Szklarnia,tunel nieogrzewane - jak używać, co posiać, kiedy posadzić itd...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kiedy do nieogrzewanego tunelu?
suzana pisze:*TOMEK* pisze:Suzana...
Ogrzewanie naturalne - słoneczne
W nocy też
Coś niebywałego, żeby tunel utrzymał do rana taką temperaturę.Człowiek uczy się cale życie.[/quot Zwykly , nawet spory , tunel nie utrzyma takich temperatur , mowy nie ma , nad ranem co najwyżej 3-4 st. różnicy . No chyba , ze jest to naprawde nowoczesny tunel , taki o gabarytach szklani , tzn . bardzo duża powierzchnia i wysokość 5,5 metra ... Szklarnia to jednak zupełnie inna bajka , tam jest rzeczywiście wyższa temperatura i w ogóle inny mikroklimat ...
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A już myślałam,że się bardzo spóżniłam z tunelem foliowym
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 lut 2010, o 21:44
Moje pomidorki pierwszą noc spędziły pod folią ale zaczęłam od hartowania .Potem posadziłam jednego do ziemi pod folie i na noc jeszcze dodatkowo okrywałam i obserwowałam co z nimi będzie .Kolejnym moim posunięciem było zostawienie ich na noc i chyba zabiorę się za ich sadzenie .
-
- 50p
- Od: 4 gru 2009, o 17:34
Posadziłem jakieś 5-6 dni temu i na razie jest ok., a paprykę nie wiem czy mam już sadzić czy jeszcze poczekać?
pozdrawiam Marcin
Moje w folii też ok, dzisiaj dosadziłam jeszcze 8szt. Niestety, zapowiadają przymrozki. Przykryłam je jeszcze podwójną włókniną.
Pozdrawiam serdecznie,
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 lut 2010, o 21:44
Od kilku lat stosuje na pomidory oprócz agrowłókniny dodatkową ochronę w postaci 5 litrowych plastikowych butelek.Czyli gdy sadzę w tunelu młode sadzonki pomidorków zakładam (a dokładnie wbijam w ziemie obciętą z obu stron plastikową butelkę w środku jest sadzonka )i obecnie roślinka ma podwójną ochronę przed zimnem ,dookoła ma plastik a na wierzch rozciągam agrowłókninę,przy tym sadzonki stoją wyprostowane a nie przygniecione włókniną bo ta opiera sie o boki butelek.Pózniej gdy rośliny podrosną butelki ułatwiają mi podlewanie pomidorów,woda nie rozlewa się gdzie popadnie tylko tam gdzie ja chcę a dokładnie wokół pomidora.Właśnie byłam sprawdzić jak się czują w ten zimną noc .Nawet ślimaków nie znalazłam -pewnie też im jest zimno.
Moje pomidory już są takiej wielkości, że nie zmieściłyby się w butelkę. Agrowłóknina na szczęście nie leży na nich, opiera się na palikach gęsto powbijanych. Gdybym zarzuciła bezpośrednio na pomidory pewnie byłaby masakra. Na szczęście mają się dobrze.
Pozdrawiam serdecznie,
- marzanka
- Od: 21 lut 2010, o 22:01
A moje pomidorki już w tunelu i nic im nie jest ,niektóre nawet zaczynają kwitnąć
- marzanka
- Od: 21 lut 2010, o 22:01
nie reagują bo są osłaniane cieniuchną agrowłókninką jest im wyjątkowo dobrze ,Nawet sama jestem zaskoczona bo pierwszy raz odważyłam się tak wczesnie wysadzić pomidorki zawsze szły do tunelu po świętach majowych a teraz już tydzien jak są w ziemii