Ogród - pasja i miłość....
Re: Ogród - pasja i miłość....
Nowy nabytek rzeczywiście piękny, ale musiał kosztowac majątek Piekne są te Twoje rabaty igalakowo-hostowe
Bardzo mi się spodobała ta rabata iglaczkowo-hostowa
A czy to nie jest przypadkiem Fruehlingsgold? Moja wygląda bardzo podobnie tylko przyrosty ma troszkę dłuższe.Joyce pisze:miałam robić rabatę tylko żurawkową ale chyba wkomponuję jednak te kolorowe śliczności między iglaki ;)
jedna z moich najpiękniejszych sosenek ;)
No a strzyżona korenka -super
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też się zastanowiłam ile to takie cudo kosztuje Ja mam jedna malutką na kijku i dumna jestemdkny pisze:Nowy nabytek rzeczywiście piękny, ale musiał kosztowac majątek
Twoja będzie zjawiskowa
I tak się zastanawiam ... gdzie Ty to wszystko poupychasz, jak się rozrośnie
Ze znacznikami właśnie ten problem, że lubią się wymazywać, szczególnie te pisane pisakami, z ołówkiem jest dużo lepiej. Albo też lubią znikać w niewiadomy sposób i niewyjaśnionych okolicznosciach rozwiązanie jest jedno, niestety inwentaryzcja papierowa, komputerowa, aby można było odtworzyć
- Joyce
- 100p
- Od: 8 cze 2010, o 10:25
Chyba nie aż tak drogo, każda zaszczepiona kulka to koszt 30zł + 30zł pień, czyli łącznie 480zł - więc normalnie pojedynczy iglak szczepiony na pniu też jest w tych granicach, często roczne maleńkie ledwo widoczne szczepienia tak kosztują - te mają 2 lata i sa całkiem sporedkny pisze:Nowy nabytek rzeczywiście piękny, ale musiał kosztowac majątek Piekne są te Twoje rabaty igalakowo-hostowe
Dodam że kupiłam oczywiście kilka innych szczepionych na pniu (60-70cm) kulek (już nie koreanki) w cenie 35zł
Nie, tę o której mówisz też mam ale w innym miejscu, ta na zdjęciu to pinus mugo Rositech - różni się tym, że ma nie tylko przyrost żółty ale część igieł żółknie na lato - u ogrodnika to jest taki okaz, że mogłabym siedzieć przy nim i patrzeć, patrzeć, patrzećrispetto pisze:A czy to nie jest przypadkiem Fruehlingsgold? Moja wygląda bardzo podobnie tylko przyrosty ma troszkę dłuższe
A kochana, spokojnie - mam do dyspozycji jakieś 600 metrów - o ile męża urobię - ale ostatnio coraz bardziej podobają mu się te zielone cudeńka i to dobrze dla mnie rokujepamelka pisze:I tak się zastanawiam ... gdzie Ty to wszystko poupychasz, jak się rozrośnie
Wszystko mam spisane w komputerze ale co do kolejności to tylko te wsadzone już na stałe - a u mnie sporo doniczek niestety jeszcze czeka na swoją kolej - no nic - będę wstawiac zdjęcia i pytać jak już docelowo zasiądą w ziemipamelka pisze:Ze znacznikami właśnie ten problem, że lubią się wymazywać, szczególnie te pisane pisakami, z ołówkiem jest dużo lepiej. Albo też lubią znikać w niewiadomy sposób i niewyjaśnionych okolicznosciach rozwiązanie jest jedno, niestety inwentaryzcja papierowa, komputerowa, aby można było odtworzyć
Nooo, to mnie teraz rozwaliłaś- cena warta takiego okazu, u nas kosztowałby ok. 1000 zł,jak nie więcej. masz dobry punkt zaopatrzenia
- pamelka
Aga 600 m kwadr. na tyle drzewek oj ciasnawo będzie
Ale jak najbardziej życzę udanych aranżacji i zdrowego się chowania iglastych kulek
M sie daje urabiać to już nie powinno być problemu
Ale jak najbardziej życzę udanych aranżacji i zdrowego się chowania iglastych kulek
M sie daje urabiać to już nie powinno być problemu
- Joyce
- 100p
pamelka pisze:Aga 600 m kwadr. na tyle drzewek oj ciasnawo będzie
Jolu, o to się nie martwię ;) większość roślin to szczepione miniatury ;)
Paru znajomych i oczywiście mój mąż, gdy zobaczyli w ubiegłym roku skończoną rabatę i tyle wsadzonych roślin, mówili gromkim chórem, że to wszystko zarośnie i nic nie będzie widać... dopiero w tym roku - gdy widać jakie są przyrosty na tych mega roślinach - zmienili zdanie ;)
Aga, może być problem, ale nie z iglakami, tylko z tymi zielonymi roślinkami, które rosną pomiędzy iglakami i rozrastają się bardzo.Joyce pisze:pamelka pisze:Paru znajomych i oczywiście mój mąż, gdy zobaczyli w ubiegłym roku skończoną rabatę i tyle wsadzonych roślin, mówili gromkim chórem, że to wszystko zarośnie i nic nie będzie widać... dopiero w tym roku - gdy widać jakie są przyrosty na tych mega roślinach - zmienili zdanie ;)
- Joyce
- 100p
Mówisz o jałowcach czy chwastach?
Ta rabata z dwiema hostami na przodzie to moja pierwsza - wtedy za kulkami jeszcze nie "biegałam" jak teraz i ona jest taka nieprzemyślana.... ale do poprawki jak skończę tę nową rabatę co teraz tworzę. Na tej dużej wzdłuż ogrodzenia już nie ma jałowców i prawie cała jest przykryta pod korą żeby chwasty nie wyłaziły ;)
Ta rabata z dwiema hostami na przodzie to moja pierwsza - wtedy za kulkami jeszcze nie "biegałam" jak teraz i ona jest taka nieprzemyślana.... ale do poprawki jak skończę tę nową rabatę co teraz tworzę. Na tej dużej wzdłuż ogrodzenia już nie ma jałowców i prawie cała jest przykryta pod korą żeby chwasty nie wyłaziły ;)
- pamelka
Spod kory też wyłażą niestety Trzeba trochę zachodu, żeby się ich pozbyć Ja wciąż walczę
- Joyce
- 100p
pod korą jest geowłóknina - nie wyłażą ;) a jeśli już to jakieś drobne, od razu są wyrywane ;)pamelka pisze:Spod kory też wyłażą niestety
- Joyce
- 100p
co potrafią zrobić mrówki
taka była piękna Pinus mugo Trompenburg
i teraz
taka była piękna Pinus mugo Trompenburg
i teraz