie w galerii jest taki mały w doniczce, to właśnie taki z 8-10 parasolkami.Jest bardzo drobny i chudy bo jest za gęsty.A teraz też w akwarium muszę go przerzedzić bo nie ma jak rosnąć i rozkładać parasolek :D .
Pozdrawiam Teresa
Agunia i ja
Galeria
Awatar użytkownika
izi
100p
100p

Post »

A właśnie, skoro mowa o wielkości doniczek, to kolejne pytanie - czy skoro on tak szybko rośnie, to można od razu wsadzić chłopaka do dużej, docelowej doniczki?
Pozdrawiam,
Iza
Awatar użytkownika
Mama Aguni
1000p
1000p

Post »

Właściwie to można tylko żeby doniczka nie była za głęboka bo pójdzie w korzenie a jak bedzie tylko szeroka to rozłóż parasolki równomiernie i z każdej wypuści ci kępkę. Albo w docelowej tylko nie syp ziemi do pełna tylko tak trochę a w miarę rozrastania sie można podnieść kępkę i podsypać ziemi pod spód (wszystko zależy od doniczki jaką masz, czy jest duża płytka czy duża głeboka ,zwężana od spodu czy nie)
Pozdrawiam Teresa
Agunia i ja
Galeria
MirkaSotgiu
50p
50p
Od: 26 cze 2009, o 16:49

Post »

Wkleje jeszcze raz...

Witam, natknelam sie na forum szukajac informacji o przesadzaniu papirusa, moj mniej wiecej 2,5 letni papirus, dzis wlasnie jakas godzine temu doczekal sie pierwszej 'przeprowadzki' do wiekszej doniczki. Zaczal juz wychodzic gora, wiec zlitowalam sie i zalatwilam mu troche przestrzeni. Jego nowe M1 jest tak ciezkie ze nie jestem w stanie wniesc na pietro samodzielnie.. Mam nadzieje ze utrata kawalka korzeni nie odbije sie na jego stanie zdrowia... ;)
I mam tez nadzieje ze na najblizsze 5 lat wystarczy mu miejsca. :)

Czy faktycznie przesadzacie Wasze rosliny tylko w marcu? Ja sie zagapilam.. przesadzilam dzisiaj - bedzie ok??

Zdjecia z przeprowadzki...
http://photos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak ... 0687_n.jpg
http://photos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak ... 2026_n.jpg
http://photos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak ... 8702_n.jpg
http://photos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak ... 6012_n.jpg
Awatar użytkownika
izi
100p
100p

Post »

A ja w kwestii mojego papirka i jego potomstwa. Tak się zastanawiam, ile jeszcze będę musiała czekać, żeby wsadzić maleństwa do ziemi. Te odrosty mają ok. 6-7 cm długości i zaczynają trochę blednąć. Wyglądają o tak:

Obrazek

Powiedzcie, czy to już się kwalifikuje do posadzenia, czy powinnam jeszcze poczekać? I kiedy pojawią się te badylki, które docelowo będą parasolkami?
Pozdrawiam,
Iza
Awatar użytkownika
Mama Aguni
1000p
1000p

Post »

Ja bym już wsadziła do docelowej doniczki bo ma już długie korzonki ,a te zielone badylki-odrosty to są właśnie parasolki tylko jeszcze nie rozłożone całkowicie.
Pozdrawiam Teresa
Agunia i ja
Galeria
Awatar użytkownika
Marta A.
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 cze 2009, o 15:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam pytanko. Moja szczepka moczy się w wodzie, widzę że wypuszcza pędy. Bardzo bym chciała tez wsadzić go do akwarium i akurat takie posiadam ;) Jakie zastosowałaś do niego podłoże?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Awatar użytkownika
Mama Aguni
1000p
1000p

Post »

Na dno akwarium dałam kamyczków (akurat miałam białe),może też być keramzyt lub jakikolwiek inny drenaż.W tym dużym akwarium papirus rośnie w zwykłej ziemi uniwersalnej. Mam też młodego papiruska w szklanym naczyniu w samym keramzycie, też ładnie rośnie .Jednak jeśli masz tylko jedną szczepkę to ja najpierw wsadziłabym do jakiegoś mniejszego naczyńka (doniczki bez dziurek), żeby się troszkę rozrósł, a dopiero przy przesadzaniu wsadziła do akwarium (tak jak inne roślinki w za dużej doniczce będzie ci rósł w korzenie a nie pióropusze :? )(Mój akwariowy też zaczynał od doniczki i paru piórek i jest już bardzo stary)
Pozdrawiam Teresa
Agunia i ja
Galeria
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p
Od: 1 mar 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Papirus zalany,usychający

Post »

Miałam swego czasu papirusa, dosyć dobrze się hodował (pomijając brązowiejące końcówki liści) i niestety ostatnio kolega mi go zalał. Wlał do niego ponad 0.5 l wody i papirus zaczął rdzewieć na parasolkach, ziemia stała się mokra że aż paskudna no i pojawiły się jakieś małe gdzieniegdzie robaczki, które z tego co się orientują pojawiają się ,gdy jest duża wilgoć. Czy pomoże coś mu, czy muszę na nowo posadzić parasolki?
X-4-1
---
Od: 15 sie 2009, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak można zalać papirusa? Przecież one rosną "w wodzie". Rdzewienie na "parasolkach" to być może oznaka podlaniem chlorowaną wodą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”