Cyprysik ( Chamaecyparis) Uprawa, nawożenie - 1cz.
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
wlej pod każdy dużo wody, minimum po 2 wiadra szczególnie tam,gdzie sikał pies-psy mają tendencję ciągle sikać w to samo miejsce, to jeszcze może pomóc.
A tak swoją drogą duże drzewka z małym systemem korzeniowym, często wykopane i tylko wsadzone do doniczki ,leżące wewnątrz budynku nawet parę tygodni muszą mieć trudności adaptacyjne w zderzeniu z warunkami zewnętrznymi. Nie mogąc dobrze napoić rozrośniętej górnej części rośliny,walcząc o przeżycie, muszą się najpierw przyjąć, dobrze zakorzenić,żeby mogły najpierw napoić i wyżywić nadziemne części, nie wolno zwiększać tych trudności nawożeniem często zbyt obfitym.
Pies jak będzie ciągle sikał nawet pod zdrowe, przyjęte iglaki to "spali" korzenie i uschną
Modlitwa i woda mogą tu jeszcze zdziałać cuda
A tak swoją drogą duże drzewka z małym systemem korzeniowym, często wykopane i tylko wsadzone do doniczki ,leżące wewnątrz budynku nawet parę tygodni muszą mieć trudności adaptacyjne w zderzeniu z warunkami zewnętrznymi. Nie mogąc dobrze napoić rozrośniętej górnej części rośliny,walcząc o przeżycie, muszą się najpierw przyjąć, dobrze zakorzenić,żeby mogły najpierw napoić i wyżywić nadziemne części, nie wolno zwiększać tych trudności nawożeniem często zbyt obfitym.
Pies jak będzie ciągle sikał nawet pod zdrowe, przyjęte iglaki to "spali" korzenie i uschną
Modlitwa i woda mogą tu jeszcze zdziałać cuda
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
witam. znalazłem w szkółce niedaleko mnie ciekawą odmianę cyprysika lawsona 'van pelts blue'. urzekła mnie jego niebieska barwa i zamierzam posadzić z niego kawałek żywopłotu. czy ktoś ma już go posadzonego w żywopłocie lub już się z nim spotkał. do jakich rozmiarów dorasta, w jakich odległościach sadzić? na http://www.ibro.pl znalazłem że dorasta do 6m wys. i 1,5m szer., w innym źródle że do 2m wys. i 0,80m szer. jak jest naprawdę?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 mar 2008, o 13:00
Witam serdecznie,
Moje pytanie dotyczy cyprysika groszkowego. Jest wysoki, ma ok. 3 m. Niestety najniższa dolna gruba gałąź została złamana ... ( przy wyjeździe samochodem). No i została tam teraz mała wyrwa...
Czy pogodzić się już z tą stratą czy też można byłoby spróbować ukorzenić tę gałąź?
( z tego co słyszałam ukorzenia się chyba tylko młode pędy) Bo chyba nie ma takiego cudu, żeby zrosła się w miejscu ułamania ? ( marzenia ściętej głowy...)
Moje pytanie dotyczy cyprysika groszkowego. Jest wysoki, ma ok. 3 m. Niestety najniższa dolna gruba gałąź została złamana ... ( przy wyjeździe samochodem). No i została tam teraz mała wyrwa...
Czy pogodzić się już z tą stratą czy też można byłoby spróbować ukorzenić tę gałąź?
( z tego co słyszałam ukorzenia się chyba tylko młode pędy) Bo chyba nie ma takiego cudu, żeby zrosła się w miejscu ułamania ? ( marzenia ściętej głowy...)
- karmad
- Od: 3 maja 2008, o 15:07
Wszystko zależy od tego czy gałąź jest całkiem oderwana od pnia czy też trzyma się jeszcze na czymś więcej niż korze?
Jeśli jest tylko nadłamana tj trzyma się pnia to można spróbować obwiązać ją mocno do pnia i odpowiednio podeprzeć - jest wtedy szansa że z czasem przyrośnie na powrót do rośliny - mam na myśli podobny zabieg jal przy szczepieniu drzewek. Natomiast jeśli jest całkiem oderwana to może podziałać próba ukorzenienia. W tym celu proponuję donicę z dobrze nawiezioną ziemią żeby była bogata w substancje odrzywcze oraz wcześniej naniesienie na koniec gałęzi środka wspomagającego ukorzenianie pod nazwą UKORZENIACZ - są rożne rodzaje w zależności od rośliny do ukorzenienia.
P.S. Pamietaj nigdy nie można się poddawać.
Jeśli jest tylko nadłamana tj trzyma się pnia to można spróbować obwiązać ją mocno do pnia i odpowiednio podeprzeć - jest wtedy szansa że z czasem przyrośnie na powrót do rośliny - mam na myśli podobny zabieg jal przy szczepieniu drzewek. Natomiast jeśli jest całkiem oderwana to może podziałać próba ukorzenienia. W tym celu proponuję donicę z dobrze nawiezioną ziemią żeby była bogata w substancje odrzywcze oraz wcześniej naniesienie na koniec gałęzi środka wspomagającego ukorzenianie pod nazwą UKORZENIACZ - są rożne rodzaje w zależności od rośliny do ukorzenienia.
P.S. Pamietaj nigdy nie można się poddawać.
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
mam posadzony w tym roku żywopłot z cyprysów van pels blue - przyznam się, że kopiąc dołki napotykałem się na korzenie rosnących ok. 2-3 metry dalej - na sąsiedniej działce - drzew (wierzba i coś jeszcze). na razie nie zauważyłem zmian ale obawiam się, że te korzenie mogą wyciągać składniki pokarmowe z gleby. czy powinienem i jak często zasilać moje cyprysy.
Pozdrawiam. Mirek.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zasilaj zgodnie ze sztuką nawożenia od wiosny do połowy lata, a także nawozami jesiennymi.
Bardziej jednak od tego, martwiłbym się cieniem owych drzew i pobiaraną przez nie wodą z gleby- na pewno trzeba będzie więcej podlewać, nawet zimą...
Bardziej jednak od tego, martwiłbym się cieniem owych drzew i pobiaraną przez nie wodą z gleby- na pewno trzeba będzie więcej podlewać, nawet zimą...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- maryann
Na pewno będzie różnice między tymi ze słońca, a tymi spod drzew.
Co do drugiej kwestii(nawożenia) zdania uczonych są podzielone... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... =nawozi%E6
Co do drugiej kwestii(nawożenia) zdania uczonych są podzielone... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... =nawozi%E6
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- maryann
Ja bym zaprawił dołki i przez rok się nie martwił. A jak glebę masz słabą i tego nie zrobiłeś, to trochę 'jesiennego' trzeba chyba sypnąć.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- maryann
Jako głos w rozważaniach zacytuję fragment instrukcji z opakowania takiego nawozu jesienny WE.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.