Hortensja( Hydrangea ) - zmiany, choroby liści
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: HORTENSJA - choroby kwiatow i liści
Pzrekwita to normalne.
Proponuje przesadzić hortensję do wiekszej donicy i obciąć te ciemne kwiatostany. Dzięki temu hortensja wypuści nowe pędy z pąkami kwiatowymi (na przyszły rok).
Proponuje przesadzić hortensję do wiekszej donicy i obciąć te ciemne kwiatostany. Dzięki temu hortensja wypuści nowe pędy z pąkami kwiatowymi (na przyszły rok).
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 lip 2015, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: HORTENSJA - choroby kwiatow i liści
Ale tak szybko przekwita, to się bardzo szybko stało po wsadzeniu jej do donicy? a w którym miejscu odciąć ten cały zmieniony kwiat? Wybacz, ale nie znam się a w ogóle nie nacieszyłam się tymi kwiatami
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: HORTENSJA - choroby kwiatow
Kupowałaś juz kwitnącą hortensje, przypuszcam, ze w kwietniu, a więc to normalne, ze z czasem cos przekwita Obetnij tak, aby od dołu zostawić 1-2 pare pąków.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortensja - CHOROBY liści
Msk83
To plamistość liści. Oprysk preparatem Gwarant, Topsin lub Sportak. Opadające liście sprzątnąć i spalić, jesienią trzeba to zrobić dokładnie.
Pozdrawiam, Francik
To plamistość liści. Oprysk preparatem Gwarant, Topsin lub Sportak. Opadające liście sprzątnąć i spalić, jesienią trzeba to zrobić dokładnie.
Pozdrawiam, Francik
Francik
Re: Hortensja - CHOROBY liści
Dzięki za odpowiedź, popryskane Topsinem.
Re: Hortensja - choroby liści
Witajcie.Proszę o pomoc.ok 3 tygodni temu wsadziłam młode sadzonki hortensji.wyglądały na zdrowiutkie.od tygodnia jednak zauważyłam ,że ich liski bordowueją Nie mam pojęcia co jest tego przyczyną.Ogólnie widać że się przyjęły bo pojawiły się piersze pączki.dodam że wierzchołki są zieloniutkie.proszę o pomoc
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Za zimno? A w jakiej glebie?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
glebę przygotowałam zgodnie z tym co zalecane jest dla hortensji,czyli o niskim pH.Kupiłam odpowiedni torf do hortensji,też mi się wydaje,że pośpieszyłam się z posadzeniem ich na miejsce stałe.Opryskałam preparatem grzybobójczym w razie gdyby to była jakaś choroba.Pogoda też robi swoje.
Liście z bordowym rumieńcem ma hortensja piłkowana (H,serrata), czytałam, że stosuje się ją czasem do krzyżówek.Potomstwo może dziedziczyć tę cechę, jest nawet pożądana. Może masz jakąś odmianę.Ja też mam jedną z bordowym rumieńcem, kwiaty ma z typu 'koronkowych', a gdy ją kupowałam liście miała zielone.Nie wiem może faktycznie to jakiś niedobór, ale jak na razie rośnie pięknie i już ma pąki.Zimowała i rośnie w donicy drugi rok.
DZIĘKI WIELKIE trochę mi ulżyło.Kupowałam te sadzonki w szkółce ogrodniczej.Miała to być hortensja ogrodowa różowa i niebieska z kulistymi kwiatostanami.Moje też już maja pączki.Jakie będą zobaczymy jak rozkwitną.W sumie każdy kwiat ma swój urok.