Mój ogród od początku...
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród od początku...
Jeszcze mój dzisiejszy zakup KALMIA LATIFOLIA MINUET
....
....
Piękna azalia a jej kolor super
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Azalia ładnie się odwdzięcza za ratowanie Łączka ze złocienia śliczna
Interesuje mnie ta cibora - czy próbowałeś jej? Będzie rosła w gruncie, czy wymaga ciepła?
Interesuje mnie ta cibora - czy próbowałeś jej? Będzie rosła w gruncie, czy wymaga ciepła?
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marku, czy Twój perukowiec zimował w ziemi, czy nabyłeś go wiosną? Moje oba podmarzły i teraz leniwie odbijają Czy będą kwitły?
Wszystki szkółki, które odwiedziłam w tym roku, a było ich kilka miały problem z perukowcami
Wszystki szkółki, które odwiedziłam w tym roku, a było ich kilka miały problem z perukowcami
- markonix
Mazia dzięki za miłe słowa , napisz w stopce skąd jesteś
Aniu Odnośnie cibory niewiele mogę powiedzieć ponieważ mam ją pierwszy raz , kupiłem nasiona i posadziłem w nadziei że coś wyrośnie . Niestety niewiele mogłem się dowiedzieć odnośnie jej uprawy ponieważ niewiele mogłem znaleźć w necie.
Póki co rośnie w donicach w tunelu , wygląda jak trawa , nie wiem jaką powinna mieć wysokość , jaką ziemię lubi , i co robić aby ładnie rosła. Zobaczę na jesień, może coś z tego będzie ?
Podoba ci się złocień , prawdę powiedziawszy to nie wiem skąd się tam wziął ? Podczas koszenie trawnika mam oszczędziła ten rejon , i widać skutki ---- ładne skutki
Pamelko Perukowce kupiłem ubiegłego lata , zimowały w gruncie przysypane wielką ilością starej ziemi z donic po pelargoniach , były w zacisznym miejscu obok domu , dlatego może teraz tak ładnie rosną . ( tfu tfu odpukać )
Royal purple ma już zalążki kwiatów , więc pewnie niedługo się rozwiną.
To zakup z wiosennych targów : naparstnice , miały być trzy kolory , niestety są tylko dwa
jeszcze malutki kuklik , tak mi się spodobały , że mam je zasiane na przyszły rok
i jeszcze coś z goździkowatych i pachnących.....
Aniu Odnośnie cibory niewiele mogę powiedzieć ponieważ mam ją pierwszy raz , kupiłem nasiona i posadziłem w nadziei że coś wyrośnie . Niestety niewiele mogłem się dowiedzieć odnośnie jej uprawy ponieważ niewiele mogłem znaleźć w necie.
Póki co rośnie w donicach w tunelu , wygląda jak trawa , nie wiem jaką powinna mieć wysokość , jaką ziemię lubi , i co robić aby ładnie rosła. Zobaczę na jesień, może coś z tego będzie ?
Podoba ci się złocień , prawdę powiedziawszy to nie wiem skąd się tam wziął ? Podczas koszenie trawnika mam oszczędziła ten rejon , i widać skutki ---- ładne skutki
Pamelko Perukowce kupiłem ubiegłego lata , zimowały w gruncie przysypane wielką ilością starej ziemi z donic po pelargoniach , były w zacisznym miejscu obok domu , dlatego może teraz tak ładnie rosną . ( tfu tfu odpukać )
Royal purple ma już zalążki kwiatów , więc pewnie niedługo się rozwiną.
To zakup z wiosennych targów : naparstnice , miały być trzy kolory , niestety są tylko dwa
jeszcze malutki kuklik , tak mi się spodobały , że mam je zasiane na przyszły rok
i jeszcze coś z goździkowatych i pachnących.....
- Kasia_Tomek
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 08:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marku powiedz mi jak długo rosną u Ciebie jagody kamczackie, ja kupiłam swoje w tym roku i jestem ciekawa kiedy będą owocować tak jak Twoje. Masz dwie odmiany ? Słyszałam że tak się zapylają.
Czy tawułka zakwitła u Ciebie?, czy to nowy nabytek?
Czy tawułka zakwitła u Ciebie?, czy to nowy nabytek?
- markonix
kasiu odmian mam 4 , kupiłem je w tym roku po 8 zł i miały już jagody , zobaczę czy będą u mnie rosnąć , to taki małe eksperymencik , jeśli się uda to wykopie winorośl która się kiepsko zachowuje i wsadzę więcej jagód
Tawułki również kupiłem , malutkie kłącza , jednak szybko rosną , kwitnie już różowa i czerwona
Tawułki również kupiłem , malutkie kłącza , jednak szybko rosną , kwitnie już różowa i czerwona
- Kasia_Tomek
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 08:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzisz moje zakupione w tym roku, chociaż miały kwiaty nie zawiązały owoców, nie wiem dlaczego może przez deszcze, albo przez zimną pogodę. Też płaciłam ok 8 zł za szt były tylko dwie odmiany.
-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marku czy te jagody wymagają jakiegoś specjal miejsca bo może się skuszę .pięknie u ciebie już kwitną naparstnice a u mnie dopiero liście .skąd ty wytrzasnąłeś te pnioczki są super
ogród u stop klasztoru
ogród u stop klasztoru
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Naparstnice śliczne. Złocień ten to naturalny składnik wielu zbiorowisk łąkowych. Widocznie jakieś nasiona się zapodziały i zadomowiły na trawniku.
Ja poszukałam informacji o tej ciborze- dorasta do 0,9m, lubi gleby błotniste (obojętne piasek czy glina, byle mokro), nawet płytkie wody. Pełne słońce. Występuje w południowej Europie, więc zimowanie u nas problematyczne (podobno ma szansę do -15 stopni). Te jej orzeszki -bulwy najlepsze po ususzeniu. Lubią je też gryzonie - uwaga na konkurencję.
Ja poszukałam informacji o tej ciborze- dorasta do 0,9m, lubi gleby błotniste (obojętne piasek czy glina, byle mokro), nawet płytkie wody. Pełne słońce. Występuje w południowej Europie, więc zimowanie u nas problematyczne (podobno ma szansę do -15 stopni). Te jej orzeszki -bulwy najlepsze po ususzeniu. Lubią je też gryzonie - uwaga na konkurencję.
- markonix
Alinko odnośnie jagód to zasadziłem eksperymentalnie ponieważ u mnie jest kiepska ziemia , wiem już że winogrona rosnąć nie będą ---- dlatego szukam innych roślin dla podniebienia stąd u mnie jagody , cibora oraz Thladiantha dubia.
Zastanawiam się również nad aktinidią , kupię na próbę choć nie wiem czy warunki będą jej odpowiadać - wystawa południowa.
Pniaczki mam z różnych miejsc , część dostałem od znajomego - ten ostatni - pozostałe powiedzmy znaleźne
Aniu od czasu kiedy są w tunelu widać różnicę w szybkości wzrostu , mają gorąco i bardzo wilgotno , wczoraj wyczytałem że mogą rosnąć jak ryż , to mój pierwszy raz uprawy , więc na przyszły rok już będę wiedział więcej.
Zastanawiam się również nad aktinidią , kupię na próbę choć nie wiem czy warunki będą jej odpowiadać - wystawa południowa.
Pniaczki mam z różnych miejsc , część dostałem od znajomego - ten ostatni - pozostałe powiedzmy znaleźne
Aniu od czasu kiedy są w tunelu widać różnicę w szybkości wzrostu , mają gorąco i bardzo wilgotno , wczoraj wyczytałem że mogą rosnąć jak ryż , to mój pierwszy raz uprawy , więc na przyszły rok już będę wiedział więcej.
- markonix
Korzystając z tego że zaczął padać deszcz kilka fotek z dzisiaj ...
zaroiło się od rojników , jak sama nazwa mówi
wreszcie jakoś zaczęło rosnąć hebe , zmasakrowane po zimie
kwitnie czosnek ozdobny nectaroscordum siculum
wreszcie zawitał do mnie barwinek Illumination ...................... firletka od Janusza *Drozda*
zaroiło się od rojników , jak sama nazwa mówi
wreszcie jakoś zaczęło rosnąć hebe , zmasakrowane po zimie
kwitnie czosnek ozdobny nectaroscordum siculum
wreszcie zawitał do mnie barwinek Illumination ...................... firletka od Janusza *Drozda*
- markonix