Magnolia - choroby

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Burak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sie 2008, o 23:38

Post »

Witam,

Posiadam magnolie gwiezdzista, ktora ma okolo 20 lat. Od tego roku mamy z nia problemy. Przy pniu drzewa na wysokosci okolo 110 cm zrobila sie rana, z ktorej saczy sie ciemna ciecz i wydobywa nieprzyjemny zapach jakby ropy badz ryby wedzonej (zalaczone na obrazku). Dodatkowo liscie sa o 2/3 mniejsze, na niektorych w ogole nie ma. Jest nam ogromnie szkoda, aby ta piekna magnolia sie zmarnowala. Jest wysoka na ok. 7 m. Dlatego zwracam sie z ogromna prosba o rady i pomoc. Z gory dziekuje

Obrazek
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj!
Może być ciężka sprawa. Wygląda na to ,że to rak bakteryjny... :cry: Opanował spory kawałek pnia! Czy wcześniej go nie zauważyłaś? W takich sytuacjach należy odkażonym nożem usunąć zakażona tkankę, posmarować maścią ogrodniczą z środkiem grzybobójczym.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Zgadza się to rak bakteryjny, usuń korę aż do czystej, zdrowej tkanki a miejsce zabiegu posmaruj białą farbą emulsyjną z dodatkiem Miedzianu 50 WP w ilości cztery łyżki stołowe preparatu na 0,8 litra farby. :D
art_75
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 sie 2008, o 12:53

Czy to porazenie słoneczne

Post »

Witam Szanownych grupowiczów,
Czy ktoś mógłby mi udzielić pomocy w sprawie mojej magnolii?
Od pewnego czasu zaczęły schnąć jej na brzegach liście, usychanie to postępuje jak na zdjęciu,
Chyba nasiliło się to w momencie rozrośnięcia się trawnika wokół przy pniu,
ale nie jestem pewien,
czy to może tylko zwykłe porażenie słoneczne,
obok jest druga mniejsza i nie ma takich oznak na liściach.
pH w okolicach będzie ok 6-6.5
nie jest zraszana tylko ostatnio podlewana.
dolne liście albo w środku krzewu mają się dobrze.

Pozdrawiam,
Artur

Obrazek
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Magnolia - jeszcze nie kwitła, a już usycha :(

Post »

To teraz kolej na moje pytanko ;) :D
w jaki sposób przebarwiają się liście magnolii na jesień, przed zrzuceniem?

Moja malutka, zakupiona w tym roku magnolia jeszcze nie kwitła (kupiłam ją na początku lata) na moich oczach, ale starałam się ją wsadzić wg odpowiednich wskazań. Podłoże jest lekko kwaśne, a wysokie na 3 m tuje chronią drzewko od wiatru.

Obrazek

Czy przebarwienia, które pojawiły się na liściach to objaw choroby? A może nie mam powodów do paniki? Proszę, wspomóżcie radą lub wskazówką - żal mi tego maluszka, bo nie ukrywam, że kupiłam sobie coś, z czym nie mam żadnego doświadczenia :oops: Chciałabym chociaż doczekać pierwszego kwitnienia....

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Kari, bałabym się powiedzieć, że to wygląda na zniszczenie tkanek przewodzących,
czyli raka bakteryjnego. Bo nekrozy następują od strony nerwów/ tkanek przewodzących.
Czy gleba jest zimna, mokra i cięzka ?

MOże ktoś inny postawi diagnozę.
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Droga Haniu, szczerze mówiąc załamałam się tą diagnozą, bo cały czas wierzyłam, że to tylko zwykłe usychanie liści przed uschnięciem. Jednak cieszę się, że ktoś wyprowadził mnie z błędu i wyleczył z naiwnych przekonań :)

W tym miejscu wszędzie jest czysty piach, tylko dla magnolii zajmowany przez nią fragment ziemi był wcześniej nawieziony "domowym" kompostem. Podlewałam ją tylko w czasie upałów, bo zakładałam, że natura najlepiej o nią zadba. Swojego czasu jednak usychały nam rosnące w pobliżu tuje - nikt do teraz nie zdiagnozował przyczyny :( Znajoma tylko powiedziała, że to zwykłe usychanie spowodowane upałami i nakazała częste podlewanie. Część wody mogła wniknąć w ziemię w okolicach magnolii...
Nie wiem, jaka tu panuje temperatura, to jest zachodnio-północna część ogrodu, jednak ze sporą ilością słońca - do tego stopnia, że w pobliżu rosną ładnie juki ogrodowe, a nawet lawenda...

Haniu, dziękuję Ci za zainteresowanie moim problemem ;:100
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Zmainy "idą" naczyniami, więc pewnie choroba rozprowadzana jest po rosliny razem z sokami.
A to, wskazuje na problem korzeniowo-glebowy.
Kari, ja nigdy czegoś takiego nie widziałam na własne oczy, więc posiłkuję się diagnostyką z netu, szukając podobnych objawów.
A to wskazuje niestety, na skażoną bakteryjnie ziemię.
Czyli zapobieganie / opryski Miedzianem.
mort
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 mar 2009, o 09:50

Magnolia i nalot na gałązkach

Post »

Witam serdecznie. Zakupiłem jakiś czas temu sadznkę magnolii którą obecnie przechowuję w domu i czeka do wysadzenia. Jenak pojawił się problem. Na gałązkach pojawił się dziwny nalot przypominający pleśń. Co z tym zrobić?

Obrazek
Montana
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 mar 2009, o 13:09
Kontakt:

Post »

Wywar z pokrzywy zwyczajnej (1kg świerzego ziela lub 200g suszu zalać wodą gotować 30min.) rozcieńczenie 1:3 ,albo środki chemiczne
Montana
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 mar 2009, o 13:09
Kontakt:

Post »

albo jeszcze mozna wyciąg z czosnu bez rozcieńczania (200g roztartych ząbków czosnku zalać 10L wody na 24h)
mort
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 mar 2009, o 09:50

Post »

A w ogóle co to jest za świństwo i skąd się wzięło na krzaku? A ze środków chemicznych co polecasz użyć?
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Chora magnolia

Post »

Jako że nie mam zadnego doświadczenia z magnoliami proszę o diagnozę, co jej jest.
Przepraszam za zdjecia ale były wykonane komórką. Nie znam na razie też pH gleby. Mnie to wyglada na niedozywienie ale mogę się mylić.
Proszę o pomoc.
Obrazek Obrazek
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”